ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ & ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

πίτα-με-κιμά_20141127_0087
ΜΥΣΤΙΚΟ: Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σχετικά λεπτή σε ύψος, δηλαδή όχι πάνω από 1 δάκτυλο, ώστε να λειτουργεί ιδανικά με το φύλλο στη μπουκιά. Θα μπορούσατε ανάμεσα στα φύλλα της πίτας να βάλετε ελαιόλαδο, αλλά λόγω πληθωρικού χαρακτήρα και γλυκιάς γεύσης, η συγκεκριμένη συνταγή είναι ασύγκριτα καλύτερη με γνήσιο καλό αγελαδινό βούτυρο, όπως και έχει καταγραφεί.
.

Υλικά (μεγάλο ταψί για 10-12 άτομα)

1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτα Χρυσή Ζύμη
200 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
Για τη γέμιση
700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
90 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
60 μλ. κρασί Μαυροδάφνη
50 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. νυφάδες βρώμης
1 κ.γ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Συμπληρωματικά Υλικά για τη πιο “γλυκιά” γέμιση
300 γρ. βρασμένα κάστανα
3 κ.σ. μέλι
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους
Συμπληρωματικά υλικά για την εναλλακτική γέμιση
12 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. σπόρους από ρόδι

Παρασκευή:

1. Δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε ο φύλλο Χρυσής Ζύμης σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο. Κόβετε και οργανώνετε σε ένα σημείο όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμισηΕτοιμάζετε τη γέμιση
2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά.
3. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στα ¾ και προσθέτετε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το εργαλείο που κάνετε πουρέ, ανακατεύετε κάθε λίγο και σπάτε τυχόν σβόλους από κιμά σε μικρότερα κομμάτια μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα σε περίπου 6 λεπτά.
κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση4. Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φυστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε κατα βούληση.
5. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (μαζί με τα συμπληρωματικά υλικά της εναλλακτικής που επιλέξατε) , ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στη πίτα (υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα).
κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμισηΕτοιμάζετε τη πίτα
6. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180ºC. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες.
7. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη κρύα πλέον γέμιση.
κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση8. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα.
κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση9. Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι η κρούστα που θα γίνει από πάνω θα είναι όχι απλά νόστιμη αλλά πάρα πολύ τραγανή και όμορφη στην εμφάνιση, όπως περιγράφεται και στο βίντεο με τα μικρά μυστικά της Ζύμης, με τη διαφορά ότι εδώ αντί για λάδι χρησιμοποιούμε βούτυρο.

 

10. Χαράσετε τη πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε όταν γίνει χωρίς να καταστρέψετε τα φύλλα.
πίτα με κιμά 611. Βάζετε τη πίτα στο φούρνο σε χαμηλό ράφι και την αφήνετε για περίπου 50’-1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.
κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση12. Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 15-20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί.
Σημείωση: Αν θέλετε να ζεστάνετε υπόλοιπα της πίτας, βάλτε τη σε φούρνο 140ºC-150ºC για 15 λεπτά και όχι στα μικροκύματα που καταστρέφουν την τραγανή υφή του φύλλου.

κιμαδόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμισηΣερβίρισμα:

Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα κανονικά ή και να πασπαλίσετε ζάχαρη άχνη από πάνω, για πιο “χριστουγεννιάτικη” αίσθηση. Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο, σε δείπνο που θα ακολουθήσει κρεατοφαγία, με ιδιαίτερη μαγειρευτή συνταγή.
πίτα-με-κιμά_20141127_0079

 

Διαβάστε Επίσης  Μοναστηριακό ντοματόρυζο με βασιλικό και ελιές
4.27/5 (85.36%) 56votes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *