Τζίντζερ: Μάθετε τα πάντα για το πανίσχυρο βότανο!

Τζίντζερ
Τζίντζερ: Μάθετε τα πάντα για το πανίσχυρο βότανο!

 

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα, είναι ανθοφόρο φυτό που κατάγεται από την Κίνα, ενώ παράγεται στην Ινδία, τη Τζαμάικα, τα νησιά Φίτζι, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae (μαζί με το κάρδαμο και τον κουρκουμά) και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία Ινδική λέξη singivera.  Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, που έχουν ισχυρά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μερα τζίντζερ

Έχει ακανόνιστο σχήμα (βολβοειδείς αρμούς), με ιδιαίτερο άρωμα και  πιπεράτη γεύση. Διατίθεται φρέσκο και αποξηραμένο, σε εκχύλισμα πιπερόριζας ή έλαιο τζίντζερ, καθώς και σε βάμμα, κάψουλες και παστίλιες. Μερικές φορές προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα καλλυντικά.

Εδώ και πολλά χρόνια εκτός από την μαγειρική, εφαρμόζεται τόσο στην παραδοσιακή, όσο και στην εναλλακτική ιατρική. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την πέψη, να μειώσει τη ναυτία και να καταπολεμήσει τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

 

Τα οφέλη του τζίντζερ

Η κατανάλωση, κάθε είδους  φρούτου ή λαχανικού και ο υγιεινός τρόπος ζωής, συνδέονται άρρηκτα με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών. Ωστόστο υπάρχουν και πολλά βότανα ή μπαχαρικά που μπορούν επίσης, να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Ένα από αυτά είναι και το τζίντζερ, το οποίο, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, περιέχει εκατοντάδες ενώσεις και μεταβολίτες που συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού. Πιο αναλυτικά:

Ναυτία

Φαίνεται να είναι ιδαίτερα αποτελεσματικό έναντι της ναυτίας. Εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται ως θεραπεία στην αντιμετώπιση των ναυτιών στη θάλασσα. Ενώ μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τον εμετό, έπειτα από χειρουργική επέμβαση, αλλά και σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Εξίσου αποτελεσματικό είναι και στην αντιμετώπιση της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Αν και το τζίντζερ θερωρείται ασφαλές, οι έγκυες, συνιστάται, να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τη λήψη, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή.

Κατά των μυικών πόνων

Έχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ βοηθά στην αντιμετώπιση των μυικών πόνων, που προκαλούνται ύστερα από άσκηση. Μπορεί να μην έχει άμεσο αντίκτυπο, ωστόσο μπορεί να ανακουφίσει την εξέλιξη του πόνου. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Περιλαμβάνει εκφυλισμό των αρθρώσεων, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως, πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία.

Ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε, ότι όσοι έλαβαν εκχύλισμα τζίντζερ, είχαν λιγότερο πόνο και απαιτούσαν λιγότερη φαρμακευτική αγωγή.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός τζίντζερ με μαστίχα, κανέλα και σησαμέλαιο, όταν εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ακαμψία.

Διαβάστε Επίσης  Τα 9 εκπληκτικά οφέλη της κανέλας

Μείωση του σακχάρου στο αίμα

Σε έρευνα που διεξήχθη το 2015, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λάμβαναν 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ ημερησίως, μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης κατά 12%. Ενώ βελτίωσαν δραματικά τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HBA1c, ΑpoB και ApoA-I (δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις).

Αντιμετώπιση της χρόνιας δυσπεψίας

Η χρόνια δυσπεψία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενο πόνο και δυσφορία στο πάνω μέρος του στομάχου. Η καθυστερημένη εκκένωση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας δυσπεψίας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το τζίντζερ επιταχύνει την εκκένωση του στομάχου.

 

Μείωση εμμηνορροϊκού πόνου

Ο έμμεσος πόνος (δυσμηνόρροια) αναφέρεται στον πόνο που αισθάνεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Μια από τις παραδοσιακές χρήσεις του τζίντζερ, είναι για την ανακούφιση του πόνου, συμπεριλαμβανομένου και του πόνου της εμμηνόρροιας.

Σε μία έρευνα, μερικές γυναίκες έλαβαν οδηγίες να λαμβάνουν 1 γραμμάριο τζίντζερ ημερησίως, για τις 3 πρώτες μέρες της έμμηνου ρύσεως.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι το τζίντζερ μείωσε τον πόνο, τόσο αποτελεσματικά, όσο και τα φάρμακα με μεφεναμικό οξύ και ιβουπροφαίνη.

Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών LDL (ή «κακή» χοληστερόλη) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχουν στοιχεία τόσο σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους, ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα σε παρόμοια έκταση όπως το φάρμακο, ατορβαστατίνη.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Το εκχύλισμα τζίντζερ, έχει μελετηθεί ως εναλλακτική θεραπεία, για διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες αποδίδονται στην 6-gingerol, μια ουσία που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στην ακατέργαστη πιπερόριζα.

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις, ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του παγκρέατος, του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, καθώς είναι μεταξύ των βασικών κινητήριων δυνάμεων της νόσου Alzheimer και της γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία.

Μελέτες σε ζώα, υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις του τζίντζερ, μπορούν να αναστείλουν τις φλεγμονώδεις απεκκρίσεις που εμφανίζονται στον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου άμεσα, βελτιώνοντας τη μνήμη και το χρόνο αντίδρασης.

Καταπολέμηση των λοιμώξεων

Το gingerol, η βιοδραστική ουσία του τζίντζερ, μπορεί να μειώσει των κίνδυνο μολύνσεων. Στην πραγματικότητα, εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών βακτηρίων.

Το εκχύλισμα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των στοματικών βακτηρίων, που συνδέονται με φλεγμονώδεις ασθένειες στα ούλα, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Διαβάστε Επίσης  Το γιατροσόφι που ανακουφίζει τον καμένο ουρανίσκο μετά από ζεστό φαγητό ή καυτό ρόφημα!!!

Το νωπό τζίντζερ είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι του ιού RSV, μιας κοινής αιτίας των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Διατροφικό περιεχόμενο

Σε 100gr φρέσκιας ρίζας περιέχονται:

  • 76 θερμίδες
  • 17.86 gr υδατάνθρακα
  • 3.6 gr διαιτικών ινών
  • 3.57 gr πρωτεΐνης
  • 14 mg νατρίου
  • 1.15 gr σιδήρου
  • 7.7 mg βιταμίνης C
  • 33 mg καλίου

Άλλα θρεπτικά συστατικά:

Γενικές πληροφορίες

  • Άλλες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο τζίντζερ και είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία περιλαμβάνουν: καψαϊκίνη, β-καροτένιο, κουρκουμίνη, σαλικυλικό οξυ και καφεϊκό οξύ.
  • Όταν αγοράζετε τζίντζερ, προτιμήστε ρίζα με ομαλή όψη και πικάντικο άρωμα.
  • Το φρέσκο τζίντζερ διατηρείται στο ψυγείο, τυλιγμένο σε μια πλαστική σακούλα.
  • Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα σούπερ μάρκετ.

Προτεινόμενοι τρόποι χρήσης τζίντζερ στη μαγειρική

Νόστιμοι τρόποι χρήσης:

  • Προσθέστε φρέσκια ή αποξηραμένη πιπερόριζα στις σαλάτες.
  • Φτιάξτε τσάι από αποφλοιωμένη πιπερόριζα.
  • Χρησιμοποιείστε φρέσκια ή αποξηραμένη πιπερόριζα για να αρωματίσετε οποιαδήποτε συνταγή με ψάρι.

Συνταγή

Μαφινς με πορτοκάλι και τζίντζερ

  • 12-16 μαφινς
  • Υλικά
  • 240 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 γρ. μπέικιν σόδα
  • 2 γρ. αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. μέλι
  • 30 γρ. πορτοκάλι, ξύσμα
  • 15 γρ. τζίντζερ τριμμένο
  • 225 γρ.γιαούρτι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε  βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες για μάφινς και γεμίζουμε τα 2/3. Τέλος ψήνουμε στους 180 C, για 20 -25 λεπτά.

Παρενέργειες

Γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλές, ωστόσο η υψηλή πρόσληψη ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης των γαστρικών οξέων,να ερεθίσει το στόμα και να προκαλέσει διάρροια. Η λήψη τζίντζερ ως κάψουλα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της καούρας.

Η αποτελεσματικότητα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα συμπληρώματα, ποικίλουν ανάλογα με τη μάρκα και τη σύνθεση. Συνιστάται,οι άνθρωποι να μην καταναλώνουν πάνω από 4 gr πιπερόριζας ημερησίως – 1 gr κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- .

Οι έγκυες, άτομα που έχουν πέτρα στα νεφρά, διαβήτη ή διαταραχή στην πήξη του αίματος, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, σχετικά με τη ληψη τζίντζερ.

Μέλι και τζίντζερ για την καταπολέμηση του καρκίνου

Έγχυμα με τζίντζερ για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα τον καρδιολόγο κάνει πέρα

Σιρόπι με τζίντζερ και ελαιόλαδο για ανακούφιση από τον πόνο

Τζίντζερ για μείωση του ιλίγγου

Τζίντζερ για την αντιμετώπιση των στομαχικών προβλημάτων

Σιρόπι με τζίντζερ, μέλι και λεμόνι για τον ξερόβηχα

 

 

Προσοχή: Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από εγκυμονούσες, διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει τον τοκετό.

ΒΟΤΑΝΑ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *