Άνηθος: Περιέχει δύο σημαντικές βιταμίνες – Ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των οστών

 

Άνηθος: Περιέχει δύο σημαντικές βιταμίνες – Ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των οστών

Άνηθος: Περιέχει δύο σημαντικές βιταμίνες – Ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των οστών

 

Ο φρέσκος άνηθος έχει λίγες θερμίδες αλλά ωστόσο αποτελεί μία πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνηθος περιέχει βιταμίνες C, και A καθώς και μαγνήσιο. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στον σχηματισμό των οστών, στην επούλωση πληγών και στον μεταβολισμό, ενώ η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της όρασης. Παίζει επίσης ρόλο στην ανδρική και γυναικεία γονιμότητα.

Ο άνηθος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και στην πρόληψη ή ακόμη και στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα φύλλα του άνηθου έχει βρεθεί ότι είναι πλούσια σε αρκετές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως:

 

Άνηθος: Περιέχει δύο σημαντικές βιταμίνες – Ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των οστών

– Φλαβονοειδή. Αυτές οι φυτικές ενώσεις έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε Επίσης  Κουνουπίδι το αντικαρκινικό και όχι μόνο…

– Τερπενοειδή. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στα αιθέρια έλαια και μπορεί να προστατεύουν από ασθένειες του ήπατος, της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου.

– Τανίνες. Υπεύθυνες για την πικρή γεύση σε πολλά φυτικά τρόφιμα, οι τανίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και αντιμικροβιακές επιδράσεις.

 

Ο άνηθος ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στον άνηθο, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την υγεία της καρδιάς λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα άνηθου μπορεί να έχει αποτελέσματα μείωσης της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.

Μια μελέτη σε 91 άτομα με υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων διαπίστωσε ότι η λήψη 6 δισκίων εκχυλίσματος άνηθου ημερησίως για 2 μήνες βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων αλλά δεν άλλαξε τα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερίνης. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη σε 150 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων δεν παρατήρησε σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης ή τριγλυκεριδίων μετά από 6 εβδομάδες ημερήσιας πρόσληψης δισκίων άνηθου.

Διαβάστε Επίσης  Παιδί: Οι χυμοί που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις του άνηθου στην υγεία της καρδιάς έχουν χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές πόσο ο φρέσκος άνηθος στη διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Ενώ τα αντιοξειδωτικά στα εκχυλίσματα άνηθου μπορεί να ωφελήσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του άνηθου στα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

 

Οφέλη του άνηθου στην υγεία των οστών

Ο άνηθος περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *