Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγριοκυπάρισσου

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγριοκυπάρισσου

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγριοκυπάρισσου

 

Το αγριοκυπάρισσο είναι ένα κωνοφόρο, αειθαλές δέντρο, που ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων, που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 είδη δέντρων και θάμνων.

Είναι αυτοφυές και η επιστημονική του ονομασία είναι Juniperus Communis. Επίσης, μπορεί κανείς να το συναντήσει και ως Άρκευθο ή Γουνίπερο (Juniperberry).

Το αιθέριο έλαιο αγριοκυπάρισσο ή άρκευθος παράγεται μέσω της απόστασης με ατμό από τους σπόρους του φυτού. Είναι έντονα αρωματικό με πικάντικες νότες, έχει ξυλώδη, φρέσκια και γλυκιά βάση.

Η ιστορία του ξεκινά αιώνες πριν, οπότε και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για καθαριστικό λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Κατά την αρχαιότητα, αυτό το έλαιο χρησιμοποιούνταν, επίσης, σε τελετουργικά για τόνωση του πνεύματος και προστασία του σώματος.Μπορεί να συνδυαστεί για περισσότερα οφέλη με άλλα αιθέρια έλαια, τα οποία είναι τα εξής:

Διαβάστε Επίσης  Άσθμα: Προστατευθείτε τρώγοντας

γεράνι
γκρεϊπφρουτ ή λεμόνι
δεντρολίβανο
κέδρος
λεβάντα
σανταλόξυλο.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητές και τα οφέλη του στον οργανισμό μας;

Το αγριοκυπάρισσο έχει πολύτιμες ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό μας. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

Δέρμα

Το αγριοκυπάρισσο ή ο άρκευθος έχει μοναδικά οφέλη για το δέρμα. Αρχικά, όταν αυτό εφαρμοστεί στην επιδερμίδα προκαλεί την διάνοιξη των πόρων. Έτσι, συμβάλλει στην εντονότερη αποβολή των τοξινών. Επίσης, διεγείρει το λεμφικό σύστημα και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Χάρη στα παραπάνω, καθίσταται δυνατός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Επιπλέον, μπορεί να δράσει καταπραϋντικά και συμβάλλεις την επούλωση δερματικών ερεθισμών και παθήσεων, όπως είναι η ακμή, το έκζεμα και άλλες δερματίτιδες. Τέλος, συμβάλλει στη ρύθμιση της λιπαρότητας του δέρματος και των μαλλιών.

Διαβάστε Επίσης  Σκλήρυνση καρωτίδων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αντισηπτική δράση
Όπως προαναφέρθηκε, αυτό το αιθέριο έλαιο διαθέτει αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες. Για αυτό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μολύνσεων και λοιμώξεων. Παράλληλα, αν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα, την απολυμαίνει εξουδετερώνοντας διάφορους μικροοργανισμού. Επίσης, έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση
Διαθέτει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες, γεγονός που συμβάλλει στην ευεργετική του δράση στην ανακούφιση από τους πόνους. Επίσης, καταπραΰνει συμπτώματα φλεβίτιδας, κιρσών, αρθρίτιδας κ.α.
Ψυχολογία και γνωστική λειτουργία
Όσον αφορά τις γνωστικές λειτουργίες, αυτό συνδέεται με καλή νοητική λειτουργία εμποδίζοντας την πνευματική κούραση. Όμως, μπορεί να συνδέεται με μειωμένα επίπεδα άγχους, έντασης και νευρικότητας.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *