Αυτή είναι η διατροφή με την οποία μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι και 4.000 βήματα ημερησίως

 

Αυτή είναι η διατροφή με την οποία μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι και 4.000 βήματα ημερησίως

Αυτή είναι η διατροφή με την οποία μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι και 4.000 βήματα ημερησίως

 

Όλοι γνωρίζουν ότι μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει ιδανικά να συνδυάζεται με άσκηση, έστω και ήπια, ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Ωστόσο, έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καθημερινές επιλογές τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους καθημερινούς τους στόχους για τον αριθμό των βημάτων, έως και 4.000 επιπλέον βήματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Michael Mi του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ καλής διατροφής και καλύτερης φυσικής κατάστασης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.380 ενήλικες με μέση ηλικία 54 ετών. Η αναλογία ανδρών και γυναικών ήταν περίπου ίση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης και μετρήθηκε η VO2max (ο μέγιστος ρυθμός κατανάλωσης οξυγόνου που μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας).

Διαβάστε Επίσης  Νόστιμο και υγιεινό – Το ψάρι που ρίχνει τη χοληστερίνη και δυναμώνει την καρδιά

Η VO2max λαμβάνεται με τη διενέργεια δοκιμής καρδιοπνευμονικής άσκησης (CPET) μέγιστης προσπάθειας.

 

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων του Χάρβαρντ, το οποίο εξέταζε την πρόσληψη και τη συχνότητα 126 διατροφικών ειδών και βαθμολογούσε την ποιότητα της διατροφής τους. Οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδείκνυαν υψηλότερη ποιότητα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών, υγιεινών λιπαρών και περιορισμένου κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερες διατροφικές βαθμολογίες στον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής και στον Δείκτη Μεσογειακής Διατροφής είχαν υψηλότερες διατροφικές βαθμολογίες 5,2% και 4,5% VO2, αντίστοιχα.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή συνδέεται επίσης με τη μεταβολική υγεία.

Διαβάστε Επίσης  Οι ωφέλειες του ροφήματος από γάλα αμυγδάλου με κουρκουμά

“Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι η καλή διατροφή οδηγεί σε μεγαλύτερη φυσική κατάσταση”. δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Michael Mi.“ Η αύξηση της φυσικής κατάστασης που παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες ήταν παρόμοια με την επίδραση που έχει η λήψη 4.000 περισσότερων βημάτων κάθε μέρα”.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ότι δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η καλή διατροφική κατάσταση οδηγεί στη φυσική κατάσταση, ούτε αποκλείεται η πιθανότητα μιας αντίστροφης συσχέτισης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι πολύ σημαντικές, αλλά δεν είναι γνωστό ποια συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σύνθεσης των ενζύμων που σχετίζονται με το μεταβολισμό και άλλους ιστούς που καθορίζουν τη φυσική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που τρώνε υγιεινά τείνουν να έχουν καλύτερες άλλες συμπεριφορές.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *