Η «αθώα» συνήθεια που σε παχαίνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

 

Η «αθώα» συνήθεια που σε παχαίνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

Η «αθώα» συνήθεια που σε παχαίνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

 

Το να πίνεις κάτι, έστω και νερό ενώ τρως είναι αρκετά συνηθισμένο.

Η συγκεκριμένη συνήθεια μάλιστα έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερη πέψη, προαγωγή της πληρότητας και μια προσεκτική παύση μεταξύ των μπουκιών που μπορεί να βοηθήσει στην ποσότητα τροφής που καταναλώνεις.

Αλλά τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ποτού την ώρα του φαγητού μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μία συνήθεια που σε παχαίνει, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Συγκεκριμένα, η πανεπιστημιακή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, είχε στόχο να εξετάσει αυτές τις συμπεριφορές σε πραγματικό χρόνο για να κατανοήσει τις επιπτώσεις τους στην υπερφαγική συμπεριφορά και την πιθανή ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές, ήταν ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε άτομα που αγωνίζονταν με τον αυτοέλεγχο των αντιδράσεών τους στο φαγητό, φαινόταν να τα ωθεί να τρώνε περισσότερο. Η συμπεριφορά αυτή σχετιζόταν με το ρόφημα που κατανάλωναν με ένα γεύμα.

Διαβάστε Επίσης  Βρώμικο καλοριφέρ: 7 τρόποι να το καθαρίσεις

Για να διερευνήσουν αυτή τη σύνδεση, 42 συμμετέχοντες προσκλήθηκαν σε ένα εργαστήριο για να καταναλώσουν μερίδες διαφορετικών μεγεθών μακαρόνια και τυρί, για 4 ημέρες.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν κανονικού βάρους, περίπου το 30% ήταν υπέρβαροι και το υπόλοιπο 50% μπορούσε να ταξινομηθεί ως παχύσαρκο. Η ποσότητα των ζυμαρικών που σερβίρονταν αναπροσαρμόστηκε κατά 100 γραμμάρια κάθε φορά, ξεκινώντας από τα 400 γραμμάρια και φτάνοντας τα 700 γραμμάρια. Επιπλέον, κάθε γεύμα συνοδευόταν από 700ml νερό.

Η μεθοδολογία των ερευνητών ήταν να καταγράψουν και να αναλύσουν τις διατροφικές συμπεριφορές των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μεταξύ κάθε πιρουνιάς, του μεγέθους της μπουκιάς, της διακοπής και της κατανάλωσης νερού.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, έτρωγαν περισσότερο συνολικά όταν έλαβαν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού. Επιπλέον, το μέγεθος της μπουκιάς και η ταχύτητα του φαγητού δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν. Ωστόσο, η κατανάλωση συχνών γουλιών νερό την επηρέαζαν.

Διαβάστε Επίσης  Ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε το κοτόπουλο!

Γιατί η κατανάλωση ποτών την ώρα του γεύματος είναι μια συνήθεια που παχαίνει;
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτή η «εναλλαγή συμπεριφοράς» ανάμεσα σε μπουκιές και γουλιές θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο, για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.Η «αθώα» συνήθεια που σε παχαίνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

Περαιτέρω μελέτη αυτής της σύνδεσης θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των τροφίμων, προσθέτοντας ενδεχομένως ένα άλλο επίπεδο στη διαχείριση βάρους και την υγιεινή διατροφή. Η διαχείριση της αλλαγής συμπεριφοράς μπορεί να προσφέρει μια λύση για άτομα που είναι επιρρεπή στην υπερκατανάλωση τροφής.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *