Δυο διατροφολόγοι προτείνουν: Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

 

Δυο διατροφολόγοι προτείνουν: Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

Δυο διατροφολόγοι προτείνουν: Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

 

Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κούραση.

Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην κούραση που μπορεί να νιώθουμε, σύμφωνα με διαιτολόγους και ειδικούς γιατρούς.

Όσον αφορά την υγεία των γυναικών, τα επίπεδα ενέργειας είναι μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κάνετε κάποιες συνετές αλλαγές σε ότι τρώτε, ίσως να μπορέσετε να κερδίσετε πίσω την καλή σας διάθεση και ενέργεια.

Η διατροφολόγος Naomi Newman-Beinart λέει ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που τρώμε. «Αντί να τρώνε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, συμβουλεύω τους πελάτες μου να τρώνε μικρότερα γεύματα πιο συχνά, για να διατηρούν έτσι σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς τους», διευκρινίζει.

«Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε μειωμένη ενέργεια, γι’ αυτό συνιστώ να τρώτε πρωινό μέσα σε δύο ώρες μετά το ξύπνημα και ακολούθως να τρώτε κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Ένα μικρό σνακ ή ένα smoothie είναι οι πιο κατάλληλες επιλογές», συμπληρώνει.

 

Επιπλέον, πράγματα όπως η αλλαγή του λευκού ψωμιού και των λευκών ζυμαρικών με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή ενέργειας, καθώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερη πηγή φυτικών ινών και απελευθερώνουν τη γλυκόζη στο αίμα σταδιακά.

 

Δυο διατροφολόγοι προτείνουν: Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

«Ξεκινήστε τη μέρα σας με θρεπτικό ψωμί ολικής αλέσεως ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αυγά ή τόφου, και ένα υγιές λίπος όπως το αβοκάντο για να εξασφαλίσετε ενέργεια», προτείνει η Stephanie Nelson, εγγεγραμμένη διαιτολόγος.

Διαβάστε Επίσης  Κρεμμύδι το ταπεινό, κατά ζαχάρου, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων πολλών

Παρόλο που δεν είναι η κύρια πηγή ενέργειάς μας, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της κούρασης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Η πρωτεΐνη εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού των ενζύμων που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό και την «επισκευή» των ιστών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ενέργειας.

Αυτές οι διαδικασίες επιβραδύνονται εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Η Naomi προσθέτει: «Γι’ αυτό προτείνω την προσθήκη πρωτεΐνης στα smoothies. Αυτό όχι μόνο θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης από το smoothie σας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων ενέργειας. Χρησιμοποιώ ελληνικό γιαούρτι καθώς περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι, αλλά και τα βούτυρα ξηρών καρπών ή η σκόνη πρωτεΐνης είναι εξίσου πολύ καλές επιλογές».

Χωρίς αρκετό σίδηρο επίσης, στη διατροφή σας μπορεί να αντιμετωπίσετε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, αναιμία, που μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο, αδυναμία και έντονη κούραση.

Για να μειώσετε αυτό τον κίνδυνο, είναι καλό να τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια, τόφου, φασόλια, όσπρια και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Διαβάστε Επίσης  Τα 3+1 μυστικά της διατροφής της Kate Middleton

Δεν γνωρίζουν επίσης πολλοί, ότι τα μύδια παρέχουν περισσότερο σίδηρο, από τη μπριζόλα.

Επίσης, το τσάι μπορεί να σας εμποδίσει να απορροφήσετε το σίδηρο από τα τρόφιμα, γι’ αυτό αποφύγετε να το πίνετε μαζί με τα γεύματά σας.

Ομοίως, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Οι βιταμίνες Β, που βρίσκονται στα αυγά, το γάλα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το άπαχο κρέας και τις μπανάνες, παίζουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, οπότε αν είστε vegan ή δεν τρώτε συχνά συκώτι, μοσχάρι, σαρδέλες, μύδια και γαλακτοκομικά, πάρτε ένα καλής ποιότητας συμπλήρωμα βιταμίνης Β.

Τέλος, λόγω της ευρέως διαδεδομένης σύστασης για δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για την υγεία και για την απώλεια βάρους, οι γυναίκες συχνά δεν καταναλώνουν αρκετό λίπος.

Ωστόσο, οι καλές πηγές λίπους μπορούν πραγματικά να σας δώσουν ενέργεια και να είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά σας. Παρέχουν μια παρατεταμένη απελευθέρωση ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους υδατάνθρακες. Σκεφτείτε να προσθέσετε επιπλέον αμύγδαλα, ελαιόλαδο ή χούμους στη διατροφή σας ως υγιεινές πηγές λίπους.

Το αβοκάντο για παράδειγμα, είναι επίσης γεμάτο με υγιή λίπη και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, ενώ θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *