Απόκριες στο Γαλαξίδι: Ο πιο μουτζουρωμένος κερδίζει!

 

Απόκριες στο Γαλαξίδι: Ο πιο μουτζουρωμένος κερδίζει!

Απόκριες στο Γαλαξίδι: Ο πιο μουτζουρωμένος κερδίζει!

Είναι σίγουρα η πιο διάσημη Καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα, αυτή στο Γαλαξίδι, όμως αξίζει να περάσετε στην μικρή πόλη όλο το τριήμερο της Αποκριάς.

Το Γαλαξίδι, μια πόλη που ξεπηδά απ’ τη θάλασσα και στέκει αγέρωχη, μεγαλοπρεπής, σαν ένα “νησί της στεριάς”. Η ναυτική του κληρονομιά είναι σπουδαία και ξακουστή και αναδεικνύεται στα αρχοντικά, τα καντούνια και τα μνημεία, κάνοντάς την πόλη ένα ζωντανό σκηνικό, που παρακινεί τους επισκέπτες να τη βιώσουν.

Αλλά εκείνο που βάζει κάθε χρόνο το Γαλαξίδι στο ημερολόγιο εκείνων που αναζητούν την πιο πολύχρωμη, ξέφρενη και αυθεντική γιορτή, είναι οι απόκριές του, μια γιορτή γεμάτη εορτασμούς και έθιμα που αναδεικνύουν την παράδοση και την κοινωνική ζωή της πόλης.

Ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε τα ξακουστά  Αλευρωμουτζουρώματα;

 

Απόκριες στο Γαλαξίδι

Οι απόκριες στο Γαλαξίδι είναι μια έντονη εμπειρία, γεμάτη με διασκέδαση, παράδοση, χαρά και γέλιο, πολύ γέλιο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και φέτος είναι πλούσιο και ποικίλο. Καλό είναι να πάτε από την Παρασκευή, αφού στην πλατεία Μάμα το βράδυ θα γίνει το γνωστό παραδοσιακό ξεφάντωμα γύρω από τις φλόγες της φωτιάς με χορό, γλέντι και κρασί. Αργότερα ο DJ KEXAGIAS αναλαμβάνει να διασκεδάσει τους επισκέπτες με τις μουσικές του.

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με ένα παιδικό πάρτι μασκέ στην πλατεία Μάμα και τους παραδοσιακούς χορούς και τα σκωπτικά τραγούδια από το Χορευτικό Συγκρότημα Λυκείου Ελληνίδων, μας βάζουν για τα καλά στο κλίμα των αποκρεών. Το βράδυ φυσικά το κέφι απογειώνεται με συναυλία από το συγκρότημα “PRESTIGE”.

Την Κυριακή των Αποκρεών, οι δρόμοι και η παραλία του Γαλαξιδίου πλημμυρίζουν από τους πιο ανατρεπτικούς μασκαράδες από τα σχολεία του Γαλαξιδίου αλλά και από ομάδες ενηλίκων, που ενώνονται σε ένα μεγάλο χορό. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το δημοτικό σχολείο, οι μικροί μασκαράδες ενώνουν τη φαντασία τους με την αθωότητα της ηλικίας τους, δίνοντας έναν επιπλέον χρωματισμό στην αποκριάτικη γιορτή. Αργότερα, το χορευτικό συγκρότημα «Βραζιλιάνες» αναλαμβάνει τη σκυτάλη στην πλατεία Μανουσάκια, φέρνοντας τον ρυθμό και την ενέργεια του Ρίο στα στενά του Γαλαξιδίου. Ο χορός Samba γίνεται η γλώσσα της γιορτής, ενώ οι Βραζιλιάνικοι ρυθμοί κατακλύζουν κάθε γωνιά.

Καθώς η νύχτα πλησιάζει, η παρέλαση αυτοσχέδιων αρμάτων στην παραλία του Γαλαξιδίου αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και το πνεύμα της ανατροπής. Είναι πράγματι μοναδικά αυτά τα άρματα, καθώς οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου αφήνουν ελεύθερα τη φαντασία τους να οδηγήσει τη δημιουργία. Μην χάσετε την πιο «αναρχική» παρέλαση αρμάτων που έχετε δει ποτέ!

Διαβάστε Επίσης  Pizza Margherita: Η εύκολη συνταγή για την πιο νόστιμη πίτσα

Αργά το βράδυ, η πλατεία Μάμα φιλοξενεί το STRING Party, για ένα μεγάλο φινάλε, πριν ξημερώσει η Καθαρά Δευτέρα…

Τα Αλευρομουτζουρώματα

Η παράδοση του Αλευρομουτζουρώματος στο Γαλαξίδι χρονολογείται αιώνες πίσω, αποτελώντας ένα από τα πιο διασκεδαστικά και ξεχωριστά έθιμα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των Αποκρεών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην αγορά για να συμμετάσχουν σε αυτήν την επική μάχη αλεύρων και φούμου. Ένας παράδοξος πόλεμος όπου οι συμμετέχοντες ρίχνουν αλεύρι στο πρόσωπο και τα ρούχα τους, υποδεικνύοντας τον ενθουσιασμό και το κέφι τους με γέλια και χαρά.

Αυτή η παράδοση, αν και αρχικά περιοριζόταν σε άνδρες, σήμερα συμμετέχουν σε αυτήν όλοι όσοι το επιθυμούν. Έτσι, κάθε χρόνο, οι Απόκριες στο Γαλαξίδι αναδεικνύουν την πλούσια κουλτούρα και τη ζωντανή παράδοση της περιοχής, καθιστώντας τις μια μοναδική εμπειρία για όσους τις ζήσουν.

Και μην ξεχνάτε: Ο πιο μουτζουρωμένος κερδίζει!

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *