Κόκκινο λάχανο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 

Κόκκινο λάχανο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Κόκκινο λάχανο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 

Φανταστείτε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία σε οποιοδήποτε σπίτι: Τα κεριά ανάβουν, το τζάκι (αν υπάρχει) ζεσταίνει το χώρο. Οι κατσαρόλες αχνίζουν στην κουζίνα και τα παιδιά τρέχουν στο σπίτι.

Είτε γιατί δύσκολα κρύβουν τον ενθουσιασμό είτε γιατί δοκιμάζουν τα δώρα τους. Οι επισκέπτες συγγενών και φἰλων της οικογένειας φτάνουν: με φιλιά, πολλές αγκαλιές και τον υποχρεωτικό έπαινο του χριστουγεννιάτικου δέντρου («Τι όμορφα που είναι!»).

Η αγάπη και η θαλπωρή είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και το άρωμα από κλαδιά πεύκου. Μετά υπάρχει η μυρωδιά της κανέλας, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, η γαλοπούλα ή πάπια και … κόκκινο λάχανο. Φυσικά. Για πολλούς ανθρώπους, το κόκκινο λάχανο είναι τόσο μέρος των Χριστουγέννων όσο το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα. Το κόκκινο λάχανο είναι απλά ταυτισμένο με τις γιορτές σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά κυρίως στη Γερμανία.

Τι είναι το κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο ανήκει στην ίδια ομάδα των λαχανικών μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών και το πράσινο λάχανο. Έχει πιπεράτη γεύση και είναι τραγανό όταν τρώγεται ωμό, αλλά γίνεται πιο γλυκό και απαλό όταν ψηθεί.

Η εποχή του είναι από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, σχηματίζει σφιχτές μπάλες φύλλων στο κέντρο, που περιβάλλονται από πολύ μεγαλύτερα πράσινα-μοβ φύλλα. Όταν συλλέγεται το κόκκινο λάχανο, μαζεύεται ολόκληρο το φυτό και απορρίπτονται τα εξωτερικά φύλλα, αφήνοντας μόνο το κεφάλι του λάχανου, που είναι το μέρος που τρώμε.

 

Κόκκινο λάχανο: Διατροφική αξία

Μία κούπα λάχανο 89 γραμμαρίων περιέχει:

Διαβάστε Επίσης  Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι

Θερμίδες: 28
Υδατάνθρακες: 6,6 g
Νάτριο: 24 mg
Πρωτεΐνες: 1,3 g
Φυτικές Ίνες: 1,9 g

Κόκκινο λάχανο: Οφέλη

Πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά.
Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.
Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου.

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το όμορφο μωβ χρώμα του κόκκινου λάχανου οφείλεται στις ανθοκυανίνες. Αυτές οι χρωστικές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση και προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Υπάρχουν επί του παρόντος πολλές έρευνες που αξιολογούν πώς μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας οι ανθοκυανίνες. Για παράδειγμα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι συμβάλλουν στη αποτροπή της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών που τη συνοδεύουν όπως ο διαβήτης τύπου 2.

2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ανθοκυανίνες διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία και σύμφωνα με αυτές όσοι τρώνε τροφές πλούσιες σε αυτές τις ουσίες (όπως το κόκκινο λάχανο) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Ένα βασικό συστατικό του κόκκινου λάχανου, είναι μια φυτική ένωση πλούσια σε θείο που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Ενεργοποιούμε αυτή την ένωση όταν ψιλοκόβουμε ή μασάμε το λαχανικό με τα υψηλότερα επίπεδα να βρίσκονται στα ψιλοκομμένα, ωμά λαχανικά.

Εκτός από το ότι αυτή συνδέεται με την υγεία της καρδιάς και προστατεύει το έντερό μας από βλάβες, η σουλφοραφάνη φαίνεται να είναι υπεύθυνη και για ορισμένες από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των λαχανικών.

Διαβάστε Επίσης  Ωμό μέλι: Η συμβολή του στη μείωση του σακχάρου, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων

4. Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις
Αν και δεν υπάρχουν «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο – και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή – υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Όντας πλούσιο σε ενώσεις, όπως σουλφοραφάνη και ανθοκυανίνες, το κόκκινο λάχανο είναι σίγουρα ένα λαχανικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας. Αυτές οι ευεργετικές ενώσεις φαίνεται να αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη και πιθανώς να δρουν με προστατευτικό τρόπο έναντι του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της αδιάλυτης μορφής τους που προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες στο λάχανο δρουν ως πρεβιοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο τύπος ινών που παρέχει μια πηγή καυσίμου για τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο σας.

Πώς να το καταναλώσετε

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, λαχανικά και ριζότο.
Μπορεί να γίνει τουρσί.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χυμό.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Άτομα με υποθυρεοειδισμό: Το κόκκινο λάχανο περιέχει ουσίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Άτομα με αλλεργίες σε άλλα σταυρανθή λαχανικά: Άτομα με αλλεργίες σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι ή τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στο κόκκινο λάχανο λόγω κοινών χαρακτηριστικών μέσα στην οικογένεια των σταυρανθών.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *