Φουντούκια: ιδιότητες, οφέλη και θερμίδες

Φουντούκια: ιδιότητες, οφέλη και θερμίδες

 

Φουντούκια: ιδιότητες, οφέλη και θερμίδες

Τα Φουντούκια είναι ένας ξηρός καρπός που ανήκει στην οικογένεια των βελανιδιών.

Έχουν γλυκιά και αρωματική γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα, αλεσμένα ή σε διάφορες συνταγές. Τα Φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως Πρωτεΐνες, υγιή λίπη, Βιταμίνες, Μέταλλα και Αντιοξειδωτικά. Η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Μερικές από τις ιδιότητες και τα οφέλη των Φουντουκιών είναι:

– Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν Μονοακόρεστα και Πολυακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν την επίδραση των κακών Λιπιδίων (LDL) και αυξάνουν τη συγκέντρωση των καλών Λιπιδίων (HDL) στο αίμα.

– Αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και τη γήρανση των κυττάρων. Επίσης, περιέχουν Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως Βιταμίνη E, Φλαβονοειδή και Φαινόλες.

– Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχουν Βιταμίνες B, C και D, που συμβάλλουν στη δημιουργία Λευκοκυττάρων και Αντισωμάτων.

Διαβάστε Επίσης  Αναψυκτικά με ζάχαρη & σπλαχνικό λίπος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

– Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη. Περιέχουν Φωσφόρο, Μαγγάνιο, Ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, που συμμετέχουν στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και των νευρικών κυττάρων.

– Συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών. Περιέχουν Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Βιταμίνη K, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της οδοντικής εμφάνισης.

– Βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και μειώνουν τη Λιπογένεση.

Πως να τα χρησιμοποιήσετε

Τα Φουντούκια είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να τα τρώτε ως σνακ, να τα προσθέσετε σε σαλάτες, γλυκά, ψωμί ή κέικ, ή να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σπιτική πραλίνα. Θυμηθείτε όμως να τηρείτε την αρχή του μέτρου, καθώς τα Φουντούκια είναι υψηλά σε Θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν Αλλεργίες σε ορισμένους ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης  Δείτε 7 που ενισχύουν την υγεία του ηπατος

Διατροφική αξία

Το Φουντουκιού είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας.

Σύμφωνα με το USDA 25 g Φουντουκιού Περιέχουν:

Θερμίδες 162,5 kcal
Υδατάνθρακες 1,50gr
Πρωτεΐνες 3,52gr
Λίπη 15,88gr
Διαιτητικές ίνες 2,23gr
Νάτριο 1,50 mgr
Κάλιο 182,5mgr
Ασβέστιο 35mgr
Μαγνήσιο 40mgr
Φωσφόρος 75mgr
Βιταμίνη Ε 6,25mgr

Από την Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαρία Αντίνου

 

Βιβλιογραφία:
Πηγή 1 – Φουντούκια: 8 μοναδικά οφέλη για την υγεία – Θερμίδες, ιδιότητες και ποιες παρενέργειες να προσέχετε. https://www.iatropedia.gr/diatrofi/fountoukia-8-monadika-ofeli-gia-tin-ygeia-thermides-idiotites-kai-poies-parenergeies-na-prosechete/148839/

2 – Φουντούκια: Τα οφέλη από την κατανάλωση τους στον οργανισμό. https://fonimaleviziou.gr/2021/05/03/fountoukia-ta-ofeli-apo-tin-katanalosi-tous-ston-organismo/

3 – Φουντούκια: Μοναδικά οφέλη για την υγεία! Θερμίδες, ιδιότητες και ποιες παρενέργειες να προσέχετε. https://eretikos.gr/ygia/foyntoykia-monadika-ofeli-gia-tin-ygeia-thermides-idiotites-kai-poies-parenergeies-na-prosechete/457750/

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *