Υποκατάστατα γεύματος για αδυνάτισμα

 

Υποκατάστατα γεύματος για αδυνάτισμα

Υποκατάστατα γεύματος για αδυνάτισμα

 

Τα υποκατάστατα γεύματος εδώ και πολλά χρόνια φημίζονται για τα αποτελέσματά τους σε πολλούς ανθρώπους για την απώλεια βάρους.

Τι ακριβώς είναι όμως αυτά τα προϊόντα που υποκαθιστούν τα γεύματα και πώς λειτουργούν; Είναι ασφαλή για κατανάλωση; Η γραμμή ανάμεσα στην αποτοξίνωση, την άμεση απώλεια βάρους και τη λάθος διατροφή είναι πολύ λεπτή και από πολλούς ανθρώπους δυσδιάκριτη.

 

Τι είναι τα υποκατάστατα γεύματος;

Τα υποκατάστατα γεύματος είναι σκευάσματα τροφίμων τα οποία σε συγκεκριμένη δόση προσφέρουν την αντίστοιχη ενέργεια και τα αντίστοιχα γραμμάρια θρεπτικών συστατικών.

Τα προιόντα αυτά υποκαθιστούν ένα ή περισσότερα γεύματα μέσα στην ημέρα. Στοχεύουν συνήθως σε απώλεια βάρους ή ενίσχυση του σώματος σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή σε ταλαιπωρημένους οργανισμούς, για παράδειγμα έπειτα από επέμβαση. Οι δίαιτες τέτοιους είδους συνήθως προσφέρουν 1.200 έως 1.400 θερμίδες. Η φύση των γευμάτων ποικίλλει και αφορά smoothies, μπάρες, μπισκότα, ή σκόνη που διαλύεται σε νερό ή γάλα. Τα σκευάσματα είναι κυρίως πρωτεινικά και φτιάχνονται από ορό ή πρωτεΐνες γάλακτος, σόγια και φρουκτόζη.

Περιλαμβανουν έναν συνδυασμό πρωτεϊνών – υδατανθράκων και φυσικά φυτικών ινών, ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα ο κορεσμός.

 

Πώς λειτουργούν αυτές οι δίαιτες;

Τα προϊόντα αυτά είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα περιείχε ένα ισορροπημένο γεύμα, αλλά με πολύ χαμηλότερες θερμίδες. Ο σκοπός των υποκατάστατων είναι να μειωθεί το ποσό της ενέργειας (θερμίδες) που θα λαμβάνει ένα άτομο σε συγκεκριμένα γεύματα και κατά συνέπεια στο σύνολο της ημέρας του.

Διαβάστε Επίσης  Το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες

Τυπικά ένα άτομο θα κάνει πέντε γεύματα: τρία κυρίως και δύο μικρά σνακ, λίγων θερμίδων για καλύτερη διαχείριση της όρεξης. Τα υποκατάστατα γεύματα αντικαθιστούν συνήθως δύο από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Επίσης προτείνεται άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα και αυξημένη πρόσληψη νερού. Οι δίαιτες αυτές έχουν αποδειχθεί πως δεν οδηγούν σε έλλειψη ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

 

Πλεονεκτήματα

Μια τέτοια δίαιτα φαίνεται να είναι μια εύκολη, ευέλικτη και πρακτική λύση, καθώς χρειάζεται λίγη προσπάθεια, ιδίως σε άτομα με απαιτητικό τρόπο ζωής. Είναι εύκολο να προετοιμαστούν και είναι διαθέσιμα σχεδόν αμέσως. Επίσης είναι ευκολότερη η καταγραφή θερμίδων και η ποικιλία των προϊόντων που αντικαθιστουν τα γεύματα είναι σχετικά μεγάλη. Τέλος, τα προϊόντα αυτά είναι οικονομικά και υπάρχουν για πολλά χρόνια από αρκετές εταιρείες. Έχουν ελεγχθεί επαρκώς χωρίς να υπάρχει κάποια αντένδειξη στο κομμάτι της υγείας.

 

Μειονεκτήματα

Οι δίαιτες με υποκατάστατα γεύματα, είναι σίγουρο πως αποδίδουν, αν εξεταστεί ο αριθμός των ανθρώπων που τα έχουν χρησιμοποιήσει. Φυσικά, με μειωμένες θερμίδες, τακτική γυμναστική και υψηλή κατανάλωση νερού, θα μειωθεί και το βάρος. Το πρόβλημα έγκειται στη μακροχρόνια επιτυχία αυτών των διαιτών. Δεν είναι βιώσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μόνο για μια σύντομη περίοδο. Επίσης οι δίαιτες αυτές είναι λιγότερο θρεπτικές από τα κανονικά τρόφιμα, αφού τα θρεπτικά συστατικά τους είναι πολύ λιγότερα.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάχνοντας τρόφιμα για ηλικιωμένους

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και άλλες μορφές θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι εξατομικευμένες, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες ανθρώπων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν υποκατάστατα για διατροφικές ανάγκες όπως είναι οι τροφικές αλλεργίες, ή η κοιλιοκάκη. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να επαναπροσληφθεί το βάρος που χάθηκε, αφού η υγιεινή διατροφή δεν θα έχει γίνει τρόπος ζωής και το άτομο θα στερείται σωστής εκπαίδευσης για το οφέλη της σωστής διατροφής.

 

Συμπερασματικά

Το θερμιδικό έλλειμμα μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μάλιστα, είναι το κλειδί για μακρόχρονη επιτυχία και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Για να μπορέσουν να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα χρειάζεται συστηματική εκπαίδευση στο κομμάτι της διατροφής από έναν ειδικό, ώστε να δοθεί εξατομικευμένη προσοχή και συμβουλές για το πλάνο διατροφής του κάθε ατόμου.

Οι γρήγορες λύσεις σπάνια εξασφαλίζουν καλά αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν αποτελούν παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν επ’ αόριστον. Γι’ αυτό συνιστάται η φυσική διατροφή να υιοθετηθεί ως τρόπος ζωής και όχι σαν εύκολη επιλογή. Τέλος, πριν χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο σκεύασμα, απαιτείται η παρέμβαση από έναν έμπειρο διατροφολόγο – διαιτολόγο ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα σε επίπεδο υγείας και σωματικού βάρους.

 

Από την διαιτολόγο διατροφολόγο Αναστασία Μαμάτσιου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *