Το ψάρι που «ρίχνει» τη χοληστερίνη

Το ψάρι που «ρίχνει» τη χοληστερίνη

Το ψάρι που «ρίχνει» τη χοληστερίνη

 

Οι διατροφολόγοι συνιστούν εδώ και καιρό να συμπεριλαμβάνουμε περισσότερο ψάρι στη διατροφή μας.

Ο σολομός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες που εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, η επιδιόρθωση του DNA και η μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Η μείωση της φλεγμονής συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων χρόνιων παθήσεων, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ο σολομός αποτελεί ιδανική τροφή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να αυξήσουν την καθαρή μυϊκή μάζα, όσους θέλουν καλύτερες εγκεφαλικές επιδόσεις και καλή λειτουργία της καρδιάς.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετική επιλογή και για εκείνους που θέλουν να ρίξουν τη χοληστερίνη τους.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Κολοράντο εντόπισαν τέσσερις ενώσεις στο ψάρι που μπορούν να μειώσουν τον «κακό» τύπο χοληστερόλης.

Διαβάστε Επίσης  Κολοκύθα: Αξίζει να τη βάλετε στο πιάτο σας

Αυτή είναι η λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και τα καταστρέφει, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

«Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίζουμε συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις σολομού που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση (ένα έως δύο φιλέτα την εβδομάδα)», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, επίσης, ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους, είχαν μεγαλύτερη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία αποτελεί δείκτη καρδιακών παθήσεων.

Πώς θα εντάξετε το σολομό στη διατροφή σας για να ρίξετε τη χοληστερίνη

Αν ψάχνετε για ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα γεμάτο καλά λιπαρά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτή την ομελέτα με καπνιστό σολομό και αβοκάντο ή αυτό το πλούσιο και κρεμώδες ριζότο με καπνιστό σολομό και λεμόνι.

Διαβάστε Επίσης  Χυμός πορτοκάλι: Ποια ώρα της ημέρας επιβάλλεται να τον απολαύσεις και πότε πρέπει να τον αποφύγεις;

Για μια γερή δόση πρωτεΐνης, ωμέγα-3, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών μέσα σε ένα μπολ, φτιάξτε το δικό σας power bowl σολομού.

Είτε πρόκειται για πρωινό, είτε brunch, μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό, αυτό το τοστ σολομού με τυρί κρέμα και ραπανάκια δεν θα σας απογοητεύσει.

Έχετε δοκιμάσει αυτές τις μπουκίτσες αγγουριού με σολομό; Μπορείτε να ανακατέψετε μέσα στο τυρί κρέμα τα αγαπημένα σας μυρωδικά για έξτρα γεύση και άρωμα.

Αυτή η ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με πένες, σολομό και κουκουνάρι ή αυτός ο ψητός σολομός με πορτοκάλι και τζίντερ θα ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *