Οι κυριότεροι λόγοι που παθαίνεις καούρες ξαφνικά και πώς να τις διαχειριστείς

 

Οι κυριότεροι λόγοι που παθαίνεις καούρες ξαφνικά και πώς να τις διαχειριστείς

Οι κυριότεροι λόγοι που παθαίνεις καούρες ξαφνικά και πώς να τις διαχειριστείς

 

Αν παθαίνετε καούρα ξαφνικά και δεν το έχετε ξαναπάθει, μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Η καούρα είναι σαν ένα αίσθημα καύσου που ανεβαίνει από το στομάχι σας, περνά μέσα από το στήθος σας και μερικές φορές φτάνει στο λαιμό σας. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι συνθήκες υγείας, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα και το άγχος είναι όλες κοινές αιτίες ξαφνικής καούρας.

Αν και μπορεί να είναι άβολο, οι περισσότερες περιπτώσεις καούρας είναι προσωρινές και επιλύονται από μόνες τους.

Τούτου λεχθέντος, η μακροχρόνια ή συχνή καούρα μπορεί να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή κατάσταση. Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί μπορεί να εμφανίζετε καούρα ξαφνικά και πώς να τη διαχειριστείτε.

 

Αιτίες ξαφνικής καούρας

Η καούρα εμφανίζεται όταν τα πεπτικά οξέα στο στομάχι σας ρέουν στον σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας (ο οισοφάγος σας ), ερεθίζοντας την επένδυση του. Εμφανίζεται όταν ο μυς που σφραγίζει αυτό το πέρασμα – ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) – δεν κλείνει αρκετά σφιχτά.

Τα πάντα, από αυτό που τρώτε ή πίνετε έως τις υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορεί να αποδυναμώσουν τον LES, οδηγώντας σε ξαφνική, πρώτη φορά κρίση καούρας.

Διατροφικά ερεθίσματα
Οι περισσότερες περιπτώσεις καούρας προκαλούνται από αυτό που τρώτε και πίνετε. Η καούρα είναι χαρακτηριστικό της δυσπεψίας , η οποία συμβαίνει όταν το στομάχι σας είναι αναστατωμένο μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ρέψιμο, φούσκωμα, αίσθημα πληρότητας, ναυτία και αέρια μετά το φαγητό.

Ειδικά πρότυπα κατανάλωσης (π.χ. υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ανθρακούχων ποτών, τρώγοντας πολύ γρήγορα ή ξαπλώνετε πολύ σύντομα μετά το φαγητό) αυξάνουν τον κίνδυνο δυσπεψίας και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν καούρα, όπως:

Αλκοόλ
Καφές ή ποτά με καφεΐνη
Ανθρακούχα αναψυκτικά
Σοκολάτα
Μέντα
Πικάντικα, λιπαρά τρόφιμα
Ντομάτες, κρεμμύδια ή εσπεριδοειδή (όξινα τρόφιμα)
Παλινδρόμηση οξέος
Μερικές φορές, οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια χρόνια και επαναλαμβανόμενη μορφή παλινδρόμησης οξέος γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Αυτό συμβαίνει όταν οι υποκείμενες παθήσεις προκαλούν καούρα και παλινδρόμηση δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Πρόσθετα σημάδια ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν βήχα ή συριγμό, ναυτία, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα.

Φαρμακευτικές παρενέργειες
Εάν αισθάνεστε ξαφνικά καούρα, μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα που αρχίσατε να παίρνετε. Ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
Ορισμένα αντιβιοτικά
Βήτα-αναστολείς
Βρογχοδιασταλτικά
Αναστολείς διαύλων ασβεστίου
Ηρεμιστικά
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
Εγκυμοσύνη
Εάν είστε έγκυος και αρχίσατε ξαφνικά να αισθάνεστε καούρα, δεν είστε οι μόνες. Αυτός ο τύπος παλινδρόμησης οξέος προκύπτει από την απελευθέρωση ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφικτήρα, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα.

Διαβάστε Επίσης  5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή της αρθρίτιδας

Επιπλέον, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα επεκτείνεται σε μέγεθος, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση στην κοιλιά.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Η νικοτίνη στα τσιγάρα μπορεί να χαλαρώσει τους μύες του LES, αυξάνοντας τον κίνδυνο καούρας. Σε μια μελέτη, 141 άτομα που έκοψαν το κάπνισμα μετά από ένα χρόνο ανέφεραν λιγότερο συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης σε σύγκριση με μια ομάδα ανθρώπων που δεν έκοψαν το κάπνισμα.

Διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη είναι όταν μέρος του στομάχου σας σπρώχνει στην κοιλότητα του θώρακα μέσω μιας οπής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική έναρξη παλινδρόμησης οξέος, η οποία επιδεινώνεται όταν σκύβετε ή ξαπλώνετε. Αν και οι διαφραγματοκήλες δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, ο πόνος στο στήθος και η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να προκύψουν σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ηλικία
Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα καούρας ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Η γήρανση μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του LES, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να εμποδίζουν τα οξέα του στομάχου να φύγουν από το στομάχι. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κρίσεων παλινδρόμησης οξέος και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές καούρες.

Άγχος
Μελέτες έχουν βρει πολλές συνδέσεις μεταξύ της ψυχικής και της πεπτικής σας υγείας. Το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠΝ. Η καούρα είναι ένα συχνό σύμπτωμα των αγχωδών διαταραχών, μαζί με πολλά άλλα συμπτώματα.

Στομαχικό έλκος
Τα έλκη στομάχου (ή πεπτικά έλκη) είναι πληγές που αναπτύσσονται στην επένδυση του στομάχου λόγω λοιμώξεων, χρήσης ΜΣΑΦ ή όγκων. Η καούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα του έλκους του στομάχου, μαζί με αίσθημα καύσου στο στομάχι, απώλεια όρεξης, ρέψιμο, ναυτία και ξαφνική απώλεια βάρους.

 

Οι κυριότεροι λόγοι που παθαίνεις καούρες ξαφνικά και πώς να τις διαχειριστείς

 

Καταστάσεις που προκαλούν πόνο που μοιάζει με καούρα

Αρκετές παθήσεις – ορισμένες από τις οποίες είναι σοβαρές – προκαλούν πόνους στο στήθος ή στο λαιμό που μπορεί να μιμούνται την καούρα και να εκληφθούν λανθασμένα με ΓΟΠΝ. Αυτές περιλαμβάνουν:

Επιπλοκές καρδιακών παθήσεων , όπως καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή
Χολολιθίαση , ο σχηματισμός συμπαγών λίθων στη χοληδόχο κύστη
Ο καρκίνος του οισοφάγου , ή ο καρκίνος στο λαιμό, μπορεί να γίνει συμπτωματικός σε μεταγενέστερα στάδια
Καρκίνος στομάχου

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ξαφνική εμφάνιση καούρας για πρώτη φορά δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μόνες τους χωρίς την ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Τούτου λεχθέντος, οι γυναίκες και οι άνδρες μπορεί να έχουν διαφορετικές εμπειρίες από την καούρα. Επιπλέον, μερικοί έχουν κρίσεις παλινδρόμησης οξέος τη νύχτα, που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους. Μελέτες έχουν σημειώσει ότι έως και το 80% των ατόμων με ΓΟΠΝ εμφανίζουν συμπτώματα τη νύχτα.

Διαβάστε Επίσης  Διάρροια: Αίτια, διατροφή και αντιμετώπιση

Μια εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό είναι η βαρύτητα, η οποία βοηθά στη διατήρηση των οξέων του στομάχου χαμηλά όταν είστε σε όρθια θέση. Ενώ όταν είστε ξαπλωμένοι, είναι πιο εύκολο για τα οξέα του στομάχου να ρέουν πίσω στον οισοφάγο.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι καταπίνετε λιγότερο συχνά ενώ κοιμάστε, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση οξέων στομάχου και να οδηγήσει σε προβλήματα. Παράγετε επίσης λιγότερο σάλιο τη νύχτα και το σάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου.

Πότε η ξαφνική καούρα μπορεί να είναι σοβαρή
Η καούρα δεν είναι συνήθως σοβαρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ποτέ. Μπορεί να υποδεικνύει ένα χρόνιο πρόβλημα όπως η ΓΟΠΝ ή μια υποκείμενη πάθηση όπως έλκος στομάχου ή διαφραγματοκήλη. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα που σχετίζονται με την καούρα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας:

Επίμονη καούρα που δεν υποχωρεί μετά από εβδομάδες παρά τις μεθόδους φροντίδας στο σπίτι
Απρόσμενη απώλεια βάρους
Δυσκολία στην κατάποση τροφής (δυσφαγία)
Επίμονος βήχας και συριγμός
Επιδείνωση των συμπτωμάτων με αντιόξινα, Maalox ή αναστολείς Η2
Υποψία ότι η καούρα είναι παρενέργεια των φαρμάκων που παίρνετε

 

Πώς να ελέγξετε την ξαφνική (και επίμονη) καούρα

Αν και η καούρα μπορεί να είναι ενοχλητική και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση. Οι στρατηγικές για τον έλεγχο και την πρόληψη της ξαφνικής και επίμονης καούρας περιλαμβάνουν τα πάντα, από αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής έως τη λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Δείτε τι μπορείτε να δοκιμάσετε:

Αποφύγετε τροφές και ποτά που προκαλούν πυροδότηση (π.χ. πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, ποτά με καφεΐνη)
Περιμένετε αρκετές ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε
Μειώστε το μέγεθος των γευμάτων σας

Σταματήστε το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού
Επιλέξτε φαρδιά ρούχα που δεν πιέζουν την κοιλιά
Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Μειώστε το άγχος και αντιμετωπίστε το με διαλογισμό, γιόγκα ή άλλες μεθόδους
Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αντιόξινα (Maalox )
Εάν έχετε επίμονη ή παρατεταμένη καούρα, επικοινωνήστε με έναν γιατρό για να αξιολογήσει και να διαγνώσει την κατάστασή σας. Τα συμπτώματα συνήθως αρκούν για να βγει μια διάγνωση, αν και μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλείσετε τις υποκείμενες αιτίες.

Ορισμένα σημάδια, όπως αίμα στον εμετό ή τα κόπρανα σας ή έντονη συμπίεση, πίεση ή πόνος στο στήθος, απαιτούν επείγουσα βοήθεια.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *