22 Ιανουαρίου – Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

 

22 Ιανουαρίου – Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

22 Ιανουαρίου – Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

 

Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης και Οσιομάρτυρας. Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ηγιασμένος ο Σαμάκος. Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.

 

Ἔρωτι θείων Τιμόθεος στεμμάτων, Τυφθεὶς βάκλοις, ἔβαψε γῆν ἐξ αἱμάτων. Εἰκάδι δευτερίῃ πνεῦμ’ ἤρθη Τιμοθέοιο.

Ο Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου.

Το όνομά του είναι ελληνικό και σημαίνει αυτός που τιμά τον Θεό, αλλά και αυτόν που τιμά ο Θεός. Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, την Ευνίκη. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Διαβάστε Επίσης  Ποια ήταν η Αγία Αλεξάνδρα η βασίλισσα που εορτάζει σήμερα

 

22 Ιανουαρίου – Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

 

Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα, εκτιμώντας τα πνευματικά του χαρίσματα και το φλογερό ιεραποστολικό του ζήλο, τον διαπαιδαγωγεί κατάλληλα και τον παίρνει συνοδό του στην Β΄ αποστολική περιοδεία όπου ζει όλες τις περιπέτειες του κορυφαίου αποστόλου για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος. Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Παύλου, επιστρέφει στην Έφεσο και συνεχίζει την ιεραποστολική του δράση.

Κατά τη διάρκεια μίας ειδωλολατρικής εορτής της Αρτέμιδος της Εφέσου, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και μαρτυρικό θάνατο από τον εξαγριωμένο ειδωλολατρικό όχλο επειδή κατέκρινε τα όργιά τους.

Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε το έτος 356 μ.Χ. επί Κωνσταντίου στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

 

Εορτολόγιο

Αναστάσιος, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Αναστασία, Τασούλα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Τασσώ, Νατάσσα.
Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Θέος, Τιμοθέη, Τιμοθέα, Τίμα, Τίμη, Θέα, Θέη.

22 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Τιμοθέου

Διαβάστε Επίσης  Σήμερα 16 Φεβρουαρίου τιμάται ο Άγιος Φλαβιανός

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, την κήρυξη του Ευαγγελίου, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Τιμοθέου.

 

 

Ιερά Λείψανα Αγίου Τιμοθέου

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Τιμοθέου βρίσκονται στις Μονές Παντελεήμονος Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Κύκκου Κύπρου, στο Κοπτικό Πατριαρχείο της Αιγύπτου και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

 

Aπολυτίκιο Αποστόλου Τιμοθέου
Ήχος δ’.

Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καί νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθήν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τά ἀπόρρητα, καί τήν πίστιν τηρήσας, τόν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἀπόστολε Τιμόθεε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

 

Τόν θεῖον Μαθητήν, καί συνέκδημον Παύλου, Τιμόθεον πιστοί, ἀνυμνήσωμεν πάντες, σύν τούτῳ γεραίροντες, τόν σοφόν Ἀναστάσιον, τόν ἐκλάμψαντα, ἐκ τῆς Περσίδος ὡς ἄστρον, καί ἐλαύνοντα, τά ψυχικά ἡμῶν πάθη, καί νόσους τοῦ σώματος.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *