Ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα

 

Ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα

Ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα

 

Αυτή η συνταγή για ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα τα έχει όλα – γεμάτη και βουτυράτη γεύση, πλούσια διατροφική αξία, ευκολία και λίγος χρόνος μαγειρέματος!

Γνωρίζετε ότι τα ρεβίθια αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και σίδηρου, φώσφορου, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, ασβέστιου, κάλιου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Κ και αντιοξειδωτικών ουσιών;

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτείνες δίνουν μία πολύ καλή ποιότητα κορεσμού βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του βάρους.

Τα ευεργετικά συστατικά που περιέχουν τα ρεβίθια φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι παθήσεις του εγκεφάλου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Διαβάστε Επίσης  Μελιτζανοπιτάκια µε κανταΐφι

Στην συγκεκριμένη συνταγή έχω χρησιμοποιήσει χύτρα ταχύτητος, η οποία είναι σωτήριο μαγειρικό σκεύος καθώς μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος ενώ ταυτόχρονα η αυξημένη πίεση βελτιώνει την πεπτικότητα των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, άμυλο) αλλά και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των βασικών μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή.

Υλικά:
500 γρ. ρεβίθια
2 καρότα
1 κρεμμύδι και 1 πράσο ή 2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ. γ. κύμινο
θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό με αλάτι για τουλάχιστον 8ώρες, τα ξεπλένουμε καλά και τα σουρώνουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο.

Κόβουμε τα καρότα σε μικρά κομμάτια.

Τοποθετούμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε διαδοχικά τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα, αλατοπίπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Διαβάστε Επίσης  Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας

Ρίχνουμε τα ρεβ΄ίθια, τα μπαχαρικά, τις δάφνες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να ξεπεράσει τα ρεθίθια μας κατά 2 δάχτυλα (λίγο παραπάνω από 1 λίτρο).

Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 1 και μόλις αρχίσει να σφυρίζει σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά.

Στην συνέχεια, κλείνουμε το μάτι και αποσυμπιέζουμε ή αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία μόνη της, ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Σε βαθιά κούπα προσθέτουμε 1 κουτάλα από τη σούπα μας και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ ώστε να δημιουργήσουμε έναν χυλό τον οποίο μεταφέρουμε στα ρεβίθια μας.

Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και αν θέλουμε επιπλέον πιπέρι, λεμόνι και θυμάρι.

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα 500 γρ.:

Θερμίδες: 450 kcal
Υδατάνθρακες: 50 γρ.
Πρωτείνες: 25 γρ.
Λιπαρά: 15 γρ.

Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:

Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *