Οι 6 τροφές που αποτρέπουν το Αλτσχάιμερ

 

Οι 6 τροφές που αποτρέπουν το Αλτσχάιμερ

Οι 6 τροφές που αποτρέπουν το Αλτσχάιμερ

 

Αν και καμία τροφή δεν εγγυάται πως θα αποφύγετε εντελώς κάποια αρρώστια, υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease, η μείωση των πιθανοτήτων για το Αλτσχάιμερ είναι κάτι που μπορεί να γίνει και μέσω της σωστής διατροφής, όπως αναφέρεται και στο Alzheimers’ Association.

Η μελέτη αυτή αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να αποφύγετε ή και να εντάξετε στις διατροφικές σας συνήθειες για την καλή υγεία του εγκεφάλου σας.

 

Ποιες οι καλές και ποιες οι λάθος διατροφικές συνήθειες

Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα όσπρια, αλλά και ισορροπημένες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αλκοολούχων ποτών και φαίνεται να έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία του εγκεφάλου.

Παρομοίως, η DASH διατροφή εστιάζει στα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γλυκών. Η διατροφή MIND συνδυάζει στοιχεία από την Μεσογειακή αλλά και την DASH διατροφή, εστιάζοντας στο ελαιόλαδο, το ψάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μούρα και τα πράσινα λαχανικά.

Διαβάστε Επίσης  Φαγούρα στο δέρμα: Για ποια σοβαρή χρόνια πάθηση προειδοποιεί

Αντίθετα, η Δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από τα πολλά λιπαρά, τις επεξεργασμένες τροφές και την υψηλή κατανάλωση κρέατος, και έχει συνδυαστεί με χαμηλά γνωστικά αποτελέσματα. Καθώς η διατροφή αυτή δεν περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και συνεπώς πολλά θρεπτικά στοιχεία , το 70% των θερμίδων που λαμβάνετε είναι από κρέας, λιπαρά και γλυκαντικά.

 

Οι 6 καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου

Αν και καμία τροφή δεν σας εγγυάται την ανοσία όσον αφορά το Αλτχάιμερ, αν εντάξετε κάποιες τροφές στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου σας .

Τα καρύδια
Τα μούρα
Τα φουντούκια
Τα φυλλώδη λαχανικά
Ο σολομός
Τα αυγά

1. Τα καρύδια
Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνη, μία φυτική ένωση που πιστεύεται πως μειώνει τον νευροεκφυλισμό και αναστέλλει τις φλεγμονώδεις οδούς στον εγκέφαλο.

2. Τα μούρα
Είτε κόκκινα, είτε μπλε έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου σας, καθώς μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε Επίσης  Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό μας εν μέσω κορωνοϊού

3. Τα φουντούκια
Τα φουντούκια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν φαινολικό οξύ κααι φλαβονοειδή όπως η κουερσετίνη, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φωσφοριλίωσης tau και στη μείωση της οξείδωσης των πρωτεΐνών στον εγκέφαλο.

4. Τα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι, παρέχουν φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και βιταμίνη Κ στοιχεία που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου καθώς προσφέρουν βασικά θρεπτικά στοιχεία.

5. Ο σολομός
Τα λιπαρά ψάρια του κρύου νερού, δηλαδή σαν τον σολωμό προσφέρουν DHA ω-3 λιπαρά οξέα και και βιταμίνη D, στοιχεία που μειώνουν τις φλεγμονές, έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες και μειώνουν τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ.

6. Τα αυγά
Αν και δεν αναφέρονται στην έρευνα, τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη και λουτεΐνη, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, καθώς μειώνουν τις κακές πρωτεΐνες του εγκεφάλου και βοηθά στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών.

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *