Αλτσχάιμερ: Τι να τρώτε το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ για να μειώσετε τον κίνδυνο

 

Αλτσχάιμερ: Τι να τρώτε το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ για να μειώσετε τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Τι να τρώτε το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ για να μειώσετε τον κίνδυνο

 

Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν αποδεδειγμένα να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τι πρέπει να τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε κάποια στιγμή Αλτσχάιμερ. Η προσκόλληση σε μια μεσογειακή ή παραδοσιακή κινεζική, ιαπωνική ή ινδική διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές να αναπτύξετε την νόσο που στερεί από τους ασθενείς τη μνήμη τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέτρεξαν στην υπάρχουσα βιβλιογραφία για να δουν ποιες τροφές ειδικότερα συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από άλλες μελέτες για να προσδιορίσουν ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο και ποιες βοηθούν στην προστασία από τη νόσο.

Η κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων κρεάτων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Τα βατόμουρα και τα κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, βιολετί και μπλε λαχανικά διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία από την ασθένεια.

Διαβάστε Επίσης  Τα αντισυλληπτικά αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών

Το καφεϊκό οξύ στον καφέ βοηθά επίσης στη βελτίωση της μνήμης, ενώ τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D στα ψάρια βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου και στη μείωση της συσσώρευσης αμυλοειδών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση περισσότερου σκόρδου, φασολιών, αμυγδάλων, φουντουκιών και καρυδιών, ελαιόλαδου, πιπεριών, προϊόντων σόγιας, κανέλας, τζίντζερ, σαφράν, κουρκουμά και φυλλωδών λαχανικών βοηθά επίσης, όπως διαπιστώθηκε.

Τι πρέπει να τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό για να μειώσετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Πρωϊνό γεύμα
Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με έναν καφέ είναι μια καλή ιδέα εάν θέλετε να προστατευθείτε από την άνοια, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Το καφεϊκό οξύ είναι ένα από τα τρία ενεργά συστατικά του καφέ και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των ποσοτήτων των πρωτεϊνών tau στο σώμα.

Μια ομελέτα με πιπεριές, σπανάκι και ντομάτες μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της καψαϊκίνης – η οποία ρυθμίζει επίσης την παραγωγή tau – φυλλικού οξέος – που μειώνει τη φλεγμονή – και των καροτενοειδών – που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.

Διαβάστε Επίσης  Δείτε έξι πράγματα που αποκαλύπτει για την υγεία σας το έκζεμα

Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα μπολ γιαούρτι με μούρα και ξηρούς καρπούς για να αυξήσετε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και του φαινολικού οξέος, το οποίο βοηθά στη μείωση του tau επίσης.

Μεσημεριανό
Το μεσημεριανό γεύμα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το ελαιόλαδό σας σε σαλάτες. Μια κλασική σαλάτα Waldorf έχει επίσης τα πρόσθετα οφέλη από τα σταφύλια, τα μήλα και τα καρύδια, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν έναντι του Αλτσχάιμερ. Ή γιατί να μην δοκιμάσετε μια νόστιμη σαλάτα nicoise, η οποία περιέχει τόνο πλούσιο σε πρωτεΐνες – μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και βιταμίνης D που καταπολεμά τις ασθένειες;

Βραδινό
Το να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα χρησιμοποιώντας κάρυ στο γεύμα σας είναι μια καλή ιδέα για δείπνο. Τα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το τζίντζερ βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής, ενώ ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών σας κυττάρων.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *