Κάστανα: «Φίλοι» της καρδιάς και του εντέρου – Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

 

Κάστανα: «Φίλοι» της καρδιάς και του εντέρου – Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Κάστανα: «Φίλοι» της καρδιάς και του εντέρου – Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

 

Τα κάστανα μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα, όπως σαλάτες και σούπες.

Τα Χριστούγεννα συνήθως συνδυάζονται με ψημένα κάστανα στο τζάκι. Εκτός αυτού είναι μία πολύ νόστιμη επιλογή για εορταστικά γλυκά αλλά και πιάτα κρεατικών. Ας μην ξεχνάμε ότι η προσθήκη τους στην γέμιση της γαλοπούλας δίνει μία ιδιαίτερη γεύση.

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως χαλκός, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και κάλιο. Αποτελούν επίσης μία καλή πηγή φυτικών ινών.

 

Ας δούμε μερικά οφέλη της κατανάλωσης κάστανων για την υγεία:

– Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν: βιταμίνη C, γαλλικό οξύ, ελλαγικό οξύ, τανίνες, αλκαλοειδή, διάφορες πολυφαινόλες, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα δύο τελευταία αντιοξειδωτικά συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και προστατεύουν από τη ζημιά από το μπλε φως. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης όγκων.

Διαβάστε Επίσης  Οστεοπόρωση

– Μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς
Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι εξαιρετικά για την καρδιά. Όπως προαναφέρθηκε, περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως γαλλικό και ελλαγικό οξύ. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Τα κάστανα είναι επίσης καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι σημαντικό για μια υγιή καρδιά και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

– Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων, γεγονός που τα κάνει πιο εύκολο να αποβληθούν. Επιπλέον, όταν τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τις φυτικές ίνες, παράγουν διάφορες ευεργετικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν την υγεία του εντέρου, να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε Επίσης  Οι τροφές που προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο

– Έχουν λίγες θερμίδες
Δέκα ψητά κάστανα περιέχουν τα ακόλουθα:

– Θερμίδες: 206

– Πρωτεΐνη: 2,7 γραμμάρια

– Λίπος: 1,9 γρ

– Υδατάνθρακες: 44,5 γραμμάρια

– Φυτικές ίνες: 4,3 γραμμάρια, 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Χαλκό: 47% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Μαγγάνιο: 43% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Βιταμίνη Β6: 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Βιταμίνη C: 24% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Θειαμίνη: 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Φολικό οξύ: 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Ριβοφλαβίνη: 11% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

– Κάλιο: 11% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας

Επιπλέον, τα κάστανα είναι μια αξιοπρεπής πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Β5 και Β3, καθώς και φωσφόρου και μαγνησίου.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *