Το θρεπτικό φυτό που αποτοξινώνει, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και μεıώνει τις ρυτίδες

 

Το θρεπτικό φυτό που αποτοξινώνει, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και μεıώνει τις ρυτίδες

Το θρεπτικό φυτό που αποτοξινώνει, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και μεıώνει τις ρυτίδες

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες το έτρωγαν ως σαλάτα, με τον Πυθαγόρα που θεωρούσε ότι υποβοηθά τη σκέψη, τον Ησίοδο που το ονόμαζε “τροφή των φτωχών” κι τον Πλίνιο που έλεγε ότι μια χούφτα από αυτό το θρεπτικό φυτό την ημέρα προλαμβάνει τις αρρώστιες.

Η μολόχα είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχιδών (Malvaceae – Malva sylvestris).

Είναι ένα κοινό θρεπτικό φυτό που φύεται σε όλο τον κόσμο

 

Μολόχα: το θρεπτικό φυτό

Η μολόχα είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχιδών (Malvaceae – Malva sylvestris). Είναι ένα κοινό θρεπτικό φυτό που φύεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η μολόχα έχει μια μακρά ιστορία χρήσης ως φαρμακευτικό φυτό.

 

Διατροφική αξία

Η μολόχα χρησιμοποιείται ως τροφή και φάρμακο στην Ευρώπη από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Η παραδοσιακή βοτανοθεραπεία συνεχίζει να θεωρεί το φυτό ως αντιφλεγμονώδης παράγοντα για την αναπνευστική οδό, το δέρμα και τη γαστρεντερική οδό.

Ο γερμανός γιατρός και βοτανολόγος, Rudolf Weiss, MD, συνέστησε τη μολόχα κυρίως για ερεθισμούς του στόματος και του λαιμού, καθώς και για τον ξηρό, ερεθιστικό βήχα. Αναφέρει επίσης τη χρήση του τοπικά για ήπιες περιπτώσεις εκζέματος.

Διαβάστε Επίσης  «Novids»: Οι άνθρωποι που δεν κόλλησαν ποτέ κορωνοϊό

Η μολόχα είναι ένα θρεπτικό φυτό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι (240 ml) βρασμένης μολόχας περιέχει:

Θερμίδες: 10
Πρωτεΐνες: 2 γρ
Υδατάνθρακες: 27 γρ

Φυτικές ίνες: 6 γρ
Βιταμίνη C: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)
Βιταμίνη Α: 10% της ΣΗΠ

Κάλιο: 15% της ΣΗΠ
Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ
Σίδηρος: 5% της ΣΗΠ

 

Πώς το θρεπτικό φυτό προστατεύει τα νεφρά

Είναι διουρητική: Η μολόχα έχει διουρητικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ούρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών και των περιττών υγρών από τον οργανισμό, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν τα νεφρά.

Προστατεύει από τις πέτρες στα νεφρά: Οι ουσίες που περιέχει προλαμβάνουν τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Οι πέτρες είναι σκληρές εναποθέσεις που μπορούν να φράξουν τους ουρητήρες και να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία.

 

Μολόχα και αντιγήρανση

Η επίδραση που μπορεί να έχει η τοπική χρήση της μολόχας στο σώμα είναι εντυπωσιακή. Μάλιστα για όσους ανησυχούν για τη γήρανση, χρησιμοποιήστε ένα τζελ ή κρέμα με μολόχα ως συστατικό και πιθανώς να διατηρήστε το δέρμα σας νεανικό και ανανεωμένο!

 

Ποια άλλα οφέλη έχει η μολόχα για την υγεία

Επιταχύνει την επούλωση πληγών. Η μολόχα περιέχει βλέννα, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Η βλέννα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πληγών από μολύνσεις και στην προώθηση της επούλωσης.

Διαβάστε Επίσης  Λίγο πιο κρύο για λιγότερα κιλά

Μειώνει τη φλεγμονή. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και καρκίνος.

Βοηθά στην πέψη. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Είναι χαλαρωτική. Έχει ήπιες χαλαρωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της ανησυχίας.

Χρήση

Η μολόχα μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια, μαγειρεμένη ή σε μορφή τσαγιού. Κυρίως:

Ως έγχυμα
Ως αφέψημα

Τα φρέσκα άνθη ή τα ψιλοκομμένα φύλλα της, ως βάση σαλάτας ή για την διακόσμηση του πιάτου

Το τσάι μολόχας είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που μπορεί να παρασκευαστεί με αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα μολόχας.

Παρενέργειες
Η μολόχα είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν μολόχα.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *