Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

 

Συνταγή για λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο.

Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες με πηχτή κρέμα αυγολέμονο για το μεσημεριανό, αλλά και σαν ορεκτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, με μπόλικα μυρωδικά και φρέσκο κρεμμύδι. Ένα πιάτο μπουκιά και συχώριο από την αγαπημένη μας φίλη Lori Bengu.

Υλικά

Λαχανο 1 μεγάλο
Λεμονι 1

Ελαιολαδο 1/2 κούπα περίπου
Αλατι Κατά βούληση
Πιπέρι Κατά βούληση

Για τη γέμιση

Κρεμμυδι 2 ξερά
Κρεμμυδι 1 ματσάκι φρέσκα
Μαιντανος 1/2 ματσάκι

Άνηθος 1/2 ματσάκι
Δυοσμος 1/2 ματσάκι
Κιμάς Ανάμεικτος 1/2 κιλό

Ρυζι 2 κούπες Καρολίνα
Ελαιολαδο 1 κούπα
Ρίγανη Κατά βούληση

Πιπέρι Κατά βούληση
Αλατι Κατά βούληση
Λεμονι Χυμό από 1/2
Κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο

Για τη κρέμα

Βουτυρο 70 γραμμάρια
Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 70 γραμμάρια
Νερό 700 ml

Κύβος Κότας 1
Λεμονι Ξύσμα από 2
Λεμονι Χυμό από 2
Πιπέρι Κατά βούληση
Ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας

 

Εκτέλεση για τους λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

Κάνουμε την γέμιση από το προηγούμενο βράδυ σοτάροντας τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν, στο ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Διαβάστε Επίσης  Σπιτική μπεσαμέλ: τα μυστικά της επιτυχίας της

 

 

Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να μη κολλήσει, μέχρι να γυαλίσει. Τότε προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Επίσης προσθέτουμε την ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και 1 κούπα νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Την επόμενη μέρα βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα. Γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου με λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκια.

 

Στρώνουμε ένα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και φέτες λεμονιού. Αν τους βράσουμε σε κατσαρόλα απλή τούς βάζουμε ένα πιατάκι από επάνω για να μη χαλάσουν το σχήμα τους, αν τους κάνουμε σε χύτρα δε χρειάζεται πιάτο.

Διαβάστε Επίσης  Μπιφτέκια super food με λαχανικά και πουρέ λαχανικών

Ετοιμάζουμε την κρέμα βάζοντας την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σοτάρουμε. Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε μέσα τον κύβο κότας, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε με την κρέμα τους σερβιρισμένους λαχανοντολμάδες και απολαμβάνουμε.

 

Την συνταγή την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *