Χοιρινό στον φούρνο με πατάτες και τυριά

Χοιρινό στον φούρνο με πατάτες και τυριά

 

Συνταγή για χοιρινό στο φούρνο με πατάτες και τυριά.

Μαριναρισμένο χοιρινό στον φούρνο με πατάτες και τυριά από τον Γιώργο Ζώλη, για το Κυριακάτικο τραπέζι. Ψημένο στη γάστρα γίνεται σκέτο λουκούμι και είναι μία πανεύκολη και οικονομική συνταγή για όλη την οικογένεια.

Υλικά

χοιρινο 2 κιλά (λαιμό, μπούτι, σπάλα)
πατατες 4-5

κρεμμυδι 1 μεγάλο
σκορδο 4 σκελίδες

πιπεριά 2 κόκκινες
ντοματίνια 10

αλατι Κατά βούληση
πιπέρι Κατά βούληση

μιξ τυριών 200 γραμμάρια που λιώνουν

Για την μαρινάδα

θυμάρι 1μιση κουταλιά της σούπας
Καπνιστή πάπρικα 2-3 κουταλιές της σούπας

μουσταρδα 2 κουταλιές της σούπας
λεμονι 1
ελαιολαδο 200 ml
νερό ½ ποτήρι

 

Εκτέλεση

Αρχικά παίρνουμε το χοιρινό και το κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

Διαβάστε Επίσης  Κότσι στη γάστρα

Βάζουμε τα κομμάτια κρέατος στη γάστρα, στο ταψί μας ή σε ένα μεγάλο τάπερ και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, μισή κουταλιά της σούπας θυμάρι, την καπνιστή πάπρικα, την μουστάρδα, 100 ml ελαιόλαδο, την μουστάρδα και τον μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

 

Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί με την μαρινάδα του, αν έχουμε χρόνο, για 10-20 λεπτά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλες φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Επίσης κόβουμε σε ροδέλες τις κόκκινες πιπεριές και βάζουμε τα υλικά μας στη γάστρα με το κρέας.

Επίσης προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τις πατάτες κομμένες σε κύβους και ανακατεύουμε το κρέας με τα υπόλοιπα υλικά μας με τα χέρια στη γάστρα. Ρίχνουμε τον χυμό από το άλλο μισό λεμόνι, 100 ml ελαιόλαδου και επιπλέον καπνιστή πάπρικα.

Διαβάστε Επίσης  Σοκολατόπιτα σε 10 λεπτά από τον Άκη Πετρετζίκη

Προσθέτουμε επίσης περίπου 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και σκεπάζουμε την γάστρα. Ψήνουμε για 2 ώρες στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Μετά τις 2 ώρες, ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

 

Tips για το χοιρινό στο φούρνο με πατάτες και τυριά
Αντί για θυμάρι μπορούμε να βάλουμε ρίγανη. Μπορούμε να μην ανοίξουμε και καθόλου το καπάκι της γάστρας. Γίνεται και σε ταψί.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *