Το θρεπτικό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και μας κρατάει χορτάτους

 

Το θρεπτικό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και μας κρατάει χορτάτους

Το θρεπτικό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και μας κρατάει χορτάτους

 

Στο πλαίσιο μιας μετα-ανάλυσης παλαιότερων μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2019, όπου συμμετείχαν 339.383 άτομα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

 

Το μήλο είναι το φρούτο που πληροί όλα τα παραπάνω.

Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους παραμένουν σταθερά όλη την ημέρα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), περιέχονται περίπου 25 γραμμάρια (g) υδατανθράκων συνολικά σε ένα μέτριο μήλο και περίπου 19 γραμμάρια από αυτά προέρχονται από ζάχαρη.

Διαβάστε Επίσης  Tο θεϊκό ρόφημα που μειώνει την πίεση και ξανανιώνει τις αρτηρίες

Ωστόσο, η ζάχαρη που περιέχεται σε ένα μήλο έχει τη μορφή φυσικής φρουκτόζης, η οποία μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα από άλλα σάκχαρα. Η φρουκτόζη είναι διαφορετική από τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα σάκχαρα που υπάρχουν σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα και τα μπισκότα.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2017 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση της γλυκόζης ή της σακχαρόζης με φρουκτόζη σε τρόφιμα ή ποτά οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μετά το γεύμα.

Επιπλέον, ο συνδυασμός φρούτων με υγιεινά λιπαρά ή πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο περισσότερο χρόνο.

 

Τα μήλα και ο γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με την πιθανότητα να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα λαμβάνουν βαθμολογίες GI που κυμαίνονται από 0 έως 100. Το νερό έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία και η γλυκόζη την υψηλότερη.

Διαβάστε Επίσης  Βουητό στα αφτιά: Τι το προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

Το σώμα απορροφά υδατάνθρακες και σάκχαρα γρήγορα από τροφές με υψηλό δείκτη GI, όπως οι καραμέλες. Οι υδατάνθρακες από τα τρόφιμα με χαμηλό δείκτη GI εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος πιο αργά, επομένως υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Τα κορν φλέικς, για παράδειγμα, βαθμολογούνται με περίπου 93 στο GI, ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο. Αυτή είναι μια υψηλή βαθμολογία. Τα μήλα σκοράρουν γύρω στο 39. Αυτή είναι μια σχετικά χαμηλή βαθμολογία σε σύγκριση με αυτή των κορν φλέικς.

Συνολικά, τα μήλα μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλή επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα στο σώμα.

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *