Γιατί φτερνίζεται η γάτα μου;

 

Γιατί φτερνίζεται η γάτα μου;

Γιατί φτερνίζεται η γάτα μου;

 

Τα ζώα όπως και οι άνθρωποι φτερνίζονται όταν κάτι ερεθίζει τη μύτη τους. Ωστόσο, ένα αδιάκοπο φτέρνισμα μπορεί να μην είναι τόσο αθώο για το ζώο.

Ειδικά αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Οι γάτες φτερνίζονται όταν εισέρχονται στις ρινικές τους διόδους ερεθιστικές ουσίες όπως αρώματα, υπερβολική σκόνη ή έντονες φυτικές οσμές. Αν πρόκειται για στιγμιαίο γεγονός, το φτέρνισμα θα σταματήσει μετά από ένα ή δύο φτερνίσματα.

Ωστόσο, αν το φτέρνισμα είναι συνεχές, καθημερινό και έντονο, μπορεί να είναι αλλεργικό. Στη φύση υπάρχει άπειρος αριθμός αλλεργιογόνων, όπως η γύρη και τα φυτά. Οι αλλεργίες της γάτας μπορεί επίσης να προκληθούν από χημικές ουσίες στα απορρυπαντικά και τα προϊόντα καθαρισμού.

Διαβάστε Επίσης  Σπιτικό φαγητό για τη γάτα: Τι να αποφύγετε

Αν μια γάτα που ζει σε κήπο φτερνίζεται ξαφνικά επανειλημμένα, είναι πιθανό να έχει εισέλθει στη ρινική της κοιλότητα μια ξένη ουσία, όπως ξερό χορτάρι ή αγαύη.

Το χρόνιο φτέρνισμα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες.

Οι πολύποδες στη μύτη ή στον ρινοφάρυγγα, η στένωση του ρινοφάρυγγα και η μορφοπλαστική μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα, που συχνά συνοδεύεται από συριγμό.

Οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν ταυτόχρονα δύσπνοια και ρινικό έκκριμα, το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι αιμορραγικό, αλλά συνήθως είναι μονόπλευρο. Οι πολύποδες είναι συχνότεροι σε νεαρές γάτες και προκαλούν φτέρνισμα και ρινική έκκριση.

Διαβάστε Επίσης  Τριχοφάγος γάτας: Τι πρέπει να προσέξετε

Το χρόνιο φτέρνισμα με πυώδες ρινικό έκκριμα, αμφοτερόπλευρο με ή χωρίς συνοδό οφθαλμικό λίπος, υποδηλώνει την παρουσία μικροβιακής επιπλοκής.

Κυρίως λοιμώδη υποκείμενα νοσήματα, όπως οι ιοί του έρπητα και η καλυκίαση, μπορούν να προκαλέσουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Ιογενείς ασθένειες όπως η ιογενής ανοσοανεπάρκεια των αιλουροειδών (fiv) και η ιογενής λευχαιμία (felv) μπορούν επίσης να προκαλέσουν μείωση της ανοσίας και να εντείνουν τα συμπτώματα της ρινίτιδας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *