Αυγά: Η «πολυβιταμίνη» της Φύσης

 

Αυγά: Η «πολυβιταμίνη» της Φύσης

Αυγά: Η «πολυβιταμίνη» της Φύσης

Αυγα-πόδεικτα τα οφέλη από τη σπουδαία υπερτροφή, λένε οι ειδικοί

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού, αλλά και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φροντίζοντας ταυτόχρονα την υγιή ανάπτυξη του σώματός σας και περιορίζοντας τη γήρανση;

Η απάντηση είναι απίστευτα απλή και εντελώς φυσική: Τρώτε αυγά!

Τα οφέλη της κατανάλωσης αυγών για την υγεία μας έρχονται και πάλι σε πρώτο πλάνο με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, όπως έχει καθιερωθεί να είναι σε όλο τον κόσμο η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη σε μία από τις αρχαιότερες υπερτροφές του πλανήτη μας.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ τα αυγά περιέχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης που μπορείτε να λάβετε; Καθώς το αυγό αποτελεί κορυφαίας ποιότητας πηγή πρωτεΐνης, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφική αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και πλέον… αυγα-πόδεικτη!

Με αφορμή μάλιστα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, οι ειδικοί του Διεθνούς Κέντρου για τη Διατροφική Αξία των Αυγών (IENC) προσδιορίζουν πέντε λόγους για να τρώτε από σήμερα περισσότερα αυγά:

 

1. Τα αυγά είναι μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφίμων στον πλανήτη

Ένα μόνο αυγό περιέχει 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, D και Ε, ενώ αποτελεί και κορυφαία πηγή ασβεστίου, σεληνίου και ιωδίου. Με περιεκτικότητα έξι γραμμαρίων πρωτεΐνης, το αυγό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας.

2. Τα αυγά περιέχουν χολίνη που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Αυτό το μικρό αλλά σπουδαίο θρεπτικό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα – και τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές χολίνης.

Η χολίνη όχι μόνο βοηθά την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην ηπατική λειτουργία και το μεταβολισμό, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού κατά 24,1 %.

 

3. Τα αυγά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι περιέχει χοληστερόλη, τα αυγά περιέχουν υψηλό επίπεδο πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, και έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα HDL γενικά έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί πρέπει να τρως τουλάχιστον 3 χουρμάδες την ημέρα

 

4. Τα αυγά διατηρούν την καλή υγεία των ματιών

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε όλο τον κόσμο, και τα αυγά είναι μια σπουδαία φυσική πηγή βιταμίνης Α. Οι κρόκοι περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν κάποιες εκφυλιστικές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών.

 

5. Τα αυγά είναι ωφέλιμα για όλες τις ηλικίες

Τα αυγά είναι σημαντική πηγή διατροφής σε οποιαδήποτε ηλικία. Από την παροχή των δομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μέχρι την εξασφάλιση του επιπέδου των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα, τα αυγά είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης που πρέπει να την απολαμβάνουν τα άτομα όλων των ηλικιών.

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ η πρωτεΐνη του αυγού έχει ακριβώς το σωστό μείγμα των αμινοξέων που χρειάζονται οι άνθρωποι για να χτίσουν ιστούς; Η αξία του μπορεί να συγκριθεί μόνο με του μητρικού γάλατος!

 

Το «χάπι βιταμινών» της Φύσης

Οι οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα αυγά για να διασφαλίσουν ότι επωφελούνται από αυτό το «φυσικό χάπι βιταμινών» που έχουμε στη διάθεσή μας.

Το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Αυστραλίας συστήνει την κατανάλωση έξι αυγών την εβδομάδα, στον Καναδά τα αυγά φέρουν το Σήμα Ελέγχου Υγείας της χώρας, ενώ το Ιρλανδικό Ίδρυμα Καρδιολογίας έχει καθιερώσει το σύνθημα «Ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει!».

1 Xu X, et al. Choline metabolism and risk of breast cancer in a population-based study – The FASEB Journal (δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2008)

Κάθε αυγό περιέχει:

Σίδηρο: Είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην πρόληψη της αναιμίας.
Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς ιστού δέρματος και ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): Η ριβοφλαβίνη κρατά το δέρμα και τα μάτια υγιή.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Είναι σημαντικό για το μεταβολισμό του σώματος, για την απελευθέρωση της ενέργειας από τα τρόφιμα και για την πνευματική απόδοση.
Βιταμίνη Β12: Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.
Βιταμίνη D: Είναι απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια και γενικά για την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Βοηθά επίσης στην προστασία από ορισμένους καρκίνους και ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε Επίσης  Στιγμιαίος καφές: απόλαυση χωρίς περιορισμούς.

Βιταμίνη Ε: Βοηθά το αναπαραγωγικό μας σύστημα, τα νεύρα, τους μύες, και γενικότερα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών
Φυλλικό οξύ: Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και συντήρηση νέων κυττάρων.  Βοηθά στην προστασία από σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους.
Πρωτεΐνη: Είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και επισκευή μυών, οργάνων, δέρματος, μαλλιών και άλλων ιστών του σώματος και για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων.

Σελήνιο: Βοηθά στην αποτροπή της διάσπασης των ιστών του σώματος, προστατεύει τα κύτταρα και είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη: Εκτός από τη βοήθεια για τη διατήρηση της καλής όρασης, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καταρράκτης και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Χολίνη: Είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών και βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία της μνήμης.
Ιώδιο: Είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς και γενικά είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ένα μεγάλο αυγό περιέχει μόνο 70 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους;

Η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος (ΕΑΕ) συμμετέχει και φέτος με μεγάλη χαρά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού, η οποία καθιερώθηκε το 1996 με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των αυγών και τη σημασία τους στην ανθρώπινη διατροφή, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους να εξασφαλίζουν καθημερινά αυτή τη σπουδαία υπερτροφή σε κάθε ελληνική οικογένεια!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΕ Η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος (ΕΑΕ) είναι ο κύριος εκφραστής του κλάδου στη χώρα μας, εκπροσωπώντας δια των μελών της άνω του 70% της εγχώριας παραγωγής αυγών.

Μεταξύ των στόχων της ΕΑΕ είναι η ενδυνάμωση του κλάδου της αυγοπαραγωγής στην Ελλάδα, η ανάπτυξη διατροφικής συνείδησης υπέρ του αυγού και η αύξηση της κατανάλωσης, καθώς και η καλύτερη απόδοση των συστημάτων διασφάλισης της ελληνικότητας των αυγών και των προϊόντων αυγού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο helleniceggs@gmail.com Αυγά: Η «πολυβιταμίνη» της Φύσης

 

ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα μέρος του αυγού που να μην είναι ΩΦΈΛΙΜΟ

κι όταν μας… περισσεύουν: Φτιάχνουμε αυγά τουρσί με βότανα και αρωματικά

και τέλος προσοχή στις… απομιμήσεις: Κινέζικα «αυγά» χημικώς παρασκευασμένα;

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *