Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας σε περίπτωση σεισμού

Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας σε περίπτωση σεισμούΗ Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, οπότε καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι και εσείς αλλά και το σπίτι σας.

Υπάρχουν πολλά και απλά, χαμηλού κόστους μέτρα, που μπορείτε να εφαρμόσετε γρήγορα για να εξασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη αντισεισμική προστασία του σπιτιού σας, αλλά και την ασφάλεια της οικογένειάς σας.

Τι να κάνετε:

Στερέωση αντικειμένων μεγάλου όγκου

Ογκώδεις συσκευές και έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες και ντουλάπες, συσκευές αερίου, θερμοσίφωνες, ψυγεία και άλλες ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να στερεώνονται στον τοίχο και το πάτωμα, χρησιμοποιώντας σύρμα, αμφιδέτες στερέωσης ή διάφορα υποστηρίγματα.

Διάταξη επίπλων

Σκεφθείτε πού θα τοποθετήσετε τα ογκώδη έπιπλα στον χώρο και τι αντικείμενα θα φυλάσσετε σε αυτά. Για παράδειγμα, μην τοποθετείτε βιβλιοθήκες ή ράφια κοντά ή πάνω από κρεβάτια, παιδικές κούνιες και καναπέδες. Να αποθηκεύετε τα επικίνδυνα και βαριά αντικείμενα, όπως τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, πάνω στο πάτωμα.

Σύρτες

Ασφαλίστε συρτάρια και πόρτες ντουλαπιών με σύρτες, για να συγκρατούν το περιεχόμενό τους και να μην μπορούν να ανοίξουν μόνα τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Φωτιστικά

Κατά τη διάρκεια των σεισμών, οτιδήποτε κρέμεται μπορεί να πέσει και να προκαλέσει ζημιές, ειδικά τα γυάλινα φωτιστικά. Στερεώστε τα αναρτημένα εξαρτήματα φωτισμού με σύρματα, καλώδια και αμφιδέτες. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ακριβείς οδηγίες για τη στερέωση συγκεκριμένων φωτιστικών οροφής.

Διαβάστε Επίσης  Λάρισα: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου που αγνοούταν

Αντιθραυστικές μεμβράνες προστασίας τζαμιών

Τα παράθυρα και οι γυάλινες πόρτες πολύ εύκολα γίνονται θρύψαλα σε περίπτωση σεισμού. Με την τοποθέτηση αντιθραυστικών μεμβρανών, οι οποίες πωλούνται στα καταστήματα εργαλείων ή ειδών οικιακής χρήσης, μπορείτε να ασφαλίσετε κάθε γυάλινη επιφάνεια.

Σωλήνες και συσκευές αερίου

Φροντίστε όλες οι συσκευές αερίου να είναι στερεωμένες στο πάτωμα και να διαθέτουν εύκαμπτες σωληνώσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται ο μετρητής αερίου και η βαλβίδα διακοπής παροχής. Να έχετε πάντα πρόχειρο ένα γαλλικό κλειδί, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσετε την παροχή. Στις περιοχές που οι σεισμοί είναι συχνοί, ίσως αξίζει τον κόπο να επενδύσετε στην τοποθέτηση αυτόματης βαλβίδας σεισμικής προστασίας, η οποία διακόπτει αυτόματα τη ροή αερίου, αν χρειαστεί.

Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας σε περίπτωση σεισμού

Κορνίζες και καθρέφτες

Για να μην πέσουν, στερεώστε τις κορνίζες και τους καθρέφτες στον τοίχο, χρησιμοποιώντας άγκιστρα ασφάλισης.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περίπτωση σεισμού

Σημαντικό είναι επίσης να έχετε δημιουργήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν χάρτη των εξόδων διαφυγής, σημεία συνάντησης και επικοινωνίας, καθώς και επισήμανση της θέσης των κεντρικών διακοπτών ή βαλβίδων παροχής αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς και οδηγίες για το κλείσιμό τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε προμηθευτεί έναν πυροσβεστήρα. Τέλος, κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένο για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού.

Διαβάστε Επίσης  Σάκης Αρναούτογλου: Επιδείνωση του καιρού - Χιόνια, βροχές και καταιγίδες

Κουτί έκτακτης ανάγκης

Ένα κουτί έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση σεισμού, θα πρέπει να περιέχει πολλούς φακούς, φαρμακείο πρώτων βοηθειών, μπουκάλια με νερό, προστατευτικές μάσκες, προστατευτικά γυαλιά κι ένα γαλλικό κλειδί, για να μπορείτε να κλείσετε τις παροχές αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Θα πρέπει να φυλάσσετε το κουτί έκτακτης ανάγκης σε μια εύκολα προσβάσιμη θέση.

Μέτρα προστασίας για το σπίτι τη στιγμή του σεισμού

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Υ.Γ. Αμέσως μετά από ένα σεισμό, το πιθανότερο είναι τα τηλέφωνα να μη δουλεύουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ζημιές που έχει υποστεί το κέντρο ή οι γραμμές. Η πρώτη αιτία δυσλειτουργίας των τηλεφώνων είναι η χρήση τους από πολύ κόσμο ταυτόχρονα. Πρέπει όμως να κάνουμε υπομονή και να μειώσουμε τις κλήσεις μας για να επανέλθει σε λειτουργία του δίκτυο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *