Εμμηνόπαυση: Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις

 

Εμμηνόπαυση: Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις

Εμμηνόπαυση: Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις

 

Η συζήτηση για την εμμηνόπαυση μπορεί παλαιότερα να ήταν ταμπού, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει σήμερα.

Η διατροφολόγος Federica Amati, αποκαλύπτει στην Daily Mail μερικές από τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων και της αύξησης βάρους.

Συνήθως, οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση στα 50 έτη τους, αν και μερικές μπορεί να είναι νεότερες και άλλες μεγαλύτερες. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, από εναλλαγές της διάθεσης και αύξηση βάρους έως νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις και ρίγη. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης, μερικές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικές.

Όταν οι γυναίκες «πατάνε» τα 40 ή τα 50, το σώμα τους αρχίζει να ανταποκρίνεται πολύ διαφορετικά στα τρόφιμα. Ακόμα κι αν συνεχίζουν να τρώνε το ίδιο είδος διατροφής που έτρωγαν και όταν ήταν πιο νέες. Αυτή η αλλαγή οδηγεί σε αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση, το οποίο οι γυναίκες αναπτύσσουν ξαφνικά κατά την εμμηνόπαυση. Και δεδομένου ότι ο μεταβολισμός και το σώμα μας αλλάζουν κατά την εμμηνόπαυση, πρέπει να αλλάξει και η διατροφή τους.

Διαβάστε Επίσης  Δίαιτα – αστραπή: Χάστε έως και 2 κιλά σε 24 ώρες!

Η Δρ Federica Amati είναι διατροφολόγος και ερευνήτρια με την ομάδα Curia Health και την Zoe, την εξατομικευμένη εταιρεία διατροφής. Η Zoe, στην πραγματικότητα, διεξάγει τη μεγαλύτερη διατροφική – επιστημονική μελέτη στον κόσμο για την εμμηνόπαυση σε περισσότερες από 25.000 γυναίκες. Όπως διαπιστώθηκε το σωματικό βάρος (μετρούμενο ως ΔΜΣ) έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πιθανότητα να υποφέρει κάποια γυναίκα από συμπτώματα εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, του ξηρού δέρματος, της χαμηλής λίμπιντο και αλλαγών στη διάθεση.

Φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα βότανα, αυγά, ξηροί καρποί

Επιπλέον, τα πρόσφατα αναλυθέντα δεδομένα παρέχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον ΔΜΣ. Τι πρέπει λοιπόν να τρώνε οι γυναίκες για να νιώθουν όσο καλύτερα γίνεται;

Γράφοντας στην Daily Mail, η Δρ Amati προτείνει στις γυναίκες να εστιάσουν σε φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα βότανα, αυγά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά (μαγειρεμένα ή ωμά), δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, σπόρους, φρέσκα ολόκληρα φρούτα με τη φλούδα, ψάρι, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως κεφίρ και φυσικό γιαούρτι.

Διαβάστε Επίσης  Οι τροφές που διατηρούν το στήθος σφιχτό για περισσότερο

Το χρώμα έχει σημασία, σύμφωνα με την ίδια. «Τα τρόφιμα με έντονα χρώματα περιέχουν περισσότερες φυτικές χημικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, που είναι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης και μας προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Μούρα, παντζάρια, λαχανικά με σκούρα φύλλα, μανιτάρια, μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, ξηροί καρποί και φασόλια όλα περιέχουν άφθονες πολυφαινόλες», κατέληξε.

Για ένα σούπερ γρήγορο γεύμα, η Δρ Amati προτείνει να ετοιμάσετε μια μερίδα ψαριού, το οποίο θα συνοδεύσετε με ρόκα, ρεβίθια ή φασόλια και μερικούς ανάμεικτους σπόρους. Ολοκληρώστε το γεύμα σας με κάποιο φρούτο όπως ένα μήλο ή ένα αχλάδι. Αποφύγετε τα γλυκά. Αντίθετα, προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *