«Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε»: Συγκλονίζει ο πατέρας που έσωσε με φουσκωτό στρώμα τα παιδιά του

 

«Καταλήξαμε να μου πουν λυπάμαι κύριε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε», «κάποιος δεν είχε ειδοποιήσει», «έπρεπε να πάρω την απόφαση»: με τα λόγια αυτά, ο Ευριπίδης Μανούκας, ο πατέρας που έσωσε τα παιδιά του και τη σύζυγό του με φουσκωτό στρώμα στον Παλαμά Καρδίτσας, περιέγραψε στο CNN Greece τα όσα δραματικά έζησε με την οικογένειά του την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως για να απομακρυνθούν από το σπίτι τους ενώ όταν άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη των νερών ήταν αβοήθητοι και έπρεπε να δράσουν μόνοι τους.

  • «Την Τετάρτη το πρωί, οι περισσότεροι δρόμοι στον Παλαμά είχαν ήδη πλημμυρίσει, στη μέση της ρόδας ενός αυτοκινήτου. Ωστόσο τα αυτοκίνητα πηγαίναν. Κυκλοφορούσαν και τρακτέρ και κάποια αυτοκίνητα. Δεν υπήρχε πρόβλημα. Την Τετάρτη το απόγευμα άρχισε να πέφτει η στάθμη του νερού και είπαμε ότι πάνε κάπως καλύτερα τα πράγματα. Άρχισε να βρέχει, ξανανέβηκε η στάθμη αλλά όχι κάτι φοβερό -μόνο βρόχινο νερό όμως, δεν είχαμε κάτι άλλο, να πούμε ότι έσπασε κάποιο φράγμα» ανέφερε ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε»: Συγκλονίζει ο πατέρας που έσωσε με φουσκωτό στρώμα τα παιδιά τουΚαι συμπλήρωσε:

«Τρεις τα ξημερώματα που πήγα εγώ για ύπνο, το νερό είχε πέσει αρκετά χαμηλά, παρότι έβρεχε δυνατά. Είπαμε πάμε για ύπνο, την έχουμε γλιτώσει, όλα καλά. Στις 5:00πμ της Πέμπτης, ξυπνάει ο ένας ο μικρός και λέει “μαμά κάτι γίνεται”. Ξυπνάμε όλοι μαζί, σηκωνόμαστε και το νερό είχε φτάσει στην πόρτα του σπιτιού. Ώρα 5:05πμ. Βγαίνω έξω, το νερό είχε καλύψει σχεδόν τα πάντα αλλά δεν είχε αρχίσει να μπαίνει στο σπίτι. Ως εκ θαύματος, εκείνη την ώρα περνάει από έξω η Πυροσβεστική, κάτι που σημαίνει ότι ήταν ακόμη διαβατός ο δρόμος».

Διαβάστε Επίσης  Περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος: Ποιοι οι δικαιούχοι

Ο κ. Μανούκας διηγείται ότι ο κόσμος άρχισε να φωνάζει βοήθεια από τα γύρω σπίτια αλλά το όχημα της Πυροσβεστικής δεν άκουσε τις εκκλήσεις τους.

  • «Πήρα τηλέφωνο την Πυροσβεστική, δεν το σήκωσε κανένας. Πήρα στην αστυνομία, με βγάζουν στην αστυνομία Καρδίτσας, ήταν εξυπηρετικό το παιδί, μου είπε να ξαναπροσπαθήσω (σ.σ. να τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική) και ότι θα ειδοποιήσουν και αυτοί».

Τα αμέσως επόμενα λεπτά κατάφερε να έρθει όντως σε επαφή με την Πυροσβεστική.

«Τους είπα, πριν πέντε λεπτά πέρασε ένα Πυροσβεστικό, γυρίστε το πίσω να μας βγάλει. Μου είπε θα προσπαθήσουμε, μείνετε ήσυχος: ο πρώτος και ο τελευταίος που μου το είπε αυτό».

 

Στη συνέχεια, ο ίδιος περιγράφει ότι παρότι επικοινώνησε ξανά με την Πυροσβεστική αλλά και τον Δήμο, τελικώς δεν κατέστη δυνατή η βοήθεια.

«Καταλήξαμε να μου πουν λυπάμαι κύριε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε» είπε στην κάμερα του CNN Greece ο κ. Μανούκας, λέγοντας μάλιστα ότι η ώρα των συζητήσεων αυτών πήγε τελικώς χαμένη.

  • «Όταν μου το είπαν αυτό, η ώρα ήταν 7:20πμ ενώ το πρώτο μήνυμα του 112 έφτασε στις 6:20πμ. Τι έλεγε το πρώτο μήνυμα; Όσοι μένετε σε ισόγειο ή υπόγειο στον Παλαμά απομακρυνθείτε. Εγώ που ήμουν σε ισόγειο υπερυψωμένο, το νερό είχε φτάσει ήδη μέσα στο σπίτι στο γόνατο. Άρα κάποιος δεν είχε ειδοποιήσει».

Παράλληλα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι κανένας δεν τους είχε ενημερώσει ότι τα νερά είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν από πολύ νωρίτερα, δηλαδή περίπου στις 3:00πμ.

«Αν μας είχαν ξυπνήσει νωρίτερα, είτε με καμπάνες, είτε με σειρήνες, είτε με οτιδήποτε άλλο θα είχαμε φύγει, θα είχαμε πάει κάπου πιο ψηλά και θα είχαμε γλιτώσει έστω την ταλαιπωρία και θα είχαμε γλιτώσει κάνα αυτοκίνητο και όλο το χαμό που έγινε -να γίνομαι διάσημος με το φουσκωτό στρώμα, που δεν είχα και καμία διάθεση να γίνω» ανέφερε ο κ. Μανούκας, συμπληρώνοντας ότι αργότερα άκουσαν τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε ρεύμα για να χτυπήσουν τις καμπάνες ούτε τη σειρήνα του Δήμου.

  • «Έπρεπε να πάρω την απόφαση: αφού κανείς δεν μπορούσε να μας βοηθήσει, ούτε η Πυροσβεστική ούτε ο Δήμος, κάτι έπρεπε να κάνω. Πήρα την απόφαση, παίρνω το στρώμα, το φουσκώνω με το στόμα, βάζω τα παιδιά πάνω και κάνω τη διαδρομή για να τα αφήσω λίγο παραπάνω σε ένα γειτονικό σπίτι που με φώναξαν. Γυρνάω πίσω, παίρνω τη σύζυγο και έτσι τη γλιτώσαμε» δήλωσε.
Διαβάστε Επίσης  Σήμερα 09 Μαΐου εορτάζει ο Προφήτης Ησαΐας

Η περιγραφή του είναι σοκαριστική: εξηγεί πως σε ένα κομμάτι της διαδρομής δεν πατούσε, κολυμπούσε, ενώ είπε πως η επιστροφή προς το σπίτι για να πάρει και τη σύζυγό του ήταν πιο απαιτητική. «Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε»: Συγκλονίζει ο πατέρας που έσωσε με φουσκωτό στρώμα τα παιδιά του

«Αν ήταν να πάμε κάπου πιο μακριά θα ήταν πιο δύσκολο» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, και συνέχισε:

  • «Τα παιδιά ήταν σχετικά ψύχραιμα αλλά άρχισε να κλαίει ο ένας και μετά άρχισε να κλαίει και ο άλλος. Τους ηρεμούσαμε, όμως, δεν είχαμε κρίσεις πανικού… Στο στρώμα ήμασταν σε πλήρη συνεργασία και οι τέσσερις. Τα παιδιά, 10 χρονών, καθόντουσαν ήρεμα… Ακόμα και το σκύλο καταφέραν τα παιδιά να τον κρατήσουν ψύχραιμο».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *