Νεαρή γυναίκα έπεσε σε κώμα όταν ΜΥΡΙΣΕ μία πολύ καυτερή πιπεριά – Τι συνέβη

 

Νεαρή γυναίκα έπεσε σε κώμα όταν ΜΥΡΙΣΕ μία πολύ καυτερή πιπεριά – Τι συνέβη

Νεαρή γυναίκα έπεσε σε κώμα όταν ΜΥΡΙΣΕ μία πολύ καυτερή πιπεριά – Τι συνέβη

 

Το περιστατικό συνέβη στα μέσα Φεβρουαρίου. Η νεαρή ασθενής βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης.

 

Μία νεαρή γυναίκα στη Βραζιλία έμεινε για μήνες σε κώμα επειδή μύρισε μία εξαιρετικά καυτερή πιπεριά, αναφέρει ο διεθνής Τύπος.

Η 25χρονη Thais Medeiros de Oliveira μαγείρευε με τον σύντροφό της και την οικογένειά της, όταν έτριψε την πιπεριά στη μύτη της και την μύρισε. Η πιπεριά αυτή λέγεται goat pepper και είναι εξίσου καυτερή με την πιο γνωστή ποικιλία χαμπανέρο.

Ξαφνικά η νεαρή γυναίκα παρουσίασε κνησμό στο λαιμό της και άλλα συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά είχε πια πέσει σε κώμα.

Το περιστατικό συνέβη στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Στις 8 Μαρτίου η 25χρονη εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στην εντατική, με τραχειοστομία και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μολονότι όμως δεν βρισκόταν σε καταστολή, δεν είχε καμία νευρολογική αντίδραση.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 8 Ιουνίου 2023, έγινε γνωστό ότι σύντομα θα έπαιρνε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Santa Casa de Anápolis όπου νοσηλευόταν. Θα μεταφερόταν σε κέντρο αποκατάστασης και οι γονείς ζητούσαν τη βοήθεια του κοινού για να καλύψουν τα αυξημένα ιατρικά έξοδα.

 

Οίδημα εγκεφάλου

Οι γιατροί της νεαρής κοπέλας στα πρώτα ιατρικά ανακοινωθέντα που είχαν εκδώσει είχαν αναφέρει πως η άτυχη γυναίκα ανέπτυξε οίδημα εγκεφάλου, ως αλλεργική αντίδραση στην πιπεριά.

Το οίδημα προκαλείται όταν συσσωρεύεται υγρό στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση εντός του κρανίου (ενδοκράνια πίεση). Η συνέπεια της συσσώρευσης είναι να μειώνεται η ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο, με επακόλουθο να διαταράσσεται η λειτουργία του.

Tα πιθανά συμπτώματα που προκαλεί το οίδημα εγκεφάλου εξαρτώνται από τη θέση ανάπτυξής του και την έκτασή του. Όταν το οίδημα είναι εντοπισμένο, ο ασθενής μπορεί να έχει:

 

Αδυναμία
Οπτικές διαταραχές
Επιληπτικές κρίσεις
Αισθητήριες αλλαγές
Διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα)
Άλλες νευρολογικές διαταραχές

 

Όταν το οίδημα εγκεφάλου είναι διάχυτο, στα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

Πονοκέφαλος
Ναυτία
Έμετος
Λήθαργος
Αλλαγές στη νοητική κατάσταση
Σύγχυση
Επιληπτικές κρίσεις
Κώμα

Το διάχυτο οίδημα εγκεφάλου προκαλεί και αύξηση στην ενδοκράνια πίεση, η οποία μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.

 

Σπάνιο φαινόμενο

Οι γιατροί της 25χρονης πιστεύουν ότι η σοβαρή αλλεργία που εκδήλωσε στην πιπεριά, της προκάλεσε το εγκεφαλικό οίδημα. Ωστόσο αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το οίδημα εγκεφάλου έχει αιτίες όπως τραυματικές κακώσεις εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, λοιμώξεις κ.λπ.

Η νεαρή γυναίκα αναρρώνει σταδιακά, αλλά δεν έχει γνωστό αν έχει απομείνει με μόνιμα νευρολογικά προβλήματα λόγω του οιδήματος. Στα πιθανά μακροχρόνια προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει συμπεριλαμβάνονται από εγκεφαλικές βλάβες έως απώλειες όρασης, πονοκέφαλοι, κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου.

 

Iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *