Τυρί κότατζ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

Τυρί κότατζ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τυρί κότατζ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

Ένα από τα τυριά που έχει περίποτη θέση στη διατροφή όσων θέλουν να χάσουν βάρος, το τυρί κότατζ είναι πολύ δημοφιλές.

Γι’ αυτό και ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr, το βάζει στο μικροσκόπιο, για να ξέρουμε τι τρώμε.

Το τυρί κότατζ έχει λίγες θερμίδες πολλές πρωτεΐνες, χαμηλά λιπαρά και πλούσια διατροφική αξία. Είναι ένα μαλακό τυρί με τη μορφή κόκκων-σβώλων, με κρεμώδη υφή και ελαφριά δροσερή γεύση, ενώ λόγω των χαμηλών λιπαρών είναι αρκετά εύπεπτο. Κύριες χώρες παρασκευής του είναι οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία, ενώ στην αγορά υπάρχει και μία άλλη «παραλλαγή» του το ελληνικό τυρί κότατζ από αγελαδινό γάλα.

Έχει μικρό χρόνο ωρίμανσης (περίπου 1-2 ημέρες). Το συναντούμε συνήθως συσκευασμένο και σπάνια σε χύδην μορφή.

Το χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά σε υποθερμιδικές δίαιτες με στόχο την απώλεια βάρους και ακόμα συχνότερα στην αθλητική διατροφή λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος και της ταυτόχρονα υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Έτσι, είμαστε σε θέση να παρέχουμε στον διαιτώμενο την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών χωρίς να αυξάνουμε πολύ τις θερμίδες του διαιτολογίου.

Το αγελαδινό γάλα είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για να το παρασκευάσουμε . Μετά την θέρμανσή του, ο παραγωγός προσθέτει μικροοργανισμούς μεσόφιλης οξυγαλακτικής καλλιέργειας και πυτιά. Έτσι το γάλα πήζει και στην συνέχεια ακολουθεί η στράγγισή του που διαρκεί κατά μέσο όρο 8 ώρες.

Διαβάστε Επίσης  Το καθάρισμα και η μαγειρική ρυπαίνουν το σπίτι

 

Θερμίδες και λιπαρά

Τα περισσότερα τυριά κότατζ της Ελληνικής αγοράς έχουν 80-105 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Η διαφορά στις θερμίδες των τυριών οφείλεται στην διαφορετική περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, ένα τυρί κότατζ πλήρες λιπαρών (4-4,5%) περιέχει περίπου 93-105 θερμίδες ανά 100γρ. Αντίθετα, το τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών (2,2%) παρέχει 80-85 θερμίδες ανά 100γρ.

 

Πρωτεΐνες

Το τυρί κότατζ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, το χαμηλών λιπαρών περιέχει περίπου 12,7γρ. πρωτεΐνης στα 100γρ προϊόντος ενώ αντίστοιχα το πλήρες λιπαρών περιέχει περίπου 10,4γρ. πρωτεϊνών. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αυτά που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να προσλαμβάνει από την τροφή του. Έτσι λοιπόν, οι πρωτεΐνες του τυριού cottage είναι πλήρεις πρωτεΐνες.

 

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Αρχικά, ένα φλιτζάνι τυρί κότατζ μπορεί να παρέχει περίπου το 18% της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης) σε ασβέστιο. Είναι λοιπόν σημαντικό για την διατήρηση της ομοιοστασίας του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μειωθούν, τότε οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν μια ορμόνη την παραθορμόνη (PTH), η οποία οδηγεί στην κινητοποίηση-απελευθέρωση ασβεστίου από τα οστά. Σκοπός αυτής της λειτουργίας είναι η διατήρηση της λειτουργίας των σκελετικών μυών και του καρδιακού μυ, καθώς επίσης και των νευρικών κυττάρων.

Διαβάστε Επίσης  Σάσα Σταμάτη: «Το 2023 έπιασα πάτо, ήταν η χειρóτερη χρονιά μου, αρρώστnσα»

 

Πόσο αλάτι έχει;

Συνήθως περιέχει αρκετό αλάτι-νάτριο. Αυξημένη κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην κατανάλωση νατρίου.

Ένα φλιτζάνι τυρί κότατζ πλήρες λιπαρών περιέχει περίπου 820mg νατρίου ενώ αντίθετα το χαμηλών λιπαρών έχει μικρότερη περιεκτικότητα (περίπου 740mg). Σημειώστε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ως μέγιστη ημερήσια κατανάλωση άλατος τα 5γρ (1500mg νατρίου). Άρα λοιπόν, θα πρέπει να τροποποιήσουμε τα ημερήσια γεύματά μας σε αλάτι και να εντάξουμε το τυρί κότατζ κατάλληλα στο ημερήσιο διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, εάν επιλέξουμε να καταναλώσουμε τυρί κότατζ με ένα γεύμα, καλό θα ήταν να μην προσθέσουμε επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα του κυρίως πιάτου.

 

Θερμίδες, πρωτεΐνες και θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία και οι θερμίδες 100 γραμμαρίων  έχουν ως εξής:

Ενέργεια kcal 82
Πρωτεΐνες g 11
Υδατάνθρακες g 4,31
Λιπαρά g 2,3

 

Πηγή: USDA

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *