Η καλή φυσική κατάσταση μας προστατεύει από 9 καρκίνους! – Δείτε ποιους

Η καλή φυσική κατάσταση μας προστατεύει από 9 καρκίνους! – Δείτε ποιους

Η καλή φυσική κατάσταση μας προστατεύει από 9 καρκίνους! – Δείτε ποιους

Η καλή φυσική κατάσταση και η καρδιοαναπνευστική ικανότητα σε νεαρή ηλικία σχετίζεται με έως και 40% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης 9 συγκεκριμένων καρκίνων.

Αυτό φάνηκε σε μια μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεαρούς άντρες στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine. Όταν λέμε ότι κάποιος έχει καλή φυσική κατάσταση, εννοούμε ότι έχει καλή σωματική απόδοση και μπορεί να επιδίδεται με άνεση στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες (εργασία, διασκέδαση, άθληση κ. ά.). Επίσης η καρδιαναπνευστική ικανότητα ενός ατόμου φαίνεται από το εάν μπορεί να συμμετέχει σε αερόβιες ασκήσεις όπως τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι.

«Ενώ η καρδιοαναπνευστική ικανότητα συσχετίστηκε με τις μισές θέσεις καρκίνου που περιλαμβάνονται, αυτό ίσχυε λιγότερο για τη μυϊκή δύναμη. Έτσι, ενώ δεν εξετάσαμε τις δραστηριότητες στη μελέτη μας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, ο αθλητισμός, η κολύμβηση είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου από την προπόνηση αντίστασης» είπε ο δρ Aron Onerup από το University of Gothenburg της Σουηδίας.

Διαβάστε Επίσης  Οι χυμοί της ομορφιάς και της αναζωογόνησης

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι που είχαν καλή φυσική κατάσταση είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν 9 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Συγκεκριμένα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τους εξής:

42% για καρκίνο του πνεύμονα. [H μείωση αυτή συνδεόταν και με την αποφυγή του καπνίσματος.]
40% για καρκίνο του ήπατος
39% για καρκίνο του οισοφάγου
21% για καρκίνο του στομάχου
20% για καρκίνο του νεφρού
18% για καρκίνο του παχέος εντέρου
12% για καρκίνο του παγκρέατος
9% για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
5% για καρκίνο του ορθού

Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι νεαροί άνδρες με καλή φυσική κατάσταση, είχαν κατά 7% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 31% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος, γεγονός που συνδέεται με την άσκηση σε υπαίθριους χώρους.

Ο δρ Μαρκ Χάμερ, καθηγητής αθλητικής ιατρικής και άσκησης στο University College του Λονδίνου δήλωσε ότι «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η καλή φυσική κατάσταση σε υγιείς νεαρούς άνδρες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 9 από τους 18 καρκίνους που έχουν διερευνηθεί για το συγκεκριμένο σημείο, με τα πιο κλινικά σχετικά ποσοστά κινδύνου στον καρκίνο παχέος εντέρου. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη χάραξη πολιτικής για τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας τα κίνητρα για την προώθηση παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αύξηση της άσκησης στη νεολαία»

Διαβάστε Επίσης  Πώς να κάνουμε το παγωτό μας πιο «light»

Όσο για το πόση άσκηση απαιτείται για να είμαστε υγιείς και να αποφύγουμε τον καρκίνο, η δρ Claire Knight, υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στην Cancer Research UK συνέστησε 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα αλλά τόνισε:

«Είναι καλό να αυξάνετε τη δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε πιο δραστήριοι. Δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιο ή να γραφτείτε στο γυμναστήριο, οτιδήποτε σας κάνει να ιδρώνετε, σας κόβει λίγο την αναπνοή και κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα μετράει.

Δεν έχει σημασία αν κάνετε ένα γρήγορο περίπατο, ποδηλασία με έναν φίλο ή ακόμα και αν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, όλα αυτά θα μπορούν να θεωρούν τρόποι για να ενισχύσετε την καλή φυσική κατάσταση».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *