Σπιτικό αντισηπτικό χεριών – 3 Διαφορετικές συνταγές

 

Σπιτικό αντισηπτικό χεριών – 3 Διαφορετικές συνταγές

Σπιτικό αντισηπτικό χεριών – 3 Διαφορετικές συνταγές

Η πρόληψη συνιστά και τον βασικότερο τρόπο αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων και των λοιπών μεταδιδόμενων ασθενειών. Ένα σπιτικό αντισηπτικό χεριών είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντοτε στην τσάντα σας για τις ώρες που είστε εκτός σπιτιού, αλλά και σε κάποιο χώρο του σπιτιού (π.χ. στην κουζίνα ή στο μπάνιο) για εσάς και τους εκάστοτε καλεσμένους σας.

Το σπιτικό αντισηπτικό χεριών έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των έτοιμων

Καταρχάς, ξέρουμε ακριβώς τι συστατικά εμπεριέχει.
Αν δείτε στις ετικέτες πολλών αγοραστών αντισηπτικών, αναγράφονται δεκάδες συστατικά, των οποίων την προέλευση, την ποιότητα και την δράση ούτε που γνωρίζουμε.

Κατά δεύτερον, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι κατά βούληση.

Κάποιο συστατικό προκειμένου να κάνουμε το σπιτικό αντισηπτικό χεριών μας πιο ενυδατικό ώστε να μην ξηραίνει την επιδερμίδα. Κάποιο συστατικό στο οποίο πιθανότατα να είμαστε αλλεργικοί κι άρα δεν πρέπει να το εντάξουμε στο προϊόν.

Κατά τρίτον, είναι αρκετά πιο οικονομικό από τα έτοιμα αντισηπτικά του εμπορίου.

Με μερικά ευρώ μπορούμε να φτιάχνουμε μπόλικη ποσότητα και να την μοιράζουμε σε μικρότερα και μεγαλύτερα μπουκαλάκια, καθένα εκ των οποίων θα είναι ταιριαστό για άλλες περιστάσεις. Για παράδειγμα, ένα μικρό μπουκαλάκι με στόμιο για την τσάντα, κι ένα μεγάλο (τύπου νοσοκομειακό) σκεύος με αντλία για το σπίτι.

Τέλος, το έχουμε στη διάθεσή μας όποτε το θέλουμε και όποτε το χρειαζόμαστε.
Αυτό είναι πολύ συμφέρον ειδικά σε περιόδους «κρίσεως», όπου η μαζική εξάπλωση ιώσεων και λοιπών μεταδιδόμενων ασθενειών οδηγεί τους ανθρώπους σε αγορά αντισηπτικών σε… χονδρικές ποσότητες, καθιστώντας έτσι δυσχερή και συχνά άκαρπη την προσπάθεια των συμπολιτών μας να βρουν κι εκείνο μερικά αντισηπτικά χεριών. Έτσι, εάν φτιάχνουμε το σπιτικό αντισηπτικό χεριών μας, δεν φοβόμαστε κάτι τέτοιο.

 

Ακολουθούν 3 διαφορετικές συνταγές για το πώς να φτιάξετε μόνοι και μόνες σας ένα σπιτικό αντισηπτικό χεριών. Ανάλογα με τα υλικά που έχετε ήδη διαθέσιμα και το ποια σκοπεύετε να αγοράσετε, μπορείτε να επιλέξετε και ποια συνταγή θα ακολουθήσετε. Επίσης, να πούμε ότι μπορείτε να προσαρμόζετε τη δοσολογία που δίνουμε εάν θέλετε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα παρασκευασμένου προϊόντος, προσέχοντας να κρατάτε τις σωστές αναλογίες.

Διαβάστε Επίσης  Πόνος στην πλάτη: Από πού προέρχεται και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό;

 

Σπιτικό αντισηπτικό χεριών με μπλε οινόπνευμα:

4 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα (το μπλε οινόπνευμα)

6 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του λεμονιού

8 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του ελάτου

18 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του τεϊόδενδρου (tea tree)

Μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη

Σε ένα καλά αποστειρωμένο μπουκαλάκι με ψεκαστήρα (μπουκαλάκι για σπρέι) βάζετε τη γλυκερίνη και τα αιθέρια έλαια, μετρώντας προσεκτικά τις ποσότητές τους. Προσθέτετε το οινόπνευμα. Εάν είναι μικρό το μπουκαλάκι, τότε θα είναι γεμάτο με τη δοσολογία που δίνουμε παραπάνω. Το κλείνετε και το ανακινείτε καλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Συμβουλή:

Τα αιθέρια έλαια, που περιλαμβάνονται στην εν λόγω συνταγή για σπιτικό αντισηπτικό χεριών, αποτελούν μία πολύ καλή αντισηπτική πηγή, καθώς έχουν έντονη αντιμικροβιακή δράση.

Σπιτικό αντισηπτικό χεριών από τον ΠΟΥ:

170 ml οινόπνευμα 95%

8 – 9 ml οξυζενέ 3%

22 ml βραστό νερό

3 ml γλυκερίνη

Σε ένα καλά πλυμένο και στεγνωμένο σκεύος, μπολάκι ή κουπάκι, βάζετε με την παραπάνω σειρά τα 4 υλικά που χρειάζεται το συγκεκριμένο σπιτικό αντισηπτικό χεριών. Τα ανακατεύετε με μία οδοντογλυφίδα ή με ένα καλά πλυμένο και σκουπισμένο πιρουνάκι. Διανέμετε το μείγμα σε καλά καθαρισμένα μικρά μπουκαλάκια με στόμιο ή αντλία ή σε ένα μεγαλύτερο σκεύος.

Συμβουλή:

Μία σύριγγα θα μπορούσε να σας φανεί βοηθητική στο μέτρημα των μικρών αυτών ποσοτήτων. Αυτό το σπιτικό αντισηπτικό χεριών δίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Σπιτικό αντισηπτικό χεριών με αλόη:

250 ml νερό

3 κουταλιές της σούπας από gel αλόης

40 (συνολικά) σταγόνες από αιθέρια έλαια, επιλέγετε 2 ή περισσότερα από τα εξής: κανέλα, λεμόνι, τεϊόδενδρο (tea tree essential oil), ευκάλυπτος, πορτοκάλι, δεντρολίβανο

Παίρνετε ένα καλά καθαρισμένο μπουκαλάκι με στόμιο, αντλία ή ψεκαστήρα σπρέι. Βάζετε το νερό. Προσθέτετε τις 3 κουταλιές της σούπας aloe vera, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά.

Ανοίγετε ξανά το καπάκι, προσθέτετε συνολικά 40 σταγόνες από δύο ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα αιθέρια έλαια, και ανακινείτε πολύ καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά του αντισηπτικού. Είναι έτοιμο για χρήση.

Διαβάστε Επίσης  Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

Συμβουλές:

Μπορείτε να βρείτε την αλόη σε φαρμακεία και σε καταστήματα με καλλυντικά προϊόντα.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μία συσκευασία με τζελ αλόης των 150 ml κοστίζει περίπου 5 ευρώ. Και η ποσότητα αυτή είναι επαρκής για πολλά αντισηπτικά ή και άλλες προσωπικές χρήσεις, εάν σκεφτείτε ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή που βγάζει μεγάλη ποσότητα αντισηπτικού χρειαζόμαστε μόλις 3 κουταλιές της σούπας από το τζελ.
Εναλλακτικά, εάν έχετε γλάστρα με το φυτό αλόη, μπορείτε να κόψετε ένα φύλλο, να πάρετε την ίδια ποσότητα από το φυσικό τζελ του και να το χρησιμοποιήσετε για το σπιτικό αντισηπτικό χεριών.
Σε κάθε περίπτωση, να ξέρετε ότι η αλόη έχει δεκάδες θετικές δράσεις, γι’ αυτό και αντικαθιστά πλήρως το οινόπνευμα σε αυτή τη συνταγή. Εκτός των αντισηπτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων της, είναι εξαιρετικά ενυδατική.

Το σπιτικό αντισηπτικό χεριών δεν αντικαθιστά το πλύσιμο των χεριών
Όπως αναφέρεται και από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), τα αντισηπτικά (επομένως και κάθε σπιτικό αντισηπτικό χεριών) ΔΕΝ αντικαθιστούν και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

Όποτε γυρίζουμε σπίτι, επομένως, έπειτα από κάποια έξοδο, βόλτα, τη δουλειά, τη σχολή κ.λπ., είναι επιτακτικής σημασίας να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και όποτε βρισκόμαστε εκτός της οικίας μας, και χρειαζόμαστε να έχουμε καθαρά χέρια π.χ. για να αγγίξουμε το φαγητό μας ή το πρόσωπό μας.

Το πλύσιμο των χεριών είναι η νούμερο 1 προστασία έναντι στη μετάδοση ιώσεων. Έπειτα, είναι πάρα πολύ βασικό να προσέχουμε να μην ακουμπάμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας και δη σε ανοιχτές κοιλότητες όπως είναι η ρινική και η στοματική (η μύτη και το στόμα δηλαδή), καθώς μέσω αυτών των οδών μεταφέρονται τα μικρόβια από το ένα μολυσμένο άτομο στο άλλο.

Το σπιτικό αντισηπτικό χεριών, όπως και κάθε άλλο αντισηπτικό προϊόν, είναι μια πολύ καλή, γρήγορη, αποτελεσματική λύση για την πρόληψη και απομάκρυνση τυχόν μικροβίων από τα άνω άκρα μας. Δεν είναι όμως πανάκεια.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *