«Γαϊδουροχώρα»: Μία δεύτερη ευκαιρία για τα κακοποιημένα γαϊδουράκια

«Γαϊδουροχώρα»: Μία δεύτερη ευκαιρία για τα κακοποιημένα γαϊδουράκια

«Γαϊδουροχώρα»: Μία δεύτερη ευκαιρία για τα κακοποιημένα γαϊδουράκια

Ένα ασφαλές καταφύγιο για τα κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα γαϊδουράκια έχει δημιουργηθεί στην Αττική, το οποίο φέρει το όνομα «Γαϊδουροχώρα».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ, οι συνιδρυτές αυτού του μέρους, ο Δημήτρης Στουπάκης και η Τατιάνα Παπαμόσχου σημειώνουν ότι, «όπως λέει και το όνομά της είναι η χώρα των γαϊδουριών, δηλαδή ένα μέρος όπου μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται γιατί τα περισσότερα ζωάκια που φιλοξενούνται έχουν έρθει μετά από περιπτώσεις κακοποίησης ή εγκατάλειψης, οπότε εδώ τους προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους για όσο καιρό φιλοξενηθούν με ασφάλεια, παρέα με τα άλλα γαϊδουράκια».

Με αφορμή τις εικόνες κακοποίησης ιπποειδών, ενός το παστουρωμένο άλογο, που βρέθηκε να κρέμεται σε πλαγιά στη Τζια, από την εξάντληση, στη μάταιη προσπάθεια να βρει λίγο νερό, ο κ. Στουπάκης τόνισε πως υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

Διαβάστε Επίσης  "Τίτλοι τέλους" στη διερεύνηση της τραγικής υπόθεσης Παντελίδη

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η εργασία με τα γαϊδουράκια που είναι καταχωρημένα σαν ζώα εργασίας είναι επιτρεπτή αρκεί τα φορτία που καλούνται να μεταφέρουν να είναι εντός του επιτρεπόμενου βάρους.

«Τα ζώα αυτά δεν πρέπει σηκώνουν παραπάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους. Αυτό για ένα μεσαίο γαϊδουράκι είναι γύρω στα 40 κιλά. Τα μεγάλα γαϊδουράκια μπορεί να είναι 300 – 350 κιλά» ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη χρήση τους ως τουριστικό θέαμα τόνισε ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στους ταξιδιώτες που τα καβαλάνε.

«Υπάρχει μια παράδοση ότι στη Σαντορίνη ανεβαίνουμε τα σκαλιά με το γάιδαρο ή στην Ύδρα πηγαίνουμε βόλτα με το γάιδαρο ή μουλάρια», πρόσθεσε.

Το εγχείρημα της «Γαϊδουροχώρας»

«Ο Ορέστης βρέθηκε νεογέννητος παρατημένος σε μια ερημιά κοντά στους πρόποδες του Υμηττού» ανέφερε για ένα γαϊδουράκι που φιλοξενείται στο χώρο.

Αναφερόμενη, δε, στην φροντίδα των ζώων επεσήμανε ότι η φροντίδα τους είναι συνεχής και δεν τελειώνει ποτέ, ενώ οι πόροι του εγχειρήματος στηρίζονται στις δωρεές του κόσμου. Απαντώντας για το πώς δημιουργήθηκε ο χώρος φιλοξενίας των ζώων αυτών ανέφερε ότι «έγινε από τρέλα».

Διαβάστε Επίσης  Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση του Κολωνού

Παράλληλα, με βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν ενημέρωση, συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση των γαϊδουριών, παιχνίδια μαζί τους, βόλτες σε μονοπάτια της περιοχής (δίπλα τους) και αναζήτηση σχετικών αναφορών στη μυθολογία, τη λαογραφία, τη θρησκεία και τη λογοτεχνία, η Γαϊδουροχώρα προσπαθεί να εμπνεύσει το σεβασμό και την αγάπη για τα γαϊδούρια καθώς επίσης και να πάρει το ζώο αυτό τη θέση που του αξίζει δίπλα στον σημερινό άνθρωπο.

Επιπλέον, το «Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι» που λειτουργεί σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού, φιλοξενεί γαϊδουράκια που έχουν ανάγκη, ενημερώνει, εκπαιδεύει και αναπτύσσει δράσεις προκειμένου να “συστήσει” αυτό το άγνωστο και παρεξηγημένο ζώο στους σημερινούς ανθρώπους.

«Γαϊδουροχώρα»: Μία δεύτερη ευκαιρία για τα κακοποιημένα γαϊδουράκια

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *