Η σπιτική μαγιονέζα, τα ωμά αυγά και η διατροφική ασφάλεια

Η σπιτική μαγιονέζα, τα ωμά αυγά και η διατροφική ασφάλεια
Η σύσταση των τελευταίων χρόνων απ’ την πλευρά των ειδικών να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών αυγών υπό το φόβο της ύπαρξης σαλμονέλας «φρέναρε» την παραγωγή σπιτικής μαγιονέζας, αλλά και άλλων παρασκευασμάτων που προϋπόθεταν τη χρήση ωμών αυγών. Τώρα πια όμως δεν υπάρχει λόγος να μη φτιάχνει κανείς την πολλαπλώς χρήσιμη σάλτσα στο σπίτι, αφού πλέον έχετε τρεις τρόπους να αντιμετωπίσετε το θέμα της διατροφικής ασφάλειας:Η σπιτική μαγιονέζα, τα ωμά αυγά και η διατροφική ασφάλεια

α. Φτιάξτε τη μαγιονέζα με παστεριωμένους κρόκους αυγού που θα βρείτε πλέον σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

β. Φτιάξτε τη μαγιονέζα με αυγά (κρόκους) που θα παστεριώσετε στο σπίτι ανακατεύοντάς τα απαλά σε μπεν μαρί μέχρι να ανεβούν σε θερμοκρασία από 70° C και πάνω, οπότε θεωρούνται ασφαλή.

Διαβάστε Επίσης  Τραγανό κουρκούτι για μπακαλιάρο του Παναγιώτη Παπαδάκη

γ. Φτιάξτε τη μαγιονέζα με λάδι που έχετε ήδη ζεστάνει σε κατσαρολάκι (γύρω στους 90° C) ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του μείγματος και να παστεριωθούν οι κρόκοι.

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα

ΥΛΙΚΑ:

• 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κάποιο ελαφρύ σπορέλαιο και 1/2 ελαιόλαδο

• 1 κρόκος αυγού • ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι

• 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

• χυμός μισού λεμονιού

• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαβάστε Επίσης  Τηγανητά κεφτεδάκια με σπανάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σ’ ένα μεγάλο βαθύ μπολ ρίχνετε τον κρόκο αυγού και τον χτυπάτε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός.

2. Προσθέτετε τη μουστάρδα και συνεχίζετε το χτύπημα να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε σταδιακά το λεμόνι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι μη σταματώντας το χτύπημα και περιμένοντας τα υλικά να απορροφηθούν καλά.

3. Στη συνέχεια και χτυπώντας πάντα ρίχνετε σταγόνα-σταγονα το λάδι, ώστε να προλαβαίνει να απορροφηθεί χωρίς να χαλάσει η πυκνότητα. Όταν τελειώσετε και με το λάδι η μαγιονέζα είναι έτοιμη.Η σπιτική μαγιονέζα, τα ωμά αυγά και η διατροφική ασφάλεια

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *