Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες ;

 

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες ;

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες ;

 

Το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες

Η ντομάτα ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών μαζί με την πιπεριά και τη μελιτζάνα και έχει καταγωγή από τηνκεντρική και νότια Αμερική.

Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιά των κηπευτικών. Είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής καλλιέργεια σε κάθε κήπο!

Είναι αρκετά απαιτητικό φυτό όσον αφορά την καλλιέργειά της , τόσο σε λίπανση , όσο και σε φυτοπροστασία.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την βιολογική λίπανση της ντομάτας.

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες ώστε να τις καλλιεργήσουμε με επιτυχία στον κήπο ή σε γλάστρα;

Αρχικά , η ντομάτα έχει πλούσιες ανάγκες σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο , μαγνήσιο , ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.

Πρέπει καθόλη τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου να της παρέχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να πάρουμε τη μέγιστη παραγωγή που μπορεί να μας δώσει…

 

Κατά τη μεταφύτευση:

Μία πολύ καλή πρακτική είναι κατα τη φύτευση της ντομάτας να προσθέσουμε στον λάκο φύτευσης μία μικρή ποσότητα compost , ατταπουλγίτη και λίγο βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο.

Το compost θα αυξήσει την οργανική ουσία του εδάφους καθώς επίσης και τον αριθμό των οφέλιμων μικροοργανισμών με αποτέλεσμα το φυτό μας να μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα τα θρεπτικά στοιχεία που θα του προσφέρουμε.

Διαβάστε Επίσης  Μελιτζάνα: φύτεμα καλλιέργεια

Ο ατταπουλγίτης έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία και να τα δίνει στο φυτό την ώρα που τα χρειάζεται. Έτσι , μειώνεται και η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος που πρέπει να δώσουμε στο φυτό αλλά και η ποσότητα νερού! (2 κουταλιές της σούπας σε κάθε φυτό)

Το βιολογικό λίπασμα φωσφόρου θα βοηθήσει το φυτό να μεγαλώσει ταχύτερα το ριζικό του σύστημα με όλα τα οφέλη που μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε.(1 κουταλιά της σούπας σε κάθε φυτό)

 

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας:

Είναι πολύ σημαντικό μία φορά το μήνα να προσθέτουμε στο χώμα ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα για ντομάτες πλούσιο σε άζωτο και κάλιο , καθώς η ντομάτα ”ρουφάει” πολύ γρήγορα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. (2 κουταλιές της σούπας από ένα φυσικό λίπασμα για ντομάτες θεωρείται ικανοποιητική ποσότητα)

Η ντομάτα είναι πολύ απαιτητική σε ασβέστιο και μαγνήσιο.Σχεδόν όλοι έχουμε δει τις ντομάτες μας να μαυρίζουν στο κάτω μέρος (η γνωστή ”τάπα” της ντομάτας).
Για να προλάβουμε την ”τάπα” πρέπει μία φορά το μήνα μαζί με το λίπασμα να προσθέτουμε στο έδαφος και βιολογικό λίπασμα ασβεστίου μαγνησίου.(2 κουταλιές της σούπας σε κάθε φυτό)

Διαβάστε Επίσης  Κάρδαμο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Αν παρόλα αυτά παρατηρήσουμε το συγκεκριμένο σύμπτωμα σημαίνει ότι για κάποιο λόγο οι ντομάτες μας δεν μπορούν να απορροφήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το ασβέστιο του εδάφους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να ψεκάζουμε συστηματικά (κάθε 10-15 ημέρες) τις ντομάτες μας με ένα υγρό λίπασμα πλούσιο σε ασβέστιο. Το ράντισμα αυτό θα βοηθήσει πολύ τις ντομάτες και θα διορθώσει την έλλειψη ασβεστίου!

Πρέπει επίσης να πούμε ότι το πότισμα με υγρό βιολογικό λίπασμα για ντομάτες κάθε 10-15 ημέρες είναι ίσως η καλύτερη καλλιεργητική πρακτική , καθώς καθιστά τα θρεπτικά στοιχεία άμεσα απορροφήσιμα από τα φυτά μας.

Τέλος , μία πολύ καλή πρακτική είναι το ράντισμα με λίπασμα για καρπόδεση ντομάτας κάθε φορά που υπάρχουν πολλά άνθη και θέλουμε να δέσουν.

Το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι ένα λίπασμα πλούσιο σε βόριο και ψευδάργυρο. Επίσης σκευάσματα φυκιών και αμινοξέων βοηθούν επίσης στην καλή καρπόδεση της ντομάτας!

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο για το καλύτερο λίπασμα για ντομάτες χρήσιμο !

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

 

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *