Η κατανάλωση λαχανικών δεν θα μας σώσει από τα καρδιακά

Η κατανάλωση λαχανικών δεν θα μας σώσει από τα καρδιακά

Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να μην είναι ένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αμφισβητούν προηγούμενες έρευνες που υποστήριζαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρα και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον δυτικό κόσμο, αλλά μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής σας απαλλάσσουν από εγκεφαλικά-καρδιακά 

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, υποστηρίζουν ότι οι προηγούμενες έρευνες μπορεί να μην είχαν λάβει υπόψη άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως

η κατανάλωση κρέατος,
η κατανάλωση αλκοόλ και
το κάπνισμα

ή
κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως το εισόδημα και η εκπαίδευση.

 

Μία επισήμανση. Η κατανάλωση κρέατος ΔΕΝ συνδέεται με κανέναν δυνατό τρόπο με τα καρδιακά προβλήματα. Η ΥΠΈΡ-κατανάλωση ενδεχομένως όπως όλες οι υπερβολές, ναι.

Διαβάστε Επίσης  Τρία λαχανικά πλούσια σε σίδηρο – Βάλτε τα στη διατροφή σας

 

Και φυσικά το ζητούμενο είναι η ποιότητά του

Παρά τους ισχυρισμούς της νέας μελέτης, οι ερευνητές τόνισαν ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η διατήρηση υγιούς βάρους είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

«Η μεγάλη μας μελέτη δεν βρήκε στοιχεία για πιθανή προστατευτική επίδραση της πρόσληψης λαχανικών στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Qi Feng.

Η υγεία, είναι τρόπος ζωής που αφορά στην ΠΡΌΛΗΨΗ

«Αντίθετα, οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η φαινομενικά προστατευτική επίδραση της πρόσληψης λαχανικών έναντι του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε μεροληψία από συσχετιζόμενους παράγοντες, που σχετίζονται με διαφορές στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον τρόπο ζωής», εξήγησε ο ερευνητής.

 

 

Για να καταλήξουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 399.586 άτομα που είχαν εγγραφεί στη Βιοτράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τα σχεδόν 400.000 δείγματα που εξετάστηκαν, το 4,5 τοις εκατό ανέπτυξε καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβάστε Επίσης  Το κίτρινο μπαχαρικό που καταπολεμά πόνο και φλεγμονή – Πόσο αποτελεσματικό είναι

Μια αρχική ανάλυση αυτών των δεδομένων διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 15%. Ωστόσο, αυτή η επίδραση εξασθενούσε όταν λαμβάνονταν υπόψη πιθανοί κοινωνικοοικονομικοί, διατροφικοί και υγειονομικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν περαιτέρω εάν συγκεκριμένα είδη λαχανικών ή ο τρόπος μαγειρέματός τους μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

 

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Ben Lacey δήλωσε:

«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, με επιπτώσεις στην κατανόηση των διατροφικών αιτιών της καρδιαγγειακής νόσου και της επιβάρυνσης της καρδιαγγειακής υγείας που συνήθως αποδίδεται στη χαμηλή πρόσληψη λαχανικών.

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η διατήρηση υγιούς βάρους παραμένει σημαντικό μέρος της διατήρησης καλής υγείας και της μείωσης του κινδύνου σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου».Η κατανάλωση λαχανικών δεν θα μας σώσει από τα καρδιακά

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *