Λινέλαιο: Μάθετε τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Λινέλαιο: Μάθετε τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Λινέλαιο: Μάθετε τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το λινέλαιο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Το λινέλαιο είναι έλα λάδι που παράγεται από λιναρόσπορους. Αυτό το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο.

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε για τα οφέλη του λινελαίου για την υγεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μείωση της χοληστερόλης, καθώς και η μείωση των δερματικών προβλημάτων και φλεγμονών.

Τι είναι το λινέλαιο;

Το λινέλαιο προέρχεται από ωριμασμένους λιναρόσπορους που έχουν πιεστεί εν ψυχρώ για να εξάγουν το λάδι.

Το λινέλαιο διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή κάψουλας και σε υγρή μορφή. Περιέχει έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέως που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί ALA από λιναρόσπορο και το μετατρέπει σε μικρές ποσότητες σε άλλα λιπαρά οξέα, όπως το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ.

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσική κατάσταση και για την ψυχική υγεία.

Το λινέλαιο δεν περιέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με ολόκληρο τον σπόρο. Για παράδειγμα, οι λιναρόσποροι περιέχουν ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Β, ενώ το λινέλαιο δεν τα περιέχει.

 

Λινέλαιο: Πως μπορεί να Συνεισφέρει στην Βελτίωση της Υγεία μας
Παρόλο που οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες έρευνες για το λιναρόσπορο απ’ ότι για το λινέλαιο, ορισμένες μελέτες για το λάδι δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Τα πιθανά οφέλη του λινέλαιο περιλαμβάνουν:

Μείωση της χοληστερόλης
Παρόμοια με το λιναρόσπορο, το λινέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το ALA στο λιναρόσπορο μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής» χοληστερόλης.

Σε μια μικρή μελέτη που αφορούσε 15 ενήλικες, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε λιναρόσπορο είτε αραβοσιτέλαιο μία φορά την ημέρα με δείπνο.

Διαβάστε Επίσης  Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για την υγεία μας

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης και πάλι 12 εβδομάδες αργότερα.

Εκείνοι που κατανάλωναν το αραβοσιτέλαιο δεν είχαν καμία αλλαγή στα επίπεδα χοληστερόλης τους, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν το λιναρόσπορο είχαν σημαντική μείωση της LDL.

 

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας
Το λινέλαιο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία τόσο της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας, δύο παθήσεων που δυστυχώς ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αρκετά συχνά.

Ωστόσο, χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Καταπολέμηση του καρκίνου
Το λινέλαιο ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου. Αν και απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα, ορισμένες μελέτες σε ζώα είναι ενθαρρυντικές.

Μελέτη σε ποντίκια με όγκους του πνεύμονα διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δίαιτα λιναρόσπορου 10% είχαν λιγότερους όγκους σε σύγκριση με αυτούς στην ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές έχουν επίσης μελετήσει τις επιδράσεις του λιναρόσπορου και του λινελαίου σε άλλους τύπους καρκίνου.

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση δείχνει ότι σε μελέτες σε ζώα, το λιπαρό οξύ στο λινέλαιο μπορεί να καταστέλλει το μέγεθος και την ανάπτυξη του όγκου στο στήθος και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας
Το λινέλαιο μπορεί επίσης να έχει οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά, όπως η μείωση ορισμένων από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένας τύπος έκζεματος, που είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα και φαγούρα στο δέρμα.

Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης λινέλαιου σε ποντίκια με δερματίτιδα. Μετά από 3 εβδομάδες, τα ποντίκια είχαν μειωμένα συμπτώματα δερματίτιδας, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμό.

Μείωση του κινδύνου διαβήτη
Το λινέλαιο μπορεί πιθανόν να βοηθήσει και στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2015 ανέλυσε μελέτες για τον προσδιορισμό της επίδρασης του λινέλαιου σε άτομα με διαβήτη.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να χάσετε κιλά τρώγοντας τυρί

Σε μια μελέτη συμμετείχαν 25 άτομα σε προδιαβητικό στάδιο. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή άνδρες που ήταν υπέρβαροι. Έπιναν είτε 13 γραμμάρια είτε 26 γραμμάρια λιναρόσπορου καθημερινά για 12 εβδομάδες.

Μετά από 12 εβδομάδες, όσοι κατανάλωναν 13 γραμμάρια λιναρόσπορου είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσοι έτρωγαν υψηλότερες δόσεις λιναρόσπορου δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η ομάδα υψηλής δόσης δεν είχε καμία αλλαγή. Ενώ ο λιναρόσπορος μπορεί να έχει θετική επίδραση σε άτομα με προδιαβήτη, απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές μελέτες για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μείωση της φλεγμονής
Σε μια μετα-ανάλυση, ο λιναρόσπορος και τα παράγωγά του μείωσαν την κυκλοφορούσα C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία είναι δείκτης φλεγμονής. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα υπήρχαν μόνο σε ενήλικες που ήταν παχύσαρκοι.

Πιθανές Παρενέργειες
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του λιναρόσπορου μπορεί να περιλαμβάνουν αέρια και φούσκωμα.

Σύμφωνα με την Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, είναι συνήθως ασφαλές να καταναλώνετε λιναρόσπορο σε περιορισμένες ποσότητες.

Μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιθανές ανάλογα με τη δόση και την ατομική αντίδραση του ατόμου. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

αερίου
φουσκώματος
διάρροια
Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το εάν το λινέλαιο είναι ασφαλές για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Εάν κάποιος θέλει να πάρει λιναρόσπορο για μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας, είναι καλύτερο να μιλήσει πρώτα με έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πιθανές αλληλεπιδράσεις με τα τρέχοντα φάρμακα ή θεραπείες.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη διακοπή της χρήσης λιναρόσπορου αρκετές εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Λινέλαιο: Μάθετε τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *