Πιπέρι: Η ουσία του που δρα ενάντια στον κορονοϊό

Πιπέρι: Η ουσία του που δρα ενάντια στον κορονοϊόΜια ουσία που περιέχεται σε μια ινδική ποικιλία πιπεριού, μπορεί να αποτελέσει τη βάση αποτελεσματικής θεραπείας ενάντια σε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2

Ο Δρ. Γκονσάλο Μπερνάντες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής João Lobo Antunes στην Πορτογαλία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η ουσία PL (piperlongumine) η οποία εξάγεται από το «μακροπίπερο» (Piper longum, Πέπερι το μακρό), έχει ισχυρή αντι-ιική δράση ενάντια στον SARS-CoV-2 στα ποντίκια.

«Ανακαλύψαμε ότι η PL επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε μοντέλο ποντικού που μιμείται τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2» σημείωσε ο καθηγητής Μπερνάρντες και πρόσθεσε: «Η ουσία αυτή η οποία είχε στο παρελθόν μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου δρα προκαλώντας μια απόκριση στρες στα κύτταρα του ξενιστή. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι αυτή η απόκριση προκαλείται επιλεκτικά στα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα. Και αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς η PL δρα στα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό και όχι στον ίδιο τον ιό, γεγονός που την καθιστά πιθανή αντι-ιική θεραπεία με ευρύ φάσμα δράσης, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του ιού που θα αναδυθούν, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς».

Διαβάστε Επίσης  Σεισμός στην Κρήτη – Ζημιές σε κτίρια και υποδομές μετά τα 6,3 Ρίχτερ – Φόβος για ισχυρούς μετασεισμούς

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία με PL σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Όπως προέκυψε, η θεραπεία ήταν αποτελεσματική στη μείωση του ιικού φορτίου ενάντια και στις τρεις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

H PL χορηγήθηκε μέσω της ρινικής οδού, η οποία αποτελεί καλύτερη οδό χορήγησης της θεραπείας, καθώς ο ρινικός βλεννογόνος είναι συχνά το πρώτο σημείο από το οποίο εισέρχεται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η ρινική χορήγηση της PL δεν είναι τοξική και ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα ποντίκια σε σύγκριση με το Plitidepsin, που έχει φανεί ότι είναι ισχυρό αντι-ιικό το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Κονγκ Τανγκ, πρώτο συγγραφέα της μελέτης.

Διαβάστε Επίσης  Η αβάσταχτη επιπολαιότητα του ηγέτη

Ο Δρ. Τανγκ πρόσθεσε ότι η PL φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή υποψήφια θεραπεία ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ACS Central Science.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *