Πώς να είστε καλοί γονείς μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους εργαζόμενους είναι γονείς είναι να βρουν τη διάθεση να ξεκινήσουν τη δεύτερη «βάρδια» στο σπίτι. Και πολλές φορές αυτό συνεπάγεται να είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι την ίδια μερα.

Όταν βρίσκεστε στη δουλειά, τείνετε να είστε πολύ επικεντρωμένοι στους στόχους και τα καθήκοντα. Το να τα καταφέρνετε καλά στη δουλειά σημαίνει να τηρείτε τα χρονοδιαγράμματα, να διεκπεραιώνετε αποτελεσματικά τις εργασίες σας και να σκέφτεστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Πώς όμως θα τα κατεφέρετε και ως γονείς μετά από όλα αυτά;

Όταν πρόκειται για την οικογενειακή ζωή, η νοοτροπία του χώρου εργασίας δεν ταιριάζει πάντα. Κυρίως επειδή τα μικρά παιδιά σπάνια τηρούν το πρόγραμμα. Είναι αυθόρμητα, ακατάστατα και πεισματάρικα. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου να κάνουν τα πράγματα γρήγορα ή αποτελεσματικά.

Όταν φέρνετε τη νοοτροπία σας από την εργασία στη γονική μέριμνα, είναι εύκολο να εκνευριστείτε ή να απογοητευτείτε όταν τα παιδιά σέρνουν τα πόδια τους ή όταν τα έντονα συναισθήματά τους ξεχειλίζουν.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: 3 πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε

Ακολουθούν πέντε γρήγορες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιστρατεύσετε τις καλύτερες γονικές σας ικανότητες μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά:

Μην αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες

Μην ξεκινήσετε τη βραδινή βάρδια γονέων πεινασμένοι ή διψασμένο. Είναι πολύ πιο πιθανό να γίνετε ανυπόμονοι ή απότομοι με άδειο στομάχι. Αν ήσασταν πολύ απασχολημένοι για μεσημεριανό γεύμα, φροντίστε να ενυδατωθείτε καλά και να φάτε ένα υγιεινό σνακ πριν παραλάβετε τα παιδιά, ώστε να μην είστε εντελώς εξαντλημένοι από ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να παίξετε με το μικρό σας όταν είστε κουρασμένη

Αν αισθάνεστε αγχωμένοι από τη δουλειά, αφιερώστε ένα λεπτό για να κλείσετε τα μάτια σας. Αναπνεύσετε βαθιά και αργά. Μπορεί να καθυστερήσετε ένα λεπτό να μπείτε στο σπίτι, ναι, αλλά θα είστε στο σωστό ψυχικό πλαίσιο για να γίνετε ο ήρεμος συνεπής γονιός που θέλετε να είστε.

Διαμορφώστε μια ρουτίνα μετάβασης

Η μετάβαση από τη λειτουργία της εργασίας στη λειτουργία του γονέα δεν είναι πάντα εύκολη. Αν έχετε εργασιακά καθήκοντα που σας απασχολούν, πείτε τα όλα σε ένα ηχητικό σημείωμα στο τηλέφωνό σας και προγραμματίστε να το ακούσετε το πρωί. Τα ακουστικά βιβλία είναι ιδανικά για να ξεχαστείτε όταν επιστρέφετε από τη δουλειά ή δοκιμάστε να ακούσετε ένα αστείο podcast.

Μείνετε ακίνητοι για λίγο

Ξέρετε ότι τα παιδιά πιθανότατα θα σας «επιτεθούν» μόλις περάσετε την πόρτα. Δεχτείτε το και δώστε τους μια 15λεπτη έκρηξη προσοχής. Αν κάθεστε ακίνητοι και διαθέσιμοι για αυτά, τα παιδιά δεν θα νιώσουν την ανάγκη να παλέψουν για την προσοχή σας. Και μόλις αποκατασταθεί η σύνδεση, θα είναι πιο εύκολο τα παιδιά να σας αφήσουν να κάνετε τις δουλείες σας.

Χτίστε τη σχέση σας

Οι ζωές μας είναι τόσο σφιχτά χρονομετρημένες που μπορεί να καταλήξουμε να τρέχουμε τα παιδιά σε ένα βραδινό πρόγραμμα με το φαγητό, το μπάνιο, τα βιβλία και τον ύπνο. Και όλη την ώρα νιώθουμε ενοχές επειδή ξέρουμε ότι απλά θέλουν την προσοχή μας. Αλλά εμείς θέλουμε απλώς να πάνε για ύπνο στην ώρα τους.

Διαβάστε Επίσης  Παιδιά και υπομονή: Συμβουλές για να μάθετε στο παιδί να περιμένει

Δείτε τη γονική μέριμνα όχι ως μια σειρά από καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρωθούν, αλλά ως μια σχέση που πρέπει να οικοδομηθεί. Αυτό ανοίγει δυνατότητες για μια διαφορετική δυναμική. Το πιο σημαντικό σας καθήκον το βράδυ είναι να κάνετε τουλάχιστον ένα πράγμα που χτίζει τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα την προσοχή σας

Όταν είστε κουρασμένοι και αγχωμένοι από τη δουλειά, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να αγνοείτε τα παιδιά όταν είναι καλά και να αντιδράτε υπερβολικά στη συμπεριφορά που δεν σας αρέσει. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά τείνουν να επαναλαμβάνουν τη συμπεριφορά που τραβάει την προσοχή σας.

Έτσι, αν η μεγαλύτερη δόση προσοχής που παίρνουν σήμερα το βράδυ είναι επειδή αρνούνται να πλύνουν τα δόντια τους, είναι πιο πιθανό να το επαναλάβουν και το επόμενο βράδυ. Το ζήτημα δεν είναι πραγματικά το πόση προσοχή δίνουμε στα παιδιά. Έχει να κάνει πιο πολύ με το πού την κατευθύνουμε.

Η προσοχή σας σημαίνει τα πάντα για τα παιδιά σας. Θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να την αποκτήσουν. Στρέψτε την προσοχή σας προς τη συμπεριφορά που θέλετε να ενθαρρύνετε. Είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά την επόμενη φορά. Κι εσείς έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ένα πιο χαρούμενο και ήρεμο οικογενειακό βράδυ.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *