Η χορταστική συνταγή που δυναμώνει την άμυνα του σκύλου

Η χορταστική συνταγή που δυναμώνει την άμυνα του σκύλου

Η χορταστική συνταγή που δυναμώνει την άμυνα του σκύλου

 

Ανακαλύψτε τα τρόφιμα που δυναμώνουν την τρίχα του σκύλου και τον προστατεύουν από μολύνσεις και ετοιμάστε μια εύκολη συνταγή που θωρακίζει τον οργανισμό του αγαπημένου σας φίλου

Τώρα που ο υδράργυρος κατεβαίνει, μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη συνταγή για τον σκύλο μας, που θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

«Είναι χειμώνας, και χρειαζόμαστε μια χορταστική συνταγή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και με συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, έτσι ώστε να μπορέσει ο σκύλος μας να αντιμετωπίσει τις όποιες αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Ας δούμε, λοιπόν, τη συνταγή, και πώς θα ωφελήσει τον σκύλο μας.

Συστατικά

370 γραμ. ωμό μοσχαρίσιο κιμά (90% κρέας, 10% λίπος)

30 γραμ. ωμό μοσχαρίσιο συκώτι

1 ολόκληρο ωμό ή βραστό αυγό – αν δεν το τρώει ωμό

30 γραμ. κολοκυθάκι

30 γραμ μπρόκολο

30 γραμ κόκκινη πιπεριά

30 γραμ. σπανάκι

60 γραμ. σαρδέλες σε νερό (κονσέρβα)

2 κουτ. γλυκού λάδι σπόρων κάνναβης (θα το βρείτε σε κατάστημα με βιολογικά)

½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίτζερ

¼ κουτ. γλυκού σκόνη kelp

1 δόντι σκόρδο

Τσόφλι ενός αυγού

Εκτέλεση

Βάζουμε στο multi το μοσχαρίσιο συκώτι, τα φρέσκα κολοκυθάκι, μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, σπανάκι, σκόρδο και το τσόφλι αυγού. Τα πολτοποιούμε, για να διασπάσουν οι φυτικές ίνες, ώστε να απορροφώνται καλύτερα από το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύουμε καλά.

Η συνταγή αυτή μπορεί να δοθεί ωμή, ή ελαφρώς μαγειρεμένη.

Και τώρα, ας μάθουμε τα οφέλη για υγεία του σκύλου μας, ορισμένων συστατικών της συνταγής που προτείνει η κα Παλαιολογοπούλου

Διαβάστε Επίσης  Πώς βοηθάει το ξύδι στη συμβίωσή σας με τον σκύλο

1. Μοσχαρίσιος κιμάς: Είναι μια πολύ καλή πηγή πλήρης πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός του σκύλου μας για την ομαλή λειτουργία του.
Επιπλέον, το μοσχάρι είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου, σιδήρου, σεληνίου και βιταμινών Β12, Β3 και Β6. Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός τον χειμώνα, γιατί ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην προστασία του από τις μολύνσεις. Είναι, επίσης, σημαντικός για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα -που είναι σημαντικός για τον μεταβολισμό τον ορμονών- και για την άμυνα του οργανισμού.

2. Μοσχαρίσιο συκώτι: Πρόκειται για την πολυβιταμίνη της φύσης. Πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Α (δέρμα και μάτια), Β (ενέργεια, πεπτικό), D (άμυνα του οργανισμού και απορρόφηση ασβεστίου), φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο και χαλκό -βοηθά στην υποστήριξη των συνδετικών ιστών και στην απορρόφηση του σιδήρου.

3. Σκόρδο και τζίντζερ: Το σκόρδο είναι το αντιβιοτικό της φύσης, γιατί έχει αντισηπτική, αντιβιωτική, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού και στην απόχρεμψη, δηλαδή τα φλέματα και τις βλέννες να βγουν προς τα έξω, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει τους θρόμβους στο αίμα.

Δρα και ως πρεβιοτικό, καθώς τρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου, και αποτελεί ένα από τα βασικά φυσικά τρόφιμα όταν θέλουμε να κάνουμε αποπαρασίτωση από ενδοπαράσιτα στον σκύλο μας.

Το τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία, δίνει ενέργεια και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς βοηθά ιδιαίτερα στην αρθρίτιδα και σε πόνους στις αρθρώσεις.

4. Το kelp είναι μια πολύ καλή πηγή ιωδίου που χρειάζεται ο οργανισμός του σκύλου μας για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να σταματήσετε τα σκυλιά να τρώνε τα εσώρουχα σας

5. Τα λαχανικά μας, όπως οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κολοκυθάκι, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Το σπανάκι, για παράδειγμα, έχει βιταμίνες, Α,B, C και K, είναι πλούσιο σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

6. Σαρδέλες: Είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, των ματιών, στην εγκεφαλική λειτουργία και στην υγεία των αρθρώσεων, καθώς μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο.

7. Λάδι από σπόρους κάνναβης: Προστατεύει από δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα, ενυδατώνει το δέρμα και μειώνει την απώλεια της τρίχας (μάδημα).

Είναι πλούσιο σε αντιοξιεδωτικά, όπως βιταμίνες Ε και Α, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τοξίνες, φάρμακα, και ό,τι περιβαλλοντολογικό μπορεί να επιβαρύνει τον σκύλο μας κατά τη βόλτα του έξω.

8. Το τσόφλι του αυγού το χρειαζόμαστε ως μια καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητο για υγιή οστά, δόντια, για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και το νευρικό σύστημα του σκύλου μας.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου λέει: «Βλέπουμε πως με μια φυσική συνταγή, όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένη και απαλλαγμένη από επιβαρυντικά χημικά, προσφέρουμε στους σκύλους μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Καλή τους όρεξη!».

 

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *