Ποιά ψάρια κάνουν θαύματα στην μείωση της υπέρτασης

Ποιά ψάρια κάνουν θαύματα στην μείωση της υπέρτασηςΠοιά ψάρια κάνουν θαύματα στην μείωση της υπέρτασης

Γιώργος Παπαϊωάννου

Τα Ωμέγα-3 μεταφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με μία νέα ανασκόπηση η κατανάλωση έστω και 3 γραμμαρίων κάθε μέρα είναι αρκετή για να χαμηλώσει την αρτηριακή σου πίεση. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που λαμβάνονται από διατροφικά συμπληρώματα.

«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, ο μέσος ενήλικας μπορεί να έχει μία μέτρια μείωση αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση 3 γραμμαρίων αυτών των λιπαρών οξέων» αναφέρει ο Xinzhi Li, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος της Σχολής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μακάο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα.

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκεται σε αφθονία σε ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Αν και αρκετή έρευνα έχει συνδέσει τα Ω-3 με αυξημένη γνωστική επίδοση, η σχέση τους με την αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο γνωστή. Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα Ω-3 λιπαρά οξέα με χαμηλή αρτηριακή πίεση αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά.

Το μέσο συμπλήρωμα ιχθυελαίου κουβαλά κατά μέσο όρο 300 mg ω-3 ανά χάπι. 0,11 έως 0,14 κιλά ατλαντικού σολομού φέρει περίπου 3 γραμμάρια Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

«Οι περισσότερες μελέτες αναφέρθηκαν σε συμπληρώματα ιχθυελαίου και όχι σε EPA και DHA ωμέγα-3 που καταναλώνονται στα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός», εξηγεί ο Δρ.

Διαβάστε Επίσης  Τέλος στις ακτινογραφίες παιδιών; Η απλή μέθοδος που υπόσχεται να τις αντικαταστήσει

«Τα συμπληρώματα φυκιών με λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι επίσης μια επιλογή για άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια ή άλλα ζωικά προϊόντα».

 

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συστήνει 1,1 -1,6 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά. Η Αμερικάνικη Κοινότητα Καρδιάς συμβουλεύει υπέρ της λήψης Ω-3 μέσω δύο μεριδών 0,1 κιλών μαγειρεμένου ψαριού ανά εβδομάδα.

Τι κάνει μία μερίδα σολομού σε ασθενείς με υπέρταση

Η ανασκόπηση συνδύασε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές, μελετώντας τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεση και Ω-3 λιπαρών οξεών DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς αρτηριακή πίεση ή διαταραχές στη χοληστερίνη.

Οι κλινικές δοκιμές έλαβαν μέρος παγκοσμίως από το 1987 έως το 2020. Τα αποτελέσματα συμπεριλάμβαναν πληροφορίες για την υγεία 5.000 ατόμων ηλικίας 22-86 ετών. Τα άτομα στις δοκιμές κατανάλωσαν τη συνιστώμενη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων για 10 εβδομάδες.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη σε άτομα που έτρωγαν μεταξύ δύο και τριών γραμμαρίων συνδυασμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA καθημερινά από τους ενήλικες που δεν έτρωγαν. Η κατανάλωση περισσότερων από τρία γραμμάρια ωμέγα-3 έκανε τεράστια διαφορά στους ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να κόψεις το κάπνισμα χωρίς να πάρεις κιλά;

Με τρία γραμμάρια ημερησίως ωμέγα-3, η μέση αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση μειώθηκε περίπου 4,5 mm/Hg. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είδαν την αρτηριακή τους πίεση να πέφτει κατά 2,0 mm/Hg.

 

Η κατανάλωση πέντε γραμμαρίων ωμέγα-3 μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά σχεδόν 4,0 mm/Hg για τα άτομα με υπέρταση. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν πέντε γραμμάρια ωμέγα-3 ημερησίως είδαν μέση μείωση κάτω από 1,0 mm/Hg.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει τις οδηγίες του FDA ότι τα EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά μεταξύ των ατόμων που έχουν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση», καταλήγει ο Δρ.

 

«Ενώ η μελέτη μας, όμως, μπορεί να προσθέσει ένα στρώμα αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, δεν πληροί το όριο για να υποβάλουμε έναν εγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς του FDA».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association. www.news4health.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *