Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες;

 

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες;

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες;

 

Η σημαντικότητα του υδατάνθρακα

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά με την τροφή μας. Είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας και οφείλει να αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της ημερήσιας πρόσληψής μας σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά πρέπει να επιλέγουμε αυτές που είναι πιο ποιοτικές και θα καλύπτουν τις ανάγκες μας σε μεγαλύτερο βαθμό.

 

Τροφές πλούσιες σε “καλούς” υδατάνθρακες

 

Ζυμαρικά ολικής

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι από τις καλύτερες πηγές υδατανθράκων. Πρόκειται για τροφές με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν λίγες θερμίδες σε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Έτσι μας παρέχουν και το αίσθημα του κορεσμού σε μεγαλύτερο βαθμό. Προσφέρουν τους καλούς υδατάνθρακες στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα μας παρέχουν και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.

Διαβάστε Επίσης  Τί σημαίνει παρθένο ελαιόλαδο, εξευγενισμένο και πυρηνέλαιο ;

 

Δημητριακά ολικής

Επιλέγουμε πλιγούρι, βρώμη, κινόα και γενικά δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι τροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες που έχουμε ανάγκη για καθημερινή πρόσληψη. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η κατηγορία αυτή που υπερέχει έναντι των απλών υδατανθράκων που περιέχονται σε τρόφιμα όπως είναι τα αναψυκτικά, οι συμπυκνωμένοι χυμοί και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για αυτό, θα πρέπει να έχουμε στο διατροφικό μας πλάνο περισσότερες τροφές με σύνθετους παρά με απλούς υδατάνθρακες.

 

Όσπρια

Επιπλέον, τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες που απορροφώνται αργά από τον οργανισμό μας, συντελώντας στην ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μας.

Διαβάστε Επίσης  Ο γλυκός καρπός που ρυθμίζει το σάκχαρο και θωρακίζει καρδιά και εγκέφαλο

 

Φρούτα και λαχανικά

Τέλος, φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας για να μας εφοδιάζουν με υδατάνθρακες.

 

Συμπέρασμα

Ενδείκνυται να επιλέγουμε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (όπως είναι όλα τα προαναφερόμενα) και όχι υψηλού, όπως είναι το λευκό ψωμί και η ζάχαρη. Οι τροφές αυτές δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος απότομα, και μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα που έχουν διαβήτη.

Ακόμα, δεν πρέπει να στερούμαστε τους υδατάνθρακες από το διατροφικό μας πλάνο, ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες, εφόσον αποτελούν την βασική ενέργεια και η έλλειψη τους οδηγεί σε κόπωση και φαινόμενα υπογλυκαιμίας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *