Οι ιδιότητες που έχει το χοντρό αλάτι

Οι ιδιότητες που έχει το χοντρό αλάτιΤο χοντρό αλάτι δίνει μια πιο πλούσια γεύση και έχει πιο έντονο το άρωμα.
Το θαλασσινό μπορούμε να το βρούμε και με την μορφή του χοντρού αλατιού, μία μορφή που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο. Το χοντρό αλάτι έχει κόκκους (κρυστάλλους) σαφώς μεγαλύτερους από αυτούς του κλασικού αλατιού και χρησιμοποιείται κυρίως στα ψητά αλλά και στα μαγειρευτά, με περιορισμένη χρήση στις σαλατοειδή. Αλάτι χοντρό χρησιμοποιούμε και σαν μέσο συντήρησης σε διάφορα παστά προϊόντα. Ωστόσο δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με το κλασικό, ιδίως όταν προστίθεται κατά την διάρκεια παρασκευής ενός φαγητού.

Το χοντρό αλάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερους κόκκους, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από το ποσοστό κατεργασίας και την πηγή του αλατιού. Όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία, τόσο περισσότερα ιχνοστοιχεία παραμένουν στο τελικό προϊόν

Διαβάστε Επίσης  Κοινωνικό μέρισμα. Οι τελικοί πίνακες με τα ποσά και τα κριτήρια χορήγησης

Αλάτι χοντρό ή ψιλό
Η βασική διαφορά είναι ότι στο χοντρό αλάτι δεν χρησιμοποιούνται ουσίες προκειμένου να αποφευχθεί το σβόλιασμα των κόκκων. Το μεγάλο μέγεθος των κρυστάλλων δεν ευνοεί την δημιουργία συσσωματώματος. Επίσης το χοντρό αλάτι όταν απλωθεί σε επιφάνειες τροφίμων λιώνει πιο αργά και αφήνει το τρόφιμο να τραβήξει αυτό που χρειάζεται. Το ψιλό λιώνει πιο γρήγορα και εισχωρεί στο εσωτερικό του τροφίμου. Για αυτό και στα περισσότερα τυριά, κατά το στάδιο της ωρίμανσης, προσθέτουμε αλάτι χοντρό.

Διαβάστε Επίσης  Pizza Margherita: Η εύκολη συνταγή για την πιο νόστιμη πίτσα

Το ψιλό το χρησιμοποιούμε κυρίως σε σαλατικά και σε κρύα πιάτα που δεν μπορούν να απορροφήσουν το χοντρό αλάτι. Επίσης στην ζαχαροπλαστική, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αντίθεση αλμυρού και γλυκού, προτιμάται το χοντρό. Αλάτι χοντρό προτιμάται και για γαρνίρισμα, καθώς διαλύεται πιο αργά.

Πολλές φορές όταν αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα την απαιτούμενη ποσότητα.

Σε παρασκευές που θέλουμε να γίνεται ομοιόμορφα η διασπορά του αλατιού, όπως είναι οι ζύμες για αρτοπαρασκευάσματα, προτιμάται το ψιλό γιατί οι κόκκοι του χοντρού αλατιού είναι ορατοί και δεν προσφέρονται για ομοιόμορφη κατανομή.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *