Ποιους κινδύνους εγκυμονεί ένα χειρουργείο για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί ένα χειρουργείο για τους ασθενείς με ΧΑΠΈνα σοβαρό χειρουργείο είναι επικίνδυνο για τους πάσχοντες από ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), καθώς αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου τους μέσα στον επόμενο χρόνο κατά 61%, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ποιους κινδύνους εγκυμονεί ένα χειρουργείο για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτοί οι ασθενείς επιβαρύνθηκαν με υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης κατά 13% το έτος μετά την επέμβαση, σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς την αναπνευστική πάθηση.

«Αυτοί οι αυξημένοι κίνδυνοι ήταν εμφανείς πολύ μετά την μετεγχειρητική περίοδο των 30 ημερών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ashwin Sankar, κλινικός ερευνητής στην αναισθησιολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά.

Η μελέτη ποσοτικοποιεί τους πρόσθετους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΧΑΠ, τους οποίους οι γιατροί πρέπει να συζητούν πριν από τη χειρουργική επέμβαση, είπε.

«Η ενημέρωση των ασθενών για τον κίνδυνο μιας χειρουργικής επέμβασης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας πριν από την επέμβαση. Προτείνουμε οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς να σταθμίζουν αυτούς τους κινδύνους όταν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση», εξήγησε ο Sankar.

Διαβάστε Επίσης  Μπορεί η χρήση λάπτοπ να προκαλέσει στειρότητα;

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η η ΧΑΠ προκάλεσε τους θανάτους μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δυσάρεστη εξέλιξη.

«Αυτό που προτείνουμε στους κλινικούς γιατρούς είναι να χρησιμοποιούν τη ΧΑΠ ως προειδοποιητικό σημάδι για άλλες παθήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου βελτιώνονται πριν από τη χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Sankar.

Επειδή οι ασθενείς με ΧΑΠ διατρέχουν κίνδυνο πέραν των 30 ημερών μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρειαστούν θεραπεία αποκατάστασης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις ΗΠΑ περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ΧΑΠ, η οποία περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων, μεταξύ των οποίων εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα, που εμποδίζουν τη ροή του αέρα και περιορίζουν την αναπνοή.

Ο Sankar και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν δεδομένα για περίπου 933.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, γαστρεντερική επέμβαση, αγγειακή επέμβαση κλπ.

Διαβάστε Επίσης  Αν συνηθίζεις να κοιμάσαι με σκουλαρίκια σταμάτα τώρα

Περισσότεροι από 170.000 από αυτούς τους ασθενείς υπέφεραν από ΧΑΠ.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, άνδρες στην πλειονότητά τους, αδύναμοι, με χαμηλότερο εισόδημα και συννοσηρότητες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο του πνεύμονα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς αυτοί είναι αναμενόμενο να παρουσιάσουν επιπλοκές μετά από μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, λένε οι ειδικοί.

Οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης και να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, προσθέτουν.

Η νούμερο ένα συμβουλή των γιατρών προς τους πάσχοντες από ΧΑΠ, είναι να μην καπνίζουν και αν το κάνουν να σταματήσουν το συντομότερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί ένα χειρουργείο για τους ασθενείς με ΧΑΠ

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *