Γλυκόριζα για την θεραπεία του καρκίνου; Τι λένε οι έρευνες

Γλυκόριζα για την θεραπεία του καρκίνου; Τι λένε οι έρευνεςΓλυκόριζα για την θεραπεία του καρκίνου; Τι λένε οι έρευνες

Γλυκόριζα για τη θεραπεία του καρκίνου ερευνούν οι επιστήμονες και ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Δήμζας Νικόλαος, του docdiet.gr μας ενημερώνει.

Η γλυκόριζα είναι αυτοφυές φυτό που ευδοκιμεί στην τροπική Αμερική σε Μεσόγειο, Ασία καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είναι κάτι περισσότερο από ένα είδος ζαχαρωτών. Μπορεί, μάλιστα, να παίζει ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

Η έρευνα για την γλυκόριζα και τη θεραπεία του καρκίνου
Ο Gnanasekar Munirathinam και η ερευνητική του ομάδα μελετούν ουσίες του φυτού γλυκύρριζα (Glycyrrhiza glabra) ώστε να καθορίσουν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ο Munirathinam είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα των βιοϊατρικών επιστημών στο Κολέγιο της Ιατρικής Rockford.

Διαβάστε Επίσης  Κακοσμία ποδιών: Δείτε πως να την αντιμετωπίσετε!

Ο Δρ. Munirathinam και οι φοιτητές της ερευνητικής του ομάδας διεξάγουν μια έρευνα σχετικά με τον ρόλο μιας ουσίας που προέρχεται από τη γλυκόριζα και ονομάζεται γλυκυρριζίνη (glycyrrrhizin). Η μελέτη αφορά στην χρήση της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Προτείνουν μάλιστα ότι, περαιτέρω έρευνα επί του θέματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων παραγόντων με αντικαρκινική δράση για χρήση στην κλινική πράξη.

Δημοσίευση της μελέτης για τη γλυκόριζα και τη θεραπεία του καρκίνου
Το περιοδικό Pharmaceutical Research δημοσίευσε πρόσφατα τη συγκεκριμένη μελέτη. Η μελέτη φέρει τίτλο «Ογκοπροληπτικό και ογκοθεραπευτικό δυναμικό της γλυκοριζοειδούς τριτερπενοειδούς ένωσης γλυκυρριζίνης και των παραγώγων της: Μοριακή διερεύνηση». Σύμφωνα με τη μελέτη, η γλυκυρριζίνη και το παράγωγό της γλυκυρρητινικό οξύ ασκούν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. «Όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς ακριβώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα αυτά για την ανάπτυξη θεραπειών. Ωστόσο ο τομέας αυτός είναι πολλά υποσχόμενος αναφορικά με την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο» δηλώνουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε Επίσης  Γιατροσόφια Πελοποννήσου

Κατανάλωση γλυκόριζας και καρκίνος
Πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά γλυκόριζα; Πιθανώς όχι, επειδή μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες -συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου, όταν οι προσλαμβανόμενες ποσότητες είναι υπερβολικές. Παρ’ όλα αυτά, περιστασιακή χρήση της γλυκόριζας είτε σε καραμέλες είτε σε ρόφημα τσαγιού, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή μέχρι περισσότερες μελέτες να δείξουν πώς να μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα οφέλη αυτού του φυτού.
Δήμζας Νικόλαος
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος

www.docdiet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *