Βιταμίνη Β 12: Τι προκαλεί η έλλειψή της

 

Βιταμίνη Β 12: Τι προκαλεί η έλλειψή της

Βιταμίνη Β 12: Τι προκαλεί η έλλειψή της

Τα συμπτώματα από την έλλειψη σε βιταμίνη Β 12 πολλές φορές είτε περνούν απαρατήρητα είτε συγχέονται με άλλες παθήσεις, παρά το γεγονός ότι ο έλεγχός της γίνεται μέσω μίας συνηθισμένης αιματολογικής εξέτασης. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαία έρευνα, η οποία έδειξε ότι το 40% των κατοίκων των ΗΠΑ, εμφανίζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β 12.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιταμίνες, έτσι και τη βιταμίνη Β 12, ο οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει από μόνος του. Ο μόνος τρόπος για να τη λαμβάνει είναι μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη Β 12 για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη δημιουργία του DNA, αλλά και για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Έλλειψη βιταμίνης Β 12 – Όχι άλλες ενέσεις

Συμπτώματα ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β 12
Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β 12 είναι τα εξής:

Διαβάστε Επίσης  Αλωπεκία: Όλα τα είδη και οι τρόποι θεραπείας

Κόπωση χωρία προφανή αιτία

Το αίσθημα της μόνιμης κούρασης χωρίς προφανή αιτία αποτελεί ένδειξη της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic αυτό συμβαίνει, γιατί η μειωμένη παροχή οξυγόνου, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ζωτικά όργανα του οργανισμού, μπορεί να προκαλεί ανεξήγητη κούραση ακόμη και μετά από έναν επαρκή ύπνο.

Μυϊκή αδυναμία

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν επαρκή οξυγόνο, δεν μπορούν να μην επηρεασθούν και οι μύες, με συνέπεια να εκδηλώνεται μια γενικευμένη μυϊκή αδυναμία.

Μούδιασμα και κράμπες

Οι κράμπες και το μυρμήγκιασμα στα άκρα ή το μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, είναι συνέπεια της έλλειψη της βιταμίνης Β 12 λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων.

Αδύναμη μνήμη

Μήπως το τελευταίο καιρό έχετε διαπιστώσει κενά στη μνήμη; Μια πιθανή αιτία είναι οι χαμηλές τιμές της Βιταμίνης Β12 στον οργανισμό. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την έλλειψη και να καταλαγιάσει τις όποιες ανησυχίες.

Διαβάστε Επίσης  Πόσες μέρες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό εμφανίζονται τα συμπτώματα - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Χλωμό δέρμα

Όταν οι τιμές της βιταμίνης Β 12 είναι χαμηλές, τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και καταστρέφονται ευκολότερα.

Συνέπεια αυτής της καταστροφής είναι η απελευθέρωση μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος.

Αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας

Ένα ακόμη ύποπτο σημάδι που δείχνει έλλειψη της βιταμίνης Β 12 αποτελούν οι αλλαγές στο χρώμα και στην υφή της γλώσσας.

Πεσμένη διάθεση

Η βιταμίνη Β 12 παίζει ενεργό ρόλο και στη σύνθεση των «ορμονών της ευτυχίας» (σεροτονίνη και ντοπαμίνη).

Επομένως, η έλλειψή της μπορεί να εκδηλώνεται με μελαγχολία, «πεσμένη» διάθεση και ανεξήγητο κλάμα.

Θολή όραση

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β 12 ευθύνεται για τη θολή όραση, τη διπλωπία, την ευαισθησία στο φως ή ακόμη και για την απώλεια όρασης.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *