Σκύλος: Γιατί τρώει πλαστικά και ξύλα; – Τips να σταματήσει να το κάνει

Σκύλος: Γιατί τρώει πλαστικά και ξύλα; – Τips να σταματήσει να το κάνει

 

Είναι κάποιοι σκύλοι, που καταναλώνουν μη βρώσιμα συστατικά. Πρόκειται για μια επικίνδυνη συνήθεια, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Η Αργυρώ-Μαρία Βενιού μας δίνει συμβουλές να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση

Τα κουτάβια, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε βρουν στο πέρασμά τους. Είναι ο τρόπος τους για να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Όταν μεγαλώσουν, αυτή η συνήθεια σταματά.

Γιατί, όμως, ένας σκύλος μπορεί να εξακολουθεί τρώει ουσίες που δεν είναι βρώσιμες;

«Μία επικίνδυνη συνήθεια για την υγεία του σκύλου είναι η αλλοτριοφαγία, ή ξενοφαγία. Η κατάποση, δηλαδή, διάφορων μη φαγώσιμων αντικειμένων. Μία συνήθεια που μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς ή συμπεριφορικούς λόγους, και αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Είναι η συνήθεια του σκύλου να τρώει αντικείμενα, όπως ξύλο, πλαστικό, ύφασμα, ακόμη και πέτρες.

Ο σκύλος μπορεί να καταναλώνει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ή οτιδήποτε βρει εύκαιρο. Μπορεί να το κάνει φανερά ή κρυφά, γι΄ αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και άλλα συμπτώματα – εκτός από το προφανές. Αλλοτριοφαγία εκδηλώνουν, κυρίως, οι ενήλικοι, ή οι έφηβοι σκύλοι. Τα κουτάβια είναι φυσιολογικό να μασουλούν και να καταπίνουν, κατά λάθος, διάφορα αντικείμενα.

Διαβάστε Επίσης  Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας ροχαλίζει

Γιατί, όπως και τα μωρά, ανακαλύπτουν τον κόσμο με το στόμα. Η ξενοφαγία είναι πολύ επικίνδυνη, και μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο. Κάποια αντικείμενα, αν τα καταπιεί, μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη της πεπτικής οδού. Επίσης, μπορεί να φάει κάτι που είναι τοξικό. Σε αυτήν την περίπτωση, το αντικείμενο θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση ή με ενδοσκόπηση», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Αργυρώ – Μαρία Βενιού.

 

Τα κλινικά συμπτώματα, όπως ενημερώνει η κυρία Βενιού, είναι εμετός, διάρροια, λήθαργος και έλλειψη όρεξης.

Η ακριβής αιτία που εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά, δεν είναι γνωστή, όπως λέει η κα Βενιού, αλλά μερικά ζώα τρώνε αντικείμενα από πλήξη. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς λόγους, όπως είναι η ορμονική ανισορροπία, τα εντερικά παράσιτα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα νοσήματα του ήπατος, ή η αναιμία.

Φάρμακα, όπως τα στεροειδή -κορτιζόνη-, μπορεί να αυξήσουν την πείνα του σκύλου και να παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα.

Συμπεριφορικοί λόγοι, επίσης, μπορεί να είναι το στρες, ή το άγχος αποχωρισμού.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

«Για να υπάρξει μια σωστή αντιμετώπιση, πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί η αιτία. Εάν είναι κάτι παθολογικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου. Αν, όμως, η αιτία είναι η πλήξη, τότε θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το περιβάλλον του σκύλου με παιχνίδια, όπως κουκλάκια, κόμπους, μπαλάκια κλπ, έτσι ώστε να απασχολεί το μυαλό του. Η καθημερινή εκπαίδευση σε απλά παραγγέλματα ή tricks μπορεί, επίσης, να βοηθήσει.

Διαβάστε Επίσης  Ενδείξεις κακής υγείας

Δεν ξεχνάμε και τη σωματική εκτόνωση που πρέπει να έχει καθημερινά ένας σκύλος», υπογραμμίζει η θετική εκπαιδεύτρια και προσθέτει: «Αν ο σκύλος τρώει αντικείμενα λόγω άγχους αποχωρισμού, θα πρέπει να δουλέψετε μαζί με έναν εκπαιδευτή. Απομακρύνετε τα αντικείμενα που τρώει και να αποφεύγετε το μάλωμα, γιατί μπορεί να του εντείνει το άγχος και, κατ’ επέκταση, τη συμπεριφορά.

Φυσικά, εάν ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση στα αντικείμενα που τρώει, ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, ασκείται καθημερινά και, παράλληλα, ακονίζει το μυαλό του τότε, μπορεί να αποφύγει αυτήν την επιβλαβή συνήθεια».

 

*Η κυρία Αργυρώ – Μαρία Βενιού αποφοίτησε το 2014 από την Ακαδημία Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Από τότε εργάζεται καθημερινά με σκύλους και τους κηδεμόνες τους, κυρίως πάνω σε θέματα συμπεριφοράς. Έχει εμπειρία σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα. Έχει μετεκπαιδευτεί και συνεχίζει να μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο εξωτερικό. Πρόσφατα άνοιξε έναν πολυχώρο εκπαίδευσης σκύλων στην περιοχή του Ζωγράφου. Συζεί με δύο σκύλους και τρεις γάτες, τα οποία έχει διασώσει από τον δρόμο.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *