Γιαούρτι: Ποιο είναι το καλύτερο για τη διατροφή μας;

 

Γιαούρτι: Ποιο είναι το καλύτερο για τη διατροφή μας;

Γιαούρτι: Ποιο είναι το καλύτερο για τη διατροφή μας;

 

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το greek yogurt, το στραγγιστό γιαούρτι δηλαδή, είναι το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι αλλά και το πιο υγιεινό. Καλό θα ήταν ωστόσο να αναφερθεί ότι το στραγγιστό γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό και ούτε είναι αυτό που οι Έλληνες θεωρούν παραδοσιακό. Οι παλιότεροι το γνώριζαν ως γιαούρτι σακούλας και το παραδοσιακό γιαούρτι ήταν αυτό που ήταν αστράγγιστο και συνήθως πρόβειο.

Μια ανάλυση παραδοσιακών τροφίμων της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι το παραδοσιακό αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο πλήρες αγελαδινό στραγγιστό.

Βέβαια αυτά τα στοιχεία αφορούν γιαούρτια που παράγονται με πλήρες γάλα. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταναλωτές προτιμούν προϊόντα με 2% λιπαρά ή και 0%. Αν και είναι καλό να προσέχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή μας, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αυτά τα πλήρη παραδοσιακά γιαούρτια.

Διαβάστε Επίσης  Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;

 

Το καλύτερο γιαούρτι είναι το σκέτο γιαούρτι, χωρίς πρόσθετα υλικά. Και αν υπάρχει στο ράφι παραδοσιακό πρόβειο, ακόμα καλύτερα.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

Αποφεύγουμε τα γιαούρτια με τα πρόσθετα συστατικά όπως φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς. Διαφημίζονται ως πιο υγιεινά μερικές φορές, ενώ δεν είναι, μιας και έχουν πρόσθετη ζάχαρη, θερμίδες κ.ά.

Προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού, αυτό τον όρο έχουν τα γιαούρτια τα οποία περιέχουν συστατικά που το γιαούρτι παραδοσιακά δεν περιέχει, όπως ζελατίνη, γλυκαντικά (τεχνητά και μη), χρώματα, σιρόπια κ.λπ.

Διαβάστε Επίσης  Το μυστικό για επιτυχείς εξετάσεις

Δεν χρειαζόμαστε τα παιδικά. Αν κοιτάξει κανείς τα συστατικά, θα διαπιστώσει ότι τελικά είναι πιο ανθυγιεινά από τα σκέτα γιαούρτια που απευθύνονται σε ενήλικες, μιας και είναι γεμάτα ζάχαρη και κομματάκια σοκολάτας.

Συνήθως είναι εμπλουτισμένα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απαραίτητα και πιο υγιεινά ενώ αυτό δεν ισχύει. Τις βιταμίνες και τα μέταλλα το παιδί θα τις λάβει από άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, όχι από εμπλουτισμένα γιαούρτια γεμάτα ζάχαρη. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να επιλέξουμε ένα σκέτο γιαούρτι της αρεσκείας μας και να προσθέσουμε τα υλικά που επιθυμούμε εμείς.

Έτσι γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών και προσθέτουμε αναλόγως την όρεξή μας, για παράδειγμα ένα σπιτικό γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, μέλι ή ωμούς ξηρούς καρπούς.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *