Γρίπη: Τι να κάνεις για να μην κολλήσεις

Γρίπη: Τι να κάνεις για να μην κολλήσειςΓρίπη: Τι να κάνεις για να μην κολλήσεις

Κρατάμε μακριά τη γρίπη και αυτό το μήνα που είναι σε έξαρση με απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους. Γρίπη: Τι να κάνεις για να μην κολλήσεις

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο. Το μόνο, όμως, που μπορούμε να πάθουμε αν εκτεθούμε σε έντονο ψύχος χωρίς να υπάρχουν ιοί στο περιβάλλον είναι κρυοπαγήματα και όχι λοίμωξη.

Στην πραγματικότητα, το κρύο καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι ούτε πονόλαιμο ούτε βήχα ούτε πυρετό. Δημιουργεί, όμως, κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

 

Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού.

Πρόκειται για ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας. Έτσι, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.

 

Επιπλέον, με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και συνεπώς εκτίθενται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιών, αφού, λόγω του συγχρωτισμού, η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι συνήθως αρρωσταίνουμε τις ημέρες εκείνες που υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας.

 

Γερή άμυνα στις επιθέσεις

Κι όμως υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε αρκετά τις φορές που θα αρρωστήσουμε μέσα στον Χειμώνα.

 

Κρατάμε αποστάσεις

Μια σχετική απόσταση από έναν ασθενή μειώνει την πιθανότητα να κολλήσουμε, όταν αυτός μάλιστα φωνάζει και εξακοντίζει πιο μακριά σταγονίδια.

Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο στο γραφείο που βήχει και είναι συναχωμένος είτε για τον σύντροφό μας, εμείς πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας κυριολεκτικά, δεδομένου ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα φτάνουν σε μια απόσταση άνω των 4,5 μέτρων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Καλό είναι λοιπόν να τηρούμε την απόσταση ασφαλείας.

Επιπλέον, φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.

Διαβάστε Επίσης  Λυσίνη: Ποια είναι τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

Πλένουμε τα χέρια μας

Μέσα σε 4 ώρες ένας συναχωμένος συνάδελφος θα μεταδώσει τον ιό του κοινού κρυολογήματος σε αρκετές από τις επιφάνειες του χώρου εργασίας του. Σε σχετικό πείραμα που έγινε οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες του γραφείου, όπως τα τηλέφωνα, το φωτοτυπικό, τα κουμπιά του ασανσέρ και τα χερούλια στις πόρτες, είχαν μολυνθεί από την ώρα προσέλευσης του άρρωστου συναδέλφου μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, στη διασπορά των ιών συνέβαλαν κατά κύριο λόγο τα χέρια των συναδέλφων και όχι τα σταγονίδια που εκτοξεύονταν με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υγιείς εργαζόμενοι σε έναν χώρο έχουν 40%-90% πιθανότητες να «κολλήσουν» στον χώρο εργασίας.

Κίνδυνος μετάδοσης των κοινών κρυολογημάτων μπορεί να γίνει και με το πιάσιμο χειρολαβών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης επιβιώνουν αρκετές ώρες στο περιβάλλον.

Το σημαντικότερο ίσως μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20″ με σαπούνι και νερό. Επίσης, δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας, γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ιών από τα χέρια στη μύτη και στο στόμα, στις «πύλες εισόδου» δηλαδή των ιών.

Αερίζουμε

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

 

Επενδύουμε στους φίλους

Μπορεί το αγαθό της φιλίας να σας φαίνεται άσχετο με τις ιώσεις, όμως δεν είναι. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό. Αντίθετα, οι μοναχικοί άνθρωποι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα στρες, παράγοντας που επιδρά αρνητικά στον οργανισμό.
Από την στιγμή που “τσακίζει” το ανοσοποιητικό, συνδέεται με όλες τις ασθένειες: Πως το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Διαβάστε Επίσης  Κοροναϊός – Σε κοντέινερ νοσηλεύονται ασθενείς του Covid καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Χαλαρώνουμε

Το στρες και η κακή ψυχολογική κατάσταση μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια. Έτσι, και πιο εύκολα αρρωσταίνουμε και περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε για να αναρρώσουμε.

Ένα 30λεπτο μασάζ, ένα απολαυστικό spa μες στον χειμώνα, η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής, ένα ελαφρύ τρέξιμο ή κάτι που μας ευχαριστεί είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσουμε από τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Δεν γκρινιάζουμε

Οι γκρινιάρηδες αρρωσταίνουν ευκολότερα. Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον διαπιστώθηκε ότι οι γκρινιάρηδες και γενικά οι απαισιόδοξοι κρυολογούν πιο συχνά από τους χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τη μεγαλύτερη αντίσταση στη γρίπη είχαν όσοι διέθεταν ανεπτυγμένο χιούμορ.

Βάζουμε στο πιάτο μας συστατικά που μας δυναμώνουν

Βιταμίνη Α Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.

Βιταμίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.

Βιταμίνη C Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.

Βιταμίνη Ε Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρόμη, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια.

Μαγνήσιο Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τον τόνο.

Σελήνιο Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Σίδηρο Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς.

Ψευδάργυρο Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας.

ω-3 λιπαρά οξέα Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Πηγή: www.vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *