Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από την Πρωτοχρονιά

Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από την Πρωτοχρονιά

Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από την Πρωτοχρονιά

Την ανιούσα παίρνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος, καθώς η επιδότηση στην αντλία περιορίζεται στα 15 λεπτά το λίτρο, από 25 που ήταν. Παράλληλα, στις διεθνείς τιμές καταγράφονται επίσης ανοδικές τάσεις.

Μέσα στο γενικότερο κύμα ακρίβειας, οι καταναλωτές αναζητούν εκ νέου τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης, σε μια περίοδο που οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν βουτιά, ενώ αυτές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται σε ανοδική τροχιά.

Με τις τελευταίες τιμές να είναι γύρω στα 1,128 ευρώ ανά λίτρο, για ένα σπίτι 100 τ.μ. η θέρμανση με πετρέλαιο κοστίζει κατά μέσο όρο 180 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι στα 190 ευρώ το μήνα. Το φυσικό αέριο άγγιξε τα 83 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε Επίσης  Η περικοπή των συντάξεων το μεγάλο «αγκάθι» στη μεταμνημονιακή εποχή

Επομένως, από την Πρωτοχρονιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση 10 λεπτών στις τιμές δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου, αντικαθίσταται με επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει. Στην τελευταία περίπτωση η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη.

 

Επίδομα θέρμανσης

Ανοιχτή θα είναι η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία, με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε Επίσης  Προς διαγραφή τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν

Βάσει υπουργικής απόφασης όσα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να την υποβάλουν μέχρι και την 13η Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 1,146 εκατ. αιτήσεις.

Πριν τα Χριστούγεννα σε περίπου 865.000 δικαιούχους μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *