Γαλοπούλα στο φούρνο ή την γάστρα

Γαλοπούλα στο φούρνο ή την γάστραΕίτε προετοιμάζετε την γαλοπούλα για πρώτη φορά είτε θέλετε να ανανεώσετε το γιορτινό αυτό πιάτο, αυτός ο σύντομος αλλά περιεκτικός οδηγός θα σας καθοδηγήσει βήμα -βήμα στην τέλεια γαλοπούλα. Είτε επιλέξετε να την κάνετε στο φούρνο είτε στην γάστρα, στο πιάτο σας θα έχετε εξωτερικά τραγανό και εσωτερικά τρυφερό δέρμα, σωστά καρυκευμένο και τόσο νόστιμο που θα εκπλήξει ακόμα και τους πιο επιλεκτικούς.

Πώς θα φτιάξετε γαλοπούλα στην γάστρα

Από υλικά θα χρειαστείτε:

Μισό στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκαλα
1 κουτί σάλτσα cranberry με μούρα ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό μήλου
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μηλίτη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι κρύο νερό

Οδηγίες εκτέλεσης:

Τοποθετήστε την γαλοπούλα με την πέτσα προς τα πάνω στην γάστρα.

Συνδυάστε τη σάλτσα cranberry, τη ζάχαρη, το ξύδι μηλίτη, τον χυμό μήλου, ο ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και περιχύνουμε τη γαλοπούλα. Καλύψτε και μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 170°, από τρεισήμισι έως τεσσεράμισι ώρες.

Αφού την μαγειρέψετε, βγάλτε την και τοποθετήστε την σε ένα ξύλο κοπής, αφού στραγγίξετε τους χυμούς της σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατέψτε το αλεύρι και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν, ανακατεύοντάς τα σταδιακά με τους χυμούς.

Διαβάστε Επίσης  Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν, περίπου δύο λεπτά. Σερβίρουμε την γαλοπούλα σε φέτες και περιχύνουμε με το μείγμα.

Πώς θα φτιάξετε γαλοπούλα στον φούρνο

Από υλικά θα χρειαστείτε:

1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
φρέσκα φύλλα δάφνης, για να αρωματίσετε και να σερβίρετε
4,5-5,6 κιλά γαλοπούλα, αφαιρούνται τα εντόσθια
Γέμιση της επιλογής σας
85 γρ βούτυρο, μαλακωμένο
1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
10 λωρίδες μπέικον
1 ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως το Merlot

Οδηγίες εκτέλεσης:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Βάλτε το κρεμμύδι και ένα μεγάλο κλωνάρι δάφνης στην κοιλότητα ανάμεσα στα πόδια. Εάν χρησιμοποιείτε γέμιση, τοποθετήστε την μισή στο άκρο του λαιμού, σπρώχνοντάς την προς το στήθος. Ζυγίστε τη γαλοπούλα και υπολογίστε το χρόνο μαγειρέματος στα 20 λεπτά ανά κιλό, συν 90 λεπτά.

Βάλτε ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια βάλτε τη γαλοπούλα από πάνω. Αλείφουμε το στήθος με το βούτυρο, τρίβουμε το μισό μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Καλύπτουμε το στήθος με μπέικον, περιχύνουμε με το κρασί, στη συνέχεια ανασηκώνουμε χαλαρά το αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε καλά για να γίνει ένα δέμα.

Ψήνουμε στο φούρνο, μετά 90 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, πετάμε το μπέικον και στραγγίζουμε το περιττό λίπος από τη φόρμα. Αφήνοντας το αλουμινόχαρτο ανοιχτό, ξαναβάζετε τη γαλοπούλα στο φούρνο να ροδίσει, περιχύνοντας με τους χυμούς αρκετές φορές.

Διαβάστε Επίσης  Tα μελομακάρονα της αρχάριας

Για να ελέγξετε αν η γαλοπούλα είναι ψημένη, σπρώξτε ένα σουβλάκι στο πιο παχύ μέρος του μηρού. Οι χυμοί του θα πρέπει να τρέξουν χωρίς να είναι ροζ. Αν είναι ροζ, μαγειρέψτε για 15 λεπτά ακόμα και μετά δοκιμάστε ξανά.

Μεταφέρετε τη γαλοπούλα σε μια πιατέλα, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να ξεκουραστεί για έως και 30 λεπτά πριν την χαράξετε. Αυτό δίνει χρόνο στους χυμούς να ξανακαθίσουν στο κρέας, διασφαλίζοντας ότι η γαλοπούλα θα είναι ζουμερή. Γαρνίρουμε με κλωνάρια κόλπου.

Όλα τα απαραίτητα σύνεργα για την πιο γευστική γαλοπούλα θα τα βρείτε σε συμφέρουσες τιμές, στην απεριόριστη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε μαγειρικά σκεύη, τα οποία θα παραλάβετε στην πόρτα σας, στην ώρα τους, χάρη στην έγκαιρη παράδοση της πλατφόρμας, όπου κι αν βρίσκεστε στην Ελλάδα.

Μάλιστα, θα τα παραλάβετε όλα σε μία μόνο παράδοση χάρη στην καινοτόμα υπηρεσία της πλατφόρμας SHOPFLIX ME TH MIA.

Οι αγορές σας γίνονται πιο εύκολες από ποτέ, αφού με το SHOPFLIX.GR μπορείτε να αποκτήσετε ό,τι θέλετε (όσο και αν κοστίζει) με έως 60 άτοκες δόσεις.

Μπείτε στην κλήρωση του SHOPFLIX.GR για μοναδικά δώρα αξίας άνω των 100€ και μην ξεχνάτε ότι την φετινή περίοδο των γιορτών εδώ θα βρείτε δώρα για όλους και θα ανακαλύψετε όλα όσα κρύβει ο σάκος του… SHOPFLIX για να επωφεληθείτε από ασυναγώνιστες προσφορές.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *